Tarta z pasztetem w wytrwanym wydaniu – idealna na święta



Podczas Świat Bożego Narodzenia na polskich stołach goszczą różnego rodzaju mięsa i przygotowane z nich potrawy. Jedną z takich klasycznych, ale bardziej wykwintnych, jest mięsny pasztet, który w Polsce podaje się właśnie na specjalne okazje. Jeśli chciałabyś go podać w nieco innej niż tradycyjna formie, zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj wykwintną tartę.

Chociaż pasztet przyrządzali już starożytni Rzymianie, to przyjmuje się, że współczesne receptury na jego przygotowanie pochodzą z Francji. Swoją dzisiejszą sławę pasztet zdobył za sprawą króla Ludwika XIV, który na swoim dworze zatrudniał najlepszych pasztetników. Jego popularność dotarła także do polskich dworów szlacheckich, gdzie już w XVI wieku chętnie go kosztowano. Dziś, tym wyśmienitym daniem zajadamy się wszyscy – pasztet gości na naszych stołach zwłaszcza podczas doniosłych rodzinnych uroczystości i świąt. Współczesne pasztety różnią się i formą i rozmiarami, ale są równie wyśmienite w smaku.

– Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet, np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




TARTA Z PASZTETEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

– 1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
– 1 garść orzechów włoskich
– 500 g mąki pszennej
– 250 g zimnego masła
– 100 g zimnej wody
– 2 łyżki soli
– natka pietruszki

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ