Przepis na domowy chleb – Wyjątkowy smak domowego pieczywa – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice



Dla wielu osób, proces przygotowywania pieczywa stanowi swego rodzaju rytuał, który od dekad pielęgnują wspólnie z najbliższymi. Aby nasze wypieki ucieszyły podniebienia domowników, warto wybrać do ich przygotowania dopasowane, naturalne produkty. Wykorzystując najwyższej jakości pszenicę, Młyn Jaczkowice stworzył Mąkę Na Chleb, doskonałą do wypiekania domowego chleba.

Świeże, domowe pieczywo to nie tylko gwarancja wyjątkowego smaku, ale również większych oszczędności. W przeciągu ostatniego roku cena chleba wzrosła aż o 25%, co zmotywowało wiele osób do domowego wypiekania świeżego pieczywa. Dodatkowo, poza wyśmienitym smakiem, pieczenie własnego chleba daje pełną kontrolę nad użytymi do tego składnikami – zwłaszcza mąką. Dzięki doborowi tylko najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze.

Smak prosto z natury

Mąka Na Chleb typu 750 z linii Domowa Piekarnia to doskonała podstawa świeżego, domowego pieczywa. Produkt wysokiej jakości gwarantuje nie tylko wyjątkowy smak oraz aromat wypieków, a także wartości odżywcze ze względu na wysoką zawartość popiołu – aż 0,85%. Mąka Na Chleb nadaje się zarówno do przygotowania pieczywa, jak i pizzy.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Żyzne, dolnośląskie ziemie, połączone z wieloletnim doświadczeniem i wiedzą specjalistów, wpływają na wysoką jakość produktu. Mąka Na Chleb typu 750 wyróżnia się kremowo-białą barwą, nadającą wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice to również doskonale źródło błonnika, dodaje do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne. Sprawdzi się także przy zagęszczaniu sosów oraz przyrządzaniu zasmażek.

Najwyższa jakość i oszczędność

Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również cenę. Co więcej, niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa zachwyci naszych domowników oraz gości. Chrupiące wypieki doskonale zaprezentują się na stole podczas rodzinnych imprez, pikników oraz grilla, a podane z dodatkami własnej roboty zaczarują podniebienia biesiadujących.

Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to znakomity pomocnik domowego wypiekania chleba. Gwarantuje subtelny, złoty kolor oraz niezapomniany smak, który zachwyci częstujących się nim. Dodatkowym atutem domowego pieczywa jest brak składników konserwujących oraz samodzielne przygotowanie, które dla wielu stanowi wielopokoleniową tradycję.



Przepis na domowy chleb

Składniki:

700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
450 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Wartość odżywcza w 100 g produktu
„Mąka Na Chleb*
Wartość energetyczna 1488kJ / 351 kcal
Tłuszcz 1,5 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 70 g
W tym:
cukry 0,5 g
Błonnik 2,9 g
Białko 13 g
Sól 0,01 g

Mąka Na Chleb Domowa Piekarnia
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 4,5 – 5 zł

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ