Herbata na przesilenie wiosenne – Herbaciany koktajl z masłem orzechowym
Wiosna u większości z nas budzi jedynie pozytywne skojarzenia. Po kilku miesiącach chłodu i monochromatycznych barw, budzi się nowe życie. Kwitną kwiaty, a drzewa zaczynają się zielenić. Pierwsze dni wiosny sprawiają jednak, że niektórzy stają się senni, drażliwi, a także słabsi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego. Symptomy te wynikają z szeregu przyczyn, jednak z dużą łatwością, za pomocą wyjątkowych herbat, możemy się z tym problemem uporać.
Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego” trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.
Herbaciany koktajl z masłem orzechowym
Orzechy są produktem niezwykle zdrowym, zawierającym całą gamę minerałów, witamin oraz zdrowych tłuszczów. W korzystny sposób wpływają na nasze samopoczucie, zachęcając do działania. Wykorzystując masło orzechowe (zarówno z orzechów ziemnych, laskowych, czy migdałów) bardzo łatwo wprowadzimy je do pysznych koktajli stworzonych na bazie herbaty.
Składniki:
– Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
– Łyżka stołowa masła orzechowego z dowolnych orzechów
– Łyżka stołowa skondensowanego mleka
– Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i zaparzamy przez 3 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Do blendera przelewamy napar, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżkę skondensowanego mleka i blendujemy przez 15-20 sekund.
Smacznego!