Przepis na pyszny CHLEBEK BURACZANY Z ZA’ATAREM – kuchnia w stylu #zostanwdomu
Kuchnia w stylu #zostańwdomu #zostanwdomu – Przepis na pyszny CHLEBEK BURACZANY Z ZA’ATAREM. czas: 1 godz. 55 min. poziom: Średni, ilość: 16 kromek, na 1 kromkę: Wartość kaloryczna 592.4 kJ, Wartość kaloryczna 141.5 kcal, Białko 3.4 g, Węglowodany 22.4 g, Tłuszcz 4.7 g, Błonnik 1.3 g
SKŁADNIKI:
30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
430 g mąki pszennej
1½ łyżeczki soli (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
6 łyżek przyprawy za’atar (patrz wskazówka)
½ łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
250 g soku z czerwonych buraków
5 łyżek oliwy z oliwek
PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE:
forma keksowa (30 x 12 x 10 cm), papier do pieczenia, kratka do studzenia
Przygotowanie:
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za’atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić Ciasto /2 min, przemieszać kopystką, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za’atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za’atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.
WSKAZÓWKA:
• Za’atar to aromatyczna przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu. W jej skład najczęściej wchodzi suszony tymianek, sezam, sumak i sól. Niekiedy mieszanka zostaje wzbogacona o inne składniki np. chili i oregano. Za’atar może być używany także do doprawienia mięs, ryb lub potraw z ryżu.
• Za’atar można wykonać samodzielnie, mieszając w miseczce 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki sumaku, 2 łyżki sezamu (uprażonego na suchej patelni) i ½ łyżeczki soli. Opcjonalnie mieszankę można wzbogacić dodając 1 łyżkę suszonego oregano i ¼ łyżeczki chili w proszku.
• Jeśli za’atar przygotowujemy samodzielnie, zgodnie z powyższym punktem lub stosujemy gotową mieszankę z zawartością soli, wówczas w punkcie 2. należy pominąć dodatek soli.
Jeśli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Rozdrobnić lub posiekać orzechy. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do misy wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za’atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić ciasto, przemieszać, następnie wyrobić kolejne ciasto. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za’atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za’atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.