Antyoksydanty – czy są mi potrzebne? O tym na pewno nie wiedzieliście



O ważnym wpływie antyoksydantów na organizm mówi się już od dawna, głównie w kontekście procesów starzenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są one również ważne w walce z innymi chorobami. Jak dostarczać je organizmowi?

#Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami, to substancje, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, czyli białkami albo nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mogą przyczynić się do m.in. rozwoju nowotworów. Wolne rodniki uszkadzają komórki w naszym organizmie, przyspieszając proces starzenia, czyli mówiąc krótko – skracają nasze życie i niszczą naszą urodę. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i potencjalnie chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

Ludzki organizm sam wytwarza tzw. antyoksydanty endogenne, czyli enzymy. To jednak nie wystarczy, aby zneutralizować wszystkie wolne rodniki. W utrzymywaniu zdrowego stylu życia należy pamiętać także o przeciwutleniaczach egzogennych, które można dostarczać samemu, wzbogacając dietę o odpowiednie produkty. Znajdują się one między innymi w owocach i warzywach, ale zawartość zależy bardzo wielu czynników, takich jak sposób uprawy czy przechowywania, których nie sposób zweryfikować w czasie zakupów.

Doskonałym źródłem antyoksydantów jest zielona herbata, jednak herbata, którą często mamy w domu nie nadaje się do tego najlepiej.

Na proces parzenia herbaty zaczęłam zwracać uwagę po chorobie nowotworowej bliskiej mi osoby. Często liście herbaty po transporcie do Polski są zwietrzałe, także mimo, że smak jest rewelacyjny, pijąc napój z takich liści nasz organizm nie otrzyma cennych antyoksydantów. Dodatkowo dostosowanie parametrów parzenia w warunkach domowych jest trudne i wymaga szczególnej uwagi – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.




Zielona herbata jaśminowa SOTI Natural Pearl Jasmin Tea, tak jak wszystkie napoje SOTI, jest parzona na zimno przy ścisłej kontroli piętnastu parametrów, w tym temperatury wody, rodzaju naczynia czy czasu parzenia. Dzięki temu herbaty SOTI zyskują niepowtarzalny smak przy pozyskaniu odpowiedniej ilości antyoksydantów. To wszystko bez dodatku grama cukru czy słodzika.

Nasze napoje są wytwarzane z ekologicznych składników niedaleko plantacji, z których herbaty pochodzą przez co nie wietrzeją w czasie transportu i są świeże. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji z kolei zachowujemy maksymalną zawartość cennych antyoksydantów – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.

Zielona jaśminowa herbata SOTI Pearl Jasmin Tea jest jednym z pięciu napojów SOTI Natural. Wszystkie są produkowane z naturalnych, ekologicznych składników przy zachowaniu ścisłych wytycznych dotyczących 15 parametrów procesu parzenia.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ