10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!
Najlepsza zupa na święta
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Ryby w świątecznej odsłonie
Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.
Świąteczne specjały z kapustą
Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.
Królowe stołu – sałatki warzywne
Na sałatkę jarzynową zawsze znajdzie się miejsce. To absolutna królowa podczas świątecznych uroczystości, również w czasie Bożego Narodzenia. Jej sekretem są pyszne warzywa i sos majonezowy, który sprawia, że jest kremowa i po prostu rozpływa się w ustach! Polecamy majonez wzbogacić musztardą i ulubionymi przyprawami. Obok tradycyjnej jarzynowej pięknie będzie się prezentować sałatka warstwowa. Robi wrażenie nie tylko wizualne, serwowana w szklanej misce, ale też smakuje naprawdę dobrze.
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 ugotowana w rosole marchewka
• 1 ugotowany w rosole seler
• 1 ugotowana w rosole pietruszka
• 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
• 1 jabłko
• 120 g zielonego groszku z puszki
• 1 ogórek kiszony
• 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
• 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę.
2. Następnie pokrój w taką samą kostkę obrane jabłko i ogórka.
3. Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszytko wymieszaj z przygotowanym sosem.