Antyoksydanty – czy są mi potrzebne? O tym na pewno nie wiedzieliście



O ważnym wpływie antyoksydantów na organizm mówi się już od dawna, głównie w kontekście procesów starzenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są one również ważne w walce z innymi chorobami. Jak dostarczać je organizmowi?

#Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami, to substancje, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, czyli białkami albo nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mogą przyczynić się do m.in. rozwoju nowotworów. Wolne rodniki uszkadzają komórki w naszym organizmie, przyspieszając proces starzenia, czyli mówiąc krótko – skracają nasze życie i niszczą naszą urodę. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i potencjalnie chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

Ludzki organizm sam wytwarza tzw. antyoksydanty endogenne, czyli enzymy. To jednak nie wystarczy, aby zneutralizować wszystkie wolne rodniki. W utrzymywaniu zdrowego stylu życia należy pamiętać także o przeciwutleniaczach egzogennych, które można dostarczać samemu, wzbogacając dietę o odpowiednie produkty. Znajdują się one między innymi w owocach i warzywach, ale zawartość zależy bardzo wielu czynników, takich jak sposób uprawy czy przechowywania, których nie sposób zweryfikować w czasie zakupów.

Doskonałym źródłem antyoksydantów jest zielona herbata, jednak herbata, którą często mamy w domu nie nadaje się do tego najlepiej.

Na proces parzenia herbaty zaczęłam zwracać uwagę po chorobie nowotworowej bliskiej mi osoby. Często liście herbaty po transporcie do Polski są zwietrzałe, także mimo, że smak jest rewelacyjny, pijąc napój z takich liści nasz organizm nie otrzyma cennych antyoksydantów. Dodatkowo dostosowanie parametrów parzenia w warunkach domowych jest trudne i wymaga szczególnej uwagi – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.




Zielona herbata jaśminowa SOTI Natural Pearl Jasmin Tea, tak jak wszystkie napoje SOTI, jest parzona na zimno przy ścisłej kontroli piętnastu parametrów, w tym temperatury wody, rodzaju naczynia czy czasu parzenia. Dzięki temu herbaty SOTI zyskują niepowtarzalny smak przy pozyskaniu odpowiedniej ilości antyoksydantów. To wszystko bez dodatku grama cukru czy słodzika.

Nasze napoje są wytwarzane z ekologicznych składników niedaleko plantacji, z których herbaty pochodzą przez co nie wietrzeją w czasie transportu i są świeże. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji z kolei zachowujemy maksymalną zawartość cennych antyoksydantów – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.

Zielona jaśminowa herbata SOTI Pearl Jasmin Tea jest jednym z pięciu napojów SOTI Natural. Wszystkie są produkowane z naturalnych, ekologicznych składników przy zachowaniu ścisłych wytycznych dotyczących 15 parametrów procesu parzenia.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ