Poznaj porady, dzięki którym problemy żołądkowe nie popsują Ci wyjazdu



Planujesz wakacyjny urlop i już nie możesz się go doczekać? To zrozumiałe – chcesz wypocząć, zregenerować siły po ciężkim roku, zwiedzić nowe miejsca i w pełni wykorzystać kilkanaście wolnych dni. Często jedyne co może przeszkodzić w błogim relaksie, to dolegliwości żołądkowe, które szczególnie za granicą bywają zmorą podróżnych. Jak ich uniknąć i co zrobić, jeśli jednak nas złapią?

Przed każdym wakacyjnym wyjazdem staramy się do niego dobrze przygotować. Robimy wtedy listę rzeczy do zabrania, załatwiamy niezbędne ubezpieczenia, domykamy tematy służbowe. Wszystko po to, by na urlop wyjechać ze spokojną głową. Radość może jednak zniknąć w najmniej oczekiwanym momencie, kiedy zamiast spaceru brzegiem morza przyjdzie nam zostać w pokoju z powodu biegunki, niestrawności lub bólu brzucha. Zatrucie pokarmowe, bo o nim mowa, to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która potrafi na dobrych kilka dni popsuć samopoczucie. Jak tego uniknąć?

Uważaj na to, co jesz

Lata bywają obecnie bardzo upalne, szczególnie jeśli planujemy wyjazd na południe Europy. Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii w produktach spożywczych, zwłaszcza jeśli te nie są przechowywane w odpowiedni sposób. Nieświeże produkty lub niespełnione wymogi sanitarne w lokalu gastronomicznym, mogą wywołać u nas zatrucie pokarmowe. Latem, warto uważać na produkty na bazie majonezu, śmietany. Równie szybko psują się jajka, ryby czy mięso. Najczęstszą przyczyną zatruć są bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter oraz rotawirusy. Jak się przed nimi chronić?

Myj ręce i dbaj o higienę

Dłonie są siedliskiem drobnoustrojów, które w prosty sposób wraz z pożywieniem mogą trafić do naszego organizmu. Należy je myć zawsze przed i po posiłku oraz każdorazowo po skorzystaniu z toalety. Nie zapominajmy także o myciu owoców i warzyw przed spożyciem, bo to właśnie na skórce często znajdują się pestycydy, bakterie i kurz, które nie powinny trafiać do naszego żołądka.

Dużym problemem turystów są dolegliwości żołądkowe spowodowane piciem wody z kranu. Dotyczy to szczególnie wakacji spędzanych w krajach takich jak Bułgaria, Turcja czy Egipt. Spożywanie wody butelkowanej pozwoli uniknąć nieprzyjemnych rewolucji. Warto przyjmować także probiotyki, które będą wspierały pracę naszych jelit – komentuje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.




Nie ograniczaj się, ale jedz z umiarem

Wiele osób podczas urlopu pozwala sobie nie hamować apetytu. Szczególnie wakacyjne kurorty, w których dostępne jest wyżywienie All Inclusive, kuszą wieloma smakami kuchni regionalnej, których chcielibyśmy spróbować. W efekcie nakładamy na talerz dużo różnych dań, w ilości zdecydowanie większej niż powinniśmy. Może to skutkować niestrawnością i bólami brzucha. Nie ma w tym nic złego, że przez kilka dni sobie pofolgujemy, warto jednak nie przesadzić, ponieważ tłuste i ciężkostrawne jedzenie może podrażnić błonę śluzową żołądka, a tym samym popsuć nam kilka kolejnych dni urlopu lub spowodować złe samopoczucie.

Co zrobić, jeśli mimo to się zatrujemy?

Czasem nie jesteśmy w stanie uniknąć problemów żołądkowych. Wystarczy, że zjemy coś nieświeżego w restauracji podczas postoju w podróży i problem gotowy. Jeśli po spożyciu posiłku nagle odczuwamy silny ból brzucha, któremu towarzyszy biegunka, wymioty, a nierzadko także gorączka może to oznaczać, że zjedliśmy coś, co nam zaszkodziło. Należy wiedzieć, jak wtedy postępować, aby jak najszybciej uporać się z uciążliwymi dolegliwościami.

Przede wszystkim warto mieć przy sobie leki przeciwbólowe, przeciwwymiotne czy hamujące biegunkę, które pozwolą nam uporać się z zatruciem. Podstawą jest spożywanie dużej ilości płynów, szczególnie jeśli zmagamy się z wymiotami, które osłabiają organizm i przyczyniają się do jego odwodnienia. Dobrym sposobem na uzupełnienie wartościowych składników odżywczych jest zabranie ze sobą elektrolitów oraz probiotyków, które dobroczynnie wpływają na podrażnioną florę jelitową. Wracając do formy pamiętajmy o lekkostrawnej diecie, dzięki której nie będziemy dodatkowo obciążali żołądka – dodaje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.

Często dolegliwości trawienne trwają tylko 1-2 dni, jednak nawet tak krótkiego czasu nie warto tracić, kiedy jesteśmy na urlopie. Dlatego tak ważna jest odpowiednio skompletowana apteczka oraz wiedza, jakich produktów należy unikać.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ