Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem



Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te na bazie warzyw zawierają sporo witamin, które wzmacniają odporność organizmu. Sprawdź jak je przygotować, aby zastępowały drugie danie i były pełnowartościowym posiłkiem. Polecamy 3 przepisy na sycące zupy. Wypróbuj je!

Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

– Smaczne, pożywne zupy, to jeden z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu ani dużej ilości wyszukanych składników. Aby podkreślić smak zupy i zwiększyć jej kaloryczność, warto dodać do nich boczku (np. z linii Kurpiowskie Specjały lub w plastrach ZM Pekpol). Może być w formie podsmażonych, aromatycznych plasterków, które udekorują talerz. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na jakość wędliny – najlepiej wybrać taką od zaufanego producenta – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem
Składniki:

3-4 strąki czerwonej papryki
1 strąk chili
1 cebula
czosnek, olej
3 ziemniaki
1,5 l bulionu mięsnego
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
6 plasterków boczku ZM Pekpol
pieprz, sól, cukier
kilka łyżek gęstej śmietany

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości. Układamy na pokrytej pergaminem blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 st. Następnie wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Odkładamy papryki do przestudzenia. Strączek chili myjemy i suszymy, kroimy i usuwamy pestki. Miąższ siekamy.

Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. 1-2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy obrane, opłukane, osuszone i pokrojone ziemniaki. Warzywa zalewamy bulionem mięsnym.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Z woreczka wyjmujemy schłodzoną paprykę, zdejmujemy skórkę. Strąki przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ paprykowy siekamy. Wrzucamy do zupy i dodajemy chili. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na krem.

Ponownie podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz przecierem. Plastry boczku podsmażamy na patelni, podajemy z zupą. Zupę serwujemy z kleksami śmietany oraz z grzankami.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ