Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni



Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne.

Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

Zdrowe smażenie?

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia.




Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka.

Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.

Z roku na rok coraz więcej osób deklaruje chęć zmiany swojego stylu życia na zdrowszy. Podejmuje wyzwania związane ze zwiększeniem aktywności fizycznej, bycia bardziej eko, rozwijania swoich możliwości. Część rozważa zmianę diety na zdrowszą. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji ze wszystkiego co do tej pory sprawiało nam przyjemność. Wystarczy skorzystać z pomocy urządzenia do beztłuszczowego smażenia:

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ