Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu – Krem dyniowo-jabłkowy z nasionami
Wracając do domu z pracy lub szkoły mobilizujemy się do ugotowania obiadu, jednak ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po męczącym dniu jest zmywanie góry naczyń. Znamy ten ból, dlatego proponujemy przepisy na sycące, aromatyczne dania, które przygotujesz zaledwie w jednym garnku! Dodaj do nich garść orzechów, pestek lub suszonych owoców – podkręcą smak obiadu, a przy okazji dodadzą ci energii na resztę dnia!
Krem dyniowo-jabłkowy z nasionami
Składniki:
– 1 kg dyni piżmowej
– 3 jabłka
– 2 litry bulionu warzywnego
– 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
– 100 g Pestek dyni Bakalland
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– kawałek selera
– korzeń pietruszki
– biała część pora
– łyżeczka curry
– łyżeczka chilli
– sól, pieprz
– masło
Przygotowanie:
Pół szklanki łuskanego słonecznika zalewamy wrzątkiem. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na maśle do zeszklenia.
Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, podobnie marchew, pietruszkę, seler i por. Obieramy jabłka, kroimy w cząstki i dodajemy do warzyw. Często mieszamy do momentu, aż jabłko zacznie się rozpadać. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz chilli i gotujemy wszystko do miękkości.
Odlewamy wodę z pestek słonecznika i dodajemy je do garnka. Całość blendujemy na gładko. Podajemy w półmiskach przyozdabiając śmietaną, pestkami dyni i słonecznika oraz natką pietruszki.
Smacznego!