Krem z dyni z czerwoną soczewicą
Krem z dyni z czerwoną soczewicą
Składniki:
Zupa:
1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku
bulion lub woda
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
oliwa
sól i pieprz
Dodatki:
4 kromki bagietki wiejskiej
ser feta
pietruszka posiekana
dowolna sałata
olej z dyni
Przygotowanie:
1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.