Dieta ketogeniczna popularna wśród Polaków – czy słusznie?



„Przechodzę na dietę” – to jedne z najczęściej wypowiadanych zdań przez osoby, które chciałyby poprawić własną sylwetkę i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zmiana sposobu odżywania może przybierać różne formy, w zależności od efektów, które chcemy osiągnąć. W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje tzw. dieta ketogeniczna, która polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania węglowodanów. Jakie są korzyści z jej stosowania? Dla kogo jest zalecana i jak długo powinna trwać? Odpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Dieta ketogeniczna – najważniejsze zasady

#DietaKetogeniczna pozwala dostarczyć do naszego organizmu taką samą ilość energii (kalorii) jak tradycyjna dieta (zbilansowana), jednak składa się z innych makroskładników. Cechuje się bardzo ograniczoną ilością węglowodanów (poniżej 50 gramów na dobę), wysoką zawartością tłuszczów oraz tradycyjną podażą białka. Taka forma odżywiania sprawia, że naszym organizmie wytwarza się stan podobny do głodzenia (ketoza), w czego wyniku powstają tzw. ciała ketonowe, które stanowią zamiast glukozy źródło energii dla mózgu i komórek.

Osoba, która stosuje dietę ketogeniczna rezygnuje przede wszystkim z takich produktów, jak mąka, płatki, kasze, ryż, makaron, kluski, tarty, pieczywa (także pełnoziarniste) oraz owoców i części warzyw – m.in. ziemniaki, bataty, kukurydza czy słodki groszek. Dozwolone jest natomiast spożywanie mięsa, ryb, jajek, nabiału, masła, śmietany, majonezu czy oleju. Warto podkreślić, że to bardzo prosta w przygotowaniu dieta, a dodatkowo jest bardzo smaczna, ponieważ głównym nośnikiem smaku w potrawach jest tłuszcz – komentuje Celina Kinicka, dietetyk w Centrum Medycznym Damiana.

Właściwie stosowana #dieta #ketogeniczna i ścisłe trzymanie się jej zasad sprawia, że w dynamiczny sposób możemy osiągnąć cel – spadek masy ciała. Przez pierwszych kilka dni możemy odczuwać ból głowy, spadek energii, ospałość, jednak szybko się to zmienia, a wówczas czujemy zwiększoną energię i chęć do działania oraz lepsze samopoczucie.

Dieta ketogeniczna – zalecenia

Ten rodzaj diety stanowi alternatywę często stosowaną podczas odchudzania, przy insulinoporności, cukrzycy typu II i w chorobach onkologicznych. Z medycznego punktu widzenia zalecana jest jednak wyłącznie przy występowaniu padaczki lekoopornej. Nie istnieją dowody, aby była ona skuteczna przy innych stanach chorobowych. W społeczeństwie można zaobserwować modę na jej stosowanie, jednak należy podkreślić, że nie jest to racjonalny i prawidłowy sposób żywienia dla wszystkich.




Jeżeli dieta ketogeniczna została wdrożona z zalecenia lekarskiego wówczas może być stosowana do momentu uzyskania poprawy, jednak nie dłużej niż 2 lata. Natomiast w przypadku stosowania jej na własną rękę, czas ten nie powinien przekraczać 3 miesięcy.

Zaleca się jednak, aby wszelkie większe zmiany w codziennej diecie zawsze konsultować z dietetykiem, który przedstawi zalety i wady danego rozwiązania. Dotyczy to również diety ketogenicznej, która mimo swojej prostoty, powinna być również odpowiednio zbilansowana. Opracowanie planu żywieniowego pod okiem specjalisty pozwoli nam uniknąć błędów, dopasować kaloryczność do potrzeb naszego organizmu oraz osiągnąć oczekiwane rezultaty.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień:

Śniadanie: omlet z mozzarellą, papryką i bazylią.
Obiad: pulpety wieprzowe z cukinią i selerem naciowym w sosie pomidorowym, gotowane na parze brokuły i kalafior polane masłem.
Kolacja: pieczony łosoś z czosnkiem i cytryną, sałata, pomidor, cebula, sos vinegrette.
Przekąski: jogurt naturalny, marchewka do chrupania, niewielka garść orzechów włoskich.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ