Co zjeść po treningu? Podpowiadamy!



Najczęstszą formą aktywności wśród Polaków jest jazda na rowerze i pływanie. Popularnością cieszą się także ćwiczenia w domu oraz bieganie . Chcąc utrzymywać owe efekty zdrowego stylu życia, warto postawić na zdrowe przekąski, szczególnie po wysiłku fizycznym. Wśród nich polecane są suszone owoce, orzechy oraz batony na bazie daktyli. Osiągnięcie zdrowej i wysportowanej sylwetki zależy również od diety.

Istotne jest, aby posiłki spożywać regularnie, lecz w niewielkich ilościach i pamiętać o warzywach i owocach. Po każdym treningu to przekąski są świetnym sposobem na przywrócenie energii i regenerację mięśni. Warto wybierać takie, które są bogate w substancje odżywcze. Poleca się więc np. suszone owoce oraz batony z czystym składem i bez dodatku cukru.

Morele Naturalnie

Suszone morele po wysiłku fizycznym przywrócą organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Są świetnymi przeciwutleniaczami, a do tego zawierają sporo błonnika. Do diety można je wprowadzać jako samodzielną przekąskę, ale również jako składnik owsianki czy ryżanki.

Figi

Suszone figi mają średni indeks glikemiczny (IG=40), stąd mogą być wyśmienitą, samodzielną przekąską już w trakcie treningu, dostarczając dawkę energii pracującym mięśniom. Ponadto, to owoce, które przeciwdziałają zaparciom oraz umacniają odporność organizmu. Po treningu będą także świetnym dodatkiem np. do sałatki z kozim serem i rukolą.
Daktyle

Suszone daktyle należy spożywać do dwóch godzin po zakończeniu treningu, wtedy wpłyną na proces odbudowy glikogenu w mięśniach. Mają pyszny słodkawy smak, są delikatne i miękkie. Wpływają pozytywnie na metabolizm. Można jeść je samodzielnie, ale również jako dodatek, np. do ulubionego koktajlu.




Batony Bio

Doskonałym rozwiązaniem dla osób uprawiających sport są także zdrowe batony. Jeśli chodzi o ich skład, warto stawiać na takie, które powstały z surowców z ekologicznych upraw oraz nie mają dodatku cukru. Szybko zaspokoją pierwszy głód po treningu, a do tego będą źródłem wartościowych elementów odżywczych dla organizmu. Znakomite są np. Bio batony na bazie daktyli z dodatkiem orzechów laskowych czy migdałów.

***

Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ