Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD



Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie egzotyczne, to jej przyrządzenie nie sprawi najmniejszej trudności nawet początkującym. Ugotowane wcześniej macki ośmiornicy od PESCA NORD są gotowe do spożycia zaraz po rozmrożeniu, w związku z czym stanowią nie tylko szybki posiłek, ale też bogate źródło wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów Omega-3, EPA i DHA.

Smak i jakość w jednym

Ośmiornice są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu. Co ważne, zawierają niewiele tłuszczu, lecz są bogate w kwasy Omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca, obniżając poziom złego cholesterolu i wspierając układ nerwowy. To czyni je lekkostrawnym i dietetycznym wyborem.

Mrożone macki ośmiornicy od PESCA NORD to produkt wcześniej ugotowany, zatem jest gotowy do spożycia po rozmrożeniu. Delikatne mięso ośmiornicy, a także jego wszechstronność kulinarna sprawia, że to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników śródziemnomorskiej kuchni, lecz również dla zwolenników tradycyjnych potraw. Gotowy produkt PESCA NORD to szybki i wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego, oryginalnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.




Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym

Składniki:

opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
2 garście rukoli
1/4 kilograma niedużych, dojrzałych truskawek
kostka sera feta
1,5 łyżki octu ciemnego balsamicznego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej grubomielonej lub  w płatkach
ząbek młodego czosnku

Przygotowanie:


Rozmrożone ramiona ośmiornicy płuczemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki.
Posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kawałki ośmiornicy na 1-2 minuty, aby je tylko nieco podgrzać. Solimy grubo mieloną solą.
Myjemy liście rukoli.
Truskawki również dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek (nigdy odwrotnie – truskawki bez szypułek nabierają wody i stają się mniej smaczne). Możemy też przekroić je na połówki – wnętrze truskawki ładnie prezentuje się na talerzu.
Szykujemy dressing – oliwę i ocet dokładnie mieszamy w szklance, możemy dodać też szczyptę soli.
Otwieramy fetę, odsączamy ją z zalewy.
W misce łączymy rukolę, truskawki i dressing.
Układamy sałatkę na talerzu. Na wierzch kładziemy podsmażone kawałki ośmiornicy, a następnie na to wszystko kruszymy kawałki fety.

Regularne spożywanie ośmiornic, może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, a jednocześnie wzbogacić nasze kulinarne doświadczenia. Warto zatem przełamać rutynę i pozwolić sobie na odrobinę śródziemnomorskiej finezji na talerzu.



Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ