Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Poznaj najlepsze przepisy



Był znany już w starożytnej Grecji, ma swoje święto, może być pieczony lub przygotowany na zimno – sernik, bo o nim mowa, gości na wielu polskich stołach. Bez względu na porę roku czy okazję jest podstawowym i jednym z najczęściej przyrządzanych ciast w domowym zaciszu. Sernik jest również popularnym wyborem w kawiarniach i cukierniach. Każda Pani Domu ma na niego swój sposób. Odwieczny dylemat brzmi: jaką wersję wybrać? Poznajcie najlepsze przepisy.

Sernik ma długą i bogatą historię, od wielu lat podbija serca i podniebienia łasuchów. Nie bez powodu to właśnie tym deserem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych. Sernik baskijski pochodzący z Hiszpanii często potocznie jest nazywany właśnie w ten sposób, a to wszystko za sprawą mocno przypieczonej, wręcz skarmelizowanej powierzchni ciasta. Jednak jak przyrządzić to ciasto, by było idealne i zachwyciło domowników lub gości? Patent jest prosty – wykorzystaj najlepszej jakości nabiał, połącz z owocami i dodatkami, takimi jak galaretka czy bita śmietana! Pyszny efekt gwarantowany!

Sernik baskijski zwany „spalonym”

Składniki:

• 600 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 1 płaska łyżka mąki
• 300 ml śmietanki Łaciatej 30 %
• 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. Brzegi papieru zawijamy do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra + dół). W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy twaróg, śmietankę, sól i mąkę. Masę wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę obniżamy do 200 °C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć nieco miękki środek, masa zetnie się podczas studzenia. Wyciągamy ciasto z piekarnika, pozostawiamy na kilka godzin do wystudzenia.




Sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Spód:

• 100 g podłużnych biszkoptów
• 100 g ciasteczek amaretti
• 120 g roztopionego masła Łaciate

Masa sernikowa:

• 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
• 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
• 500 g jabłek
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 150 g miękkiego masła ekstra Łaciate
• 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku

Bita śmietana:

• 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
• 1 łyżeczka żelatyny
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• mielony cynamon
• miód płynny

Przygotowanie:

Biszkopty i amaretti kruszymy np. przy pomocy robota kuchennego a następnie łączymy z płynnym masłem. Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy przygotowane ciasto i dociskamy, aby uformować grubszą podstawę. Wstawiamy do lodówki.

Jabłka myjemy, obieramy (jedno pozostawiamy nieobrane, będzie wykorzystane do dekoracji), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plasterki i zalewamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra, dół).

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 50 g cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masło miksujemy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodajemy żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką dodajemy białka.

Na spód ciasta rozkładamy plasterki obranych jabłek. Wykładamy masę twarogową i wyrównujemy. Pieczemy przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakrywamy papierem do pieczenia). Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej.

Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6O°C). Łączymy z żelatyną i rozkładamy na serniku. Dekorujemy plasterkami jabłka, oprószamy mielonym cynamonem, polewamy miodem.

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką

Składniki:

• 600 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
• 200 ml śmietanki Łaciatej 30 %
• 1/2 opakowania biszkoptów
• galaretka np. malinowa
• galaretka krystaliczna
• opcjonalnie sezonowe owoce

Przygotowanie:

Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą. Na niej układamy biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250 ml). Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone, ale płynne. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami serek homogenizowany i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy krystaliczną galaretką i ponownie mieszamy. Gotową masę przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie po schłodzeniu wyjmujemy i układamy na masie pokrojone w plasterki owoce sezonowe. Zalewamy wystudzoną galaretką i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Bez względu na to czy wolimy sernik pieczony czy schłodzony, można znaleźć opcję idealną dla siebie.

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2. Dr inż. Hanna Orlikowska-Rzeźnik,…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce z HIV i SARS-CoV-2

Nowe podejście do terapii przeciwwirusowych – badania Polki mogą pomóc w walce…
CZYTAJ

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ