Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym



Składniki:

Mirelki

– 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
– 3 jajka
– 60 g cukru pudru
– 60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 20 g cukru wanilinowego
– 150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
– 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
– 1 szczypta soli

Krem czekoladowy:

– 70 g cukru
– 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
– 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
– 2 żółtka
– 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
– 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau® lub 3 łyżki brandy




Przygotowanie:

Mirelki

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, dodać jajka, cukier puder, masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, pomarańczę, skórkę z pomarańczy i sól, wymieszać 1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 10. Przełożyć do 8 foremek (Ø 7-10 cm), o wysokości ok. 2 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Piec 10 min (170°C). Następnie obniżyć temp. do 120°C, piec kolejne 40-50 min (120°C). Pozostawić w piekarniku na 30 min, następnie uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić na kolejne 15 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem czekoladowy:

4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masło, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
7. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać 4 min/obr. 4.
8. Dodać stopniowo odważone wcześniej masło, ubijać 2 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
9. Dodać stopniowo rozpuszczoną wcześniej czekoladę i kakao, ubijać 2 min/obr. 4.
10. Dodać likier, wymieszać 15 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
11. Mirelki sernikowe podawać udekorowane kremem czekoladowym jako deser

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ