Spring Rolls czyli wiosna w ruloniku!m – Zielone sajgonki z wędzonym tofu i sosem z nerkowca
Zwane też świeżymi sajgonkami czy wiosennymi krokietami Spring Rolls są bardzo popularnym w rejonach Azji daniem. Choć korzenie mają dalekowschodnie, możemy z sukcesem przygotować je własnoręcznie w naszych domach. W cienki arkusz papieru ryżowego zwiń co tylko chcesz – wiosenne warzywa, orzechy, makaron sojowy lub suszone owoce, które sprawią, że rolki będą miały niepowtarzalny smak. To szybki sposób na zdrową, lekką, dietetyczną przekąskę bogatą w witaminy i minerały. Puść wodze fantazji lub skorzystaj z naszych wypróbowanych przepisów!
Zielone sajgonki z wędzonym tofu i sosem z nerkowca
Składniki na spring rollsy:
– 6 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
– marchewka
– czerwona papryka
– 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
– 1 kostka wędzonego tofu
– świeży szpinak
– kiełki fasoli mung
– Składniki na sos:
– 100 g Orzechów nerkowca Bakalland
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– ząbek czosnku
– kilka kropel sosu Tabasco
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Odlewamy wodę, następnie orzechy wraz z pozostałymi składnikami na sos oraz 5 łyżkami wody blendujemy na gładki sos. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, zaś tofu w plastry. Do szerokiego, głębokiego półmiska wlewamy gorącą wodę.
Moczymy w niej przez chwilę arkusz papieru ryżowego do momentu, aż zmięknie, następnie rozkładamy go na drewnianej desce. Na papierze rozkładamy kilka liści szpinak, paprykę oraz marchewkę, a także wędzone tofu.
Prawy oraz lewy bok papieru ryżowego składamy do środka, następnie zwijamy go od dołu ku górze. Spring rollsy spożywamy wraz z sosem.
Smacznego!