Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD



Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie egzotyczne, to jej przyrządzenie nie sprawi najmniejszej trudności nawet początkującym. Ugotowane wcześniej macki ośmiornicy od PESCA NORD są gotowe do spożycia zaraz po rozmrożeniu, w związku z czym stanowią nie tylko szybki posiłek, ale też bogate źródło wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów Omega-3, EPA i DHA.

Smak i jakość w jednym

Ośmiornice są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które wspomaga budowę mięśni i regenerację organizmu. Co ważne, zawierają niewiele tłuszczu, lecz są bogate w kwasy Omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca, obniżając poziom złego cholesterolu i wspierając układ nerwowy. To czyni je lekkostrawnym i dietetycznym wyborem.

Mrożone macki ośmiornicy od PESCA NORD to produkt wcześniej ugotowany, zatem jest gotowy do spożycia po rozmrożeniu. Delikatne mięso ośmiornicy, a także jego wszechstronność kulinarna sprawia, że to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników śródziemnomorskiej kuchni, lecz również dla zwolenników tradycyjnych potraw. Gotowy produkt PESCA NORD to szybki i wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego, oryginalnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.




Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym

Składniki:

opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
2 garście rukoli
1/4 kilograma niedużych, dojrzałych truskawek
kostka sera feta
1,5 łyżki octu ciemnego balsamicznego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej grubomielonej lub  w płatkach
ząbek młodego czosnku

Przygotowanie:


Rozmrożone ramiona ośmiornicy płuczemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki.
Posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kawałki ośmiornicy na 1-2 minuty, aby je tylko nieco podgrzać. Solimy grubo mieloną solą.
Myjemy liście rukoli.
Truskawki również dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek (nigdy odwrotnie – truskawki bez szypułek nabierają wody i stają się mniej smaczne). Możemy też przekroić je na połówki – wnętrze truskawki ładnie prezentuje się na talerzu.
Szykujemy dressing – oliwę i ocet dokładnie mieszamy w szklance, możemy dodać też szczyptę soli.
Otwieramy fetę, odsączamy ją z zalewy.
W misce łączymy rukolę, truskawki i dressing.
Układamy sałatkę na talerzu. Na wierzch kładziemy podsmażone kawałki ośmiornicy, a następnie na to wszystko kruszymy kawałki fety.

Regularne spożywanie ośmiornic, może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, a jednocześnie wzbogacić nasze kulinarne doświadczenia. Warto zatem przełamać rutynę i pozwolić sobie na odrobinę śródziemnomorskiej finezji na talerzu.



Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ