SEZONOWE PRODUKTY Jak dobrze je wykorzystać?



Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni. Sezonowe owoce i warzywa mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Są więc najzdrowsze i najsmaczniejsze. W swoim menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku. Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu oraz przepyszne potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”. Najlepiej docenić to, jaki produkt jest i nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu dani niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same, tłumaczy Matteo Brunetti.

Pomidory dobre na wszystko!

Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać, jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa. Co ciekawe, kiedy poddajemy pomidory wolnej obróbce termicznej, wydzielają one polifenoidy. To substancje, które doskonale wpływają na naszą skórę. Jedna porcja takiego sosu, potrafi zdziałać więcej cudów niż niejedna maseczka na twarz!

Poniżej proponuję Wam przepis na pyszną tartę.

Tarta wytrawna z ricotta i pomidorkami

Składniki do ciasta (foremka 24 cm):

• 100 g masła z lodówki
• 200 g mąki pszennej 500
• 70 ml zimnej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka suszonego oregano

Składniki do kremu:

• 500 g ricotty
• 80 g mleko 3,2%
• 1 jajko
• Sól, pieprz

Dekoracja:

• 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
• Rukola

Przygotowanie:

W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).




Zielona uczta z cukinii

Sekretem potraw z cukinii jest to, żeby zawsze wybierać te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać w sobie mniej wody, a dużo miąszu.

Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem cukinii.

Cukinia Gratinata

Składniki:

• 3 cukinie
• Suszone oregano
• Bułka tarta
• 150 g ricott
• Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.

Każdy kocha truskawki

Na całym świecie prawdopodobnie nie istnieje, ani jedna osoba, która nie przepada za truskawkami. W kuchni można stworzyć z tych owoców prawdziwe cuda! Desery, kremy, dżemy, sosy… Mało kto wie jednak, że truskawki, oprócz niezastąpionych walorów smakowych, mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego.

Zachęcam Was do spróbowania jej w moim wydaniu.

Mousse truskawkowe

Składniki:

• 800 g truskawek
• 300 ml śmietanki 36%
• Sok z 1 cytryny
• Żelatyna w płatkach

Składniki do bezy włoskiej:

• 80 g białek
• 160 g cukru
• 60 g wody

Przygotowanie:

Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelki rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.

Smacznego!

Matteo Brunetti to współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +, gość w wielu w programach tv i radiowych. Youtuber kulinarny, finalista VI edycji Master Chefa. Promotor włoskiej kuchni oraz zdrowego trybu życia. Chętnie odwiedza polskie miasta – prowadząc otwarte spotkania z kuchnią włoską. Miał okazję szykować specjalne kolacje degustacyjne. Jest częstym gościem wydarzeń kulinarnych jak np., premiery przewodnika Gault & Millau czy kulturalnych jak premiery prasowe, spotkania branżowe, czy konferencje prasowe znanych marek.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ