Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami
Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami. Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.
Leśne grzyby można suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. W polskiej kuchni wykorzystuje się takie gatunki grzybów jak borowiki, rydze, gąski czy maślaki.
– Doskonałym pomysłem na obiad będzie np. frittata lub tagliatelle z grzybami i boczkiem – obie propozycje nie są skomplikowane w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem. Warto wybrać aromatyczny boczek z dodatkiem naturalnych przypraw, np. boczek z komina ZM Pekpol. Danie nie będzie wprawdzie niskokaloryczne, ale na pewno sycące. Jeśli chcemy, aby grzyby były mniej ciężkostrawne, możemy połączyć je ziołami ułatwiającymi trawienie, jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami
Składniki:
– 400 g makaronu tagliatelle
– 150 g boczku z komina ZM Pekpol
– 2 średnie cebule
– 100 g borowików (świeże lub mrożone)
– 1 łyżka oleju
– 250 ml słodkiej śmietanki 18%
– sól, pieprz do smaku
– natka pietruszki
– tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę podduszamy. Następnie wszystko zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.