Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni



Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne.

Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

Zdrowe smażenie?

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia.




Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka.

Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.

Z roku na rok coraz więcej osób deklaruje chęć zmiany swojego stylu życia na zdrowszy. Podejmuje wyzwania związane ze zwiększeniem aktywności fizycznej, bycia bardziej eko, rozwijania swoich możliwości. Część rozważa zmianę diety na zdrowszą. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji ze wszystkiego co do tej pory sprawiało nam przyjemność. Wystarczy skorzystać z pomocy urządzenia do beztłuszczowego smażenia:

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ