Świąteczny poncz z żurawiną



W spisie 12 typowych wigilijnych potraw mamy tylko jeden napój, którym jest kompot z suszu. Podobnie próżno szukać tradycji w zakresie napitku świątecznego. Czym zatem raczyć się przy bożonarodzeniowym stole? Jako aperitif, rozgrzewka po zimowym spacerze lub po prostu wieczorny dodatek do kolędowania świetnie sprawdzi się poncz z żurawiną. Warto włączyć go do świątecznego menu.

PRZEPIS: PONCZ ŚWIĄTECZNY Z ŻURAWINĄ

Składniki

100 g wody
200 g żurawiny, świeżej lub 200 g żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
240 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM lub ½-1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
400 g białego wina, półwytrawnego
750 g cydru jabłkowego
200 g soku żurawinowego, niesłodzonego
120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
80-120 g miodu, płynnego
100 g kostek lodu, plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:

1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego żurawinę i jabłka, dodać korzenną przyprawę do piernika, przemieszać kopystką, gotować na parze 7 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia miksującego.
2. Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód i lód, wymieszać 20 s//obr. 2.5. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.




Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlać wodę. Włożyć sitko i dodać odważoną żurawinę i jabłka oraz korzenną przyprawę do piernika, przemieszać i gotować na parze ok. 10 min. Ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia.
2. Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód oraz lód i wymieszać. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.

WSKAZÓWKA

• Przepis „Przyprawa do piernika” znajduje się na platformie Cookidoo®.
• Słodycz ponczu można dostosować do własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu.
• Aby smak ponczu był delikatniejszy, można napełnić nim szklanki do ¾ wysokości, a pozostałą część uzupełnić wodą gazowaną.
• Poncz przelany do szklanek można udekorować laskami cynamonu, aby wyglądał bardziej efektownie.
• Naturalny, niesłodzony sok żurawinowy dostępny jest w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością lub w aptekach stacjonarnych i internetowych.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ