Poznaj porady, dzięki którym problemy żołądkowe nie popsują Ci wyjazdu



Planujesz wakacyjny urlop i już nie możesz się go doczekać? To zrozumiałe – chcesz wypocząć, zregenerować siły po ciężkim roku, zwiedzić nowe miejsca i w pełni wykorzystać kilkanaście wolnych dni. Często jedyne co może przeszkodzić w błogim relaksie, to dolegliwości żołądkowe, które szczególnie za granicą bywają zmorą podróżnych. Jak ich uniknąć i co zrobić, jeśli jednak nas złapią?

Przed każdym wakacyjnym wyjazdem staramy się do niego dobrze przygotować. Robimy wtedy listę rzeczy do zabrania, załatwiamy niezbędne ubezpieczenia, domykamy tematy służbowe. Wszystko po to, by na urlop wyjechać ze spokojną głową. Radość może jednak zniknąć w najmniej oczekiwanym momencie, kiedy zamiast spaceru brzegiem morza przyjdzie nam zostać w pokoju z powodu biegunki, niestrawności lub bólu brzucha. Zatrucie pokarmowe, bo o nim mowa, to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która potrafi na dobrych kilka dni popsuć samopoczucie. Jak tego uniknąć?

Uważaj na to, co jesz

Lata bywają obecnie bardzo upalne, szczególnie jeśli planujemy wyjazd na południe Europy. Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii w produktach spożywczych, zwłaszcza jeśli te nie są przechowywane w odpowiedni sposób. Nieświeże produkty lub niespełnione wymogi sanitarne w lokalu gastronomicznym, mogą wywołać u nas zatrucie pokarmowe. Latem, warto uważać na produkty na bazie majonezu, śmietany. Równie szybko psują się jajka, ryby czy mięso. Najczęstszą przyczyną zatruć są bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter oraz rotawirusy. Jak się przed nimi chronić?

Myj ręce i dbaj o higienę

Dłonie są siedliskiem drobnoustrojów, które w prosty sposób wraz z pożywieniem mogą trafić do naszego organizmu. Należy je myć zawsze przed i po posiłku oraz każdorazowo po skorzystaniu z toalety. Nie zapominajmy także o myciu owoców i warzyw przed spożyciem, bo to właśnie na skórce często znajdują się pestycydy, bakterie i kurz, które nie powinny trafiać do naszego żołądka.

Dużym problemem turystów są dolegliwości żołądkowe spowodowane piciem wody z kranu. Dotyczy to szczególnie wakacji spędzanych w krajach takich jak Bułgaria, Turcja czy Egipt. Spożywanie wody butelkowanej pozwoli uniknąć nieprzyjemnych rewolucji. Warto przyjmować także probiotyki, które będą wspierały pracę naszych jelit – komentuje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.




Nie ograniczaj się, ale jedz z umiarem

Wiele osób podczas urlopu pozwala sobie nie hamować apetytu. Szczególnie wakacyjne kurorty, w których dostępne jest wyżywienie All Inclusive, kuszą wieloma smakami kuchni regionalnej, których chcielibyśmy spróbować. W efekcie nakładamy na talerz dużo różnych dań, w ilości zdecydowanie większej niż powinniśmy. Może to skutkować niestrawnością i bólami brzucha. Nie ma w tym nic złego, że przez kilka dni sobie pofolgujemy, warto jednak nie przesadzić, ponieważ tłuste i ciężkostrawne jedzenie może podrażnić błonę śluzową żołądka, a tym samym popsuć nam kilka kolejnych dni urlopu lub spowodować złe samopoczucie.

Co zrobić, jeśli mimo to się zatrujemy?

Czasem nie jesteśmy w stanie uniknąć problemów żołądkowych. Wystarczy, że zjemy coś nieświeżego w restauracji podczas postoju w podróży i problem gotowy. Jeśli po spożyciu posiłku nagle odczuwamy silny ból brzucha, któremu towarzyszy biegunka, wymioty, a nierzadko także gorączka może to oznaczać, że zjedliśmy coś, co nam zaszkodziło. Należy wiedzieć, jak wtedy postępować, aby jak najszybciej uporać się z uciążliwymi dolegliwościami.

Przede wszystkim warto mieć przy sobie leki przeciwbólowe, przeciwwymiotne czy hamujące biegunkę, które pozwolą nam uporać się z zatruciem. Podstawą jest spożywanie dużej ilości płynów, szczególnie jeśli zmagamy się z wymiotami, które osłabiają organizm i przyczyniają się do jego odwodnienia. Dobrym sposobem na uzupełnienie wartościowych składników odżywczych jest zabranie ze sobą elektrolitów oraz probiotyków, które dobroczynnie wpływają na podrażnioną florę jelitową. Wracając do formy pamiętajmy o lekkostrawnej diecie, dzięki której nie będziemy dodatkowo obciążali żołądka – dodaje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.

Często dolegliwości trawienne trwają tylko 1-2 dni, jednak nawet tak krótkiego czasu nie warto tracić, kiedy jesteśmy na urlopie. Dlatego tak ważna jest odpowiednio skompletowana apteczka oraz wiedza, jakich produktów należy unikać.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ