Przepis na domowy chleb – Wyjątkowy smak domowego pieczywa – z Mąką na chleb „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice



Dla wielu osób, proces przygotowywania pieczywa stanowi swego rodzaju rytuał, który od dekad pielęgnują wspólnie z najbliższymi. Aby nasze wypieki ucieszyły podniebienia domowników, warto wybrać do ich przygotowania dopasowane, naturalne produkty. Wykorzystując najwyższej jakości pszenicę, Młyn Jaczkowice stworzył Mąkę Na Chleb, doskonałą do wypiekania domowego chleba.

Świeże, domowe pieczywo to nie tylko gwarancja wyjątkowego smaku, ale również większych oszczędności. W przeciągu ostatniego roku cena chleba wzrosła aż o 25%, co zmotywowało wiele osób do domowego wypiekania świeżego pieczywa. Dodatkowo, poza wyśmienitym smakiem, pieczenie własnego chleba daje pełną kontrolę nad użytymi do tego składnikami – zwłaszcza mąką. Dzięki doborowi tylko najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze.

Smak prosto z natury

Mąka Na Chleb typu 750 z linii Domowa Piekarnia to doskonała podstawa świeżego, domowego pieczywa. Produkt wysokiej jakości gwarantuje nie tylko wyjątkowy smak oraz aromat wypieków, a także wartości odżywcze ze względu na wysoką zawartość popiołu – aż 0,85%. Mąka Na Chleb nadaje się zarówno do przygotowania pieczywa, jak i pizzy.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Żyzne, dolnośląskie ziemie, połączone z wieloletnim doświadczeniem i wiedzą specjalistów, wpływają na wysoką jakość produktu. Mąka Na Chleb typu 750 wyróżnia się kremowo-białą barwą, nadającą wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice to również doskonale źródło błonnika, dodaje do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne. Sprawdzi się także przy zagęszczaniu sosów oraz przyrządzaniu zasmażek.

Najwyższa jakość i oszczędność

Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również cenę. Co więcej, niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa zachwyci naszych domowników oraz gości. Chrupiące wypieki doskonale zaprezentują się na stole podczas rodzinnych imprez, pikników oraz grilla, a podane z dodatkami własnej roboty zaczarują podniebienia biesiadujących.

Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to znakomity pomocnik domowego wypiekania chleba. Gwarantuje subtelny, złoty kolor oraz niezapomniany smak, który zachwyci częstujących się nim. Dodatkowym atutem domowego pieczywa jest brak składników konserwujących oraz samodzielne przygotowanie, które dla wielu stanowi wielopokoleniową tradycję.



Przepis na domowy chleb

Składniki:

700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
450 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Wartość odżywcza w 100 g produktu
„Mąka Na Chleb*
Wartość energetyczna 1488kJ / 351 kcal
Tłuszcz 1,5 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany 70 g
W tym:
cukry 0,5 g
Błonnik 2,9 g
Białko 13 g
Sól 0,01 g

Mąka Na Chleb Domowa Piekarnia
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 4,5 – 5 zł

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ