Przepis na babkę wielkanocną – niezapomniany smak Wielkanocy



Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice – niezapomniany smak Wielkanocy. Żurek podany ze świeżym, chrupiącym chlebem, pyszne babki piaskowe czy słodki mazurek – Wielkanoc to nie tylko czas zdobienia pisanek, przygotowywania koszyczka, odpoczynku w gronie najbliższych, ale przede wszystkim delektowania się tradycyjnymi, polskim potrawami świątecznymi. Aby zaczarować gości wyjątkowym smakiem i aromatem tradycyjnej kuchni wielkanocnej, warto wybierać tylko produkty najwyższej jakości – takie jak Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.

Świąteczne słodkości to nieodłączny element wielkanocnej biesiady, na który z niecierpliwością czekają zarówno najmłodsi, jak i starsi goście. Rozpływająca się w ustach, puszysta babka piaskowa oraz słodki mazurek to najpopularniejsze pozycje w świątecznym menu, które w mig znikają ze stołu. Dlatego tak ważne jest, aby zachwycić oczekujących gości niezapomnianym smakiem wypieków. Jak zatem przygotować wielkanocne potrawy, które oczarują naszych najbliższych? Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to fundament udanych, świątecznych wypieków, który wspomoże domowych kucharzy w przygotowaniu wyjątkowych wielkanocnych dań.

Słodkie, wielkanocne pyszności

Puszyste serniki, delikatne babki wielkanocne i słodkie, tradycyjne mazurki to nieodłączne elementy świątecznej biesiady, na które czekają nasi goście. Wypieki te łączą wyjątkowy, słodki smak ze zjawiskowym wyglądem. Zachwycają delikatnym aromatem oraz wiosennymi dekoracjami, które dodają kolorów do biesiadnego stołu.

Warto wspomnieć, że w tworzeniu wielkanocnych wypieków doskonale sprawdza się Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice. Jest ona tworzona przez specjalistów łączących tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża Dolnośląskiej Mąki Tortowej typu 450 wpływają na jej lekkość oraz jasny kolor, zwiększając tym samym jakość wypiekanych ciast – zwłaszcza uwielbianej babki piaskowej.
Smaczny znak Wielkanocy – babka piaskowa

Słodki faworyt wielkanocnego stołu zdecydowanie stanowi babka piaskowa. Pofałdowany, delikatny w smaku deser jednoznacznie kojarzymy ze świąteczną ucztą. Jak się okazuje, przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawą babki wielkanocnej jest mąka, dlatego też podczas przygotowań warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości. W tym przypadku doskonale sprawdzi się Dolnośląska Mąka Tortowa typu 450, której drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża nadadzą jej lekkości oraz pięknego, jasnego koloru.

Wiosenne kolory na wielkanocnym stole

Dolnośląska Mąka Tortowa to podstawa tradycyjnej, świątecznej kuchni. Oprócz słodkości, sprawdzi się również w przygotowaniu wielkanocnych obiadów – m.in. do zagęszczenia sosów mięsnych i grzybowych. Produkt wyróżniony certyfikatem „Doceń Polskie” zachwyci smakoszy wielkanocnego menu lekkością i subtelnym smakiem potraw, dopełniając ciepłą, kolorową i rodzinną aurę Wielkanocy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Tortowa typ 450
Wartość energetyczna 1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz 1,2 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 72,1 g
W tym: cukry 0,3 g
Błonnik 1,5 g
Białko 11, 7 g
Sól 0,005 g




Przepis na babkę wielkanocną

Fot. Młyn Jaczkowice
Składniki:
160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

zdjęcia:
Fot. Młyn Jaczkowice

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ