Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie



Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie. #Espresso, #latte, a może #cappuccino? Kawa niejedno ma imię, ale możemy być pewni, że wśród wielu rodzajów, każdy jej miłośnik znajdzie swoją ulubioną. Poza doskonałymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, a także wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację czy poprawę nastroju. Niektórzy uwielbiają ją również za to, że przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – okazuje się pomocna w procesie odchudzania. Jednak wokół tego pysznego napoju powstało także wiele mitów. Co warto wiedzieć o kawie? Komentuje Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana.

Kawy nie wolno pić przy nadciśnieniu

MIT. Powszechnie uważa się, że kawa nie jest wskazana u osób mających problem z wysokim ciśnieniem krwi. Jednak jej wpływ na ciśnienie tętnicze jest znikomy, podnosząc jego wartość zaledwie o kilka mmHg, które i tak po niedługim czasie wraca do poziomu bazowego. Co ciekawe, u osób, które spożywają kawę regularnie – codziennie lub kilka razy w tygodniu – ten skok nie występuje. Pamiętajmy, że zdecydowanie większy wpływ na nadciśnienie ma spożywanie alkoholu, palenie papierosów czy produktów z dużą ilością soli.

Kawa odwadnia i wypłukuje magnez

MIT.
Często mówi się, że kawa powoduje odwodnienie i wypłukuje magnez. Owszem, działa ona moczopędnie i z pewnością bardzo duże spożycie tego napoju w ciągu dnia (powyżej 4 filiżanek) może prowadzić do wystąpienia zaburzeń we wchłanianiu mikroelementów, takich jak magnez czy wapń. Należy jednak zaznaczyć, że odwodnienie powodowane jest głównie przez niedostateczne spożycie wody, a brak magnezu w organizmie to przede wszystkim skutek nieprawidłowej diety. Jeśli więc chcemy wypić 2 kubki dziennie, a przy tym nie będziemy zapominali o odpowiednim nawodnieniu i zdrowej diecie – nie musimy obawiać się utraty magnezu. Co więcej, sama „mała czarna” jest jego źródłem – w jednej filiżance znajdziemy ok. 7 mg magnezu.




Kawa jest pomocna w odchudzaniu

PRAWDA. Kawa może być naszym sprzymierzeńcem podczas odchudzania, a mają z tym związek trzy aspekty jej działania. Przede wszystkim pobudza metabolizm, zmniejsza apetyt, przez co nie mamy ochoty na podjadanie. Napój ten dodaje nam też energii, dzięki czemu możemy być bardziej aktywni w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak, że właściwości takie wykazuje jedynie czarna kawa, ponieważ jeśli dodamy do mleko i cukier, łatwo możemy zamienić ten napój w prawdziwą bombę kaloryczną.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać kawy

PRAWDA. Choć kawa nie jest kategorycznie zakazana, to jednak każda przyszła mama powinna spożywać ją z umiarem, najlepiej tylko okazjonalnie. Rozwiązaniem jest także kawa bezkofeinowa, która pozwoli cieszyć się ulubionym smakiem, a przy tym będzie bezpieczna dla dziecka. Warto wiedzieć, że wszystkie produkty spożywane przez ciężarną przenikają do łożyska i stamtąd do płodu. Choć nie ma jednoznacznych badań świadczących o wpływie kawy na rozwój dziecka to istnieje ryzyko, że może ona powodować poronienia czy niską wagę urodzeniową. Skutkiem małej czarnej bywają też mdłości, zgaga czy podrażnienie żołądka, czego przyszła mama zdecydowanie powinna unikać.
Jak widać kawa ma dużo zalet, dlatego jeśli lubimy jej smak i działanie nie musimy jej sobie odmawiać. Ważne jednak, aby spożywać ją z umiarem i nie przekraczać 1-2 filiżanek dziennie.


Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ