Chrupiąca pakora dla zabieganych



Chrupiąca pakora dla zabieganych. Czy otwierając lodówkę, wpadasz w konsternację? Dwie marchewki, pół cukinii, napoczęta torba ze szpinakiem… Tyle warzyw, a pomysłu na obiad brak. Oto przepis na warzywną pakorę – banalne w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które pozwoli ci twórczo wykorzystać niemal wszystkie możliwe warzywa!

Pod nazwą „pakora” kryje się wiele rodzajów chrupiących, smażonych przysmaków rodem z Indii. W swojej ojczyźnie pełnią rolę zarówno części pełnowartościowego obiadu, jak i spożywanej w biegu przekąski. Do najpopularniejszych składników, będących podstawą pakory, zaliczyć można szpinak, kalafiora, cebulę oraz bakłażana. Istnieje jednak wiele wersji tej aromatycznej potrawy, na przykład z wykorzystaniem ziemniaków czy marchwi. Jeśli więc stworzyć ją możemy z niemal dowolnych warzyw, co czyni pakorę pakorą?

Sekretem tego aromatycznego dania jest mąka z ciecierzycy, zwana także besan. Mąka z cieciorki to coś więcej, niż ciekawy zastępnik dla mąki pszennej. To także prosty sposób, by zapewnić organizmowi dobrodziejstwa płynące z jedzenia ciecierzycy, nadając jednocześnie całej potrawie orientalnego smaku, któremu ciężko się oprzeć. To także główny składnik uwielbianych na całym świecie falafeli. Jeśli ty także kochasz ich smak, wypróbuj przepis na chrupiące warzywa z nutą falafela, czyli pożywną pakorę dla zabieganych!




Chrupiąca pakora z nutą falafela

Składniki:

– Falafel MIX od Jasmeen
– Olej słonecznikowy lub rzepakowy
– Warzywa, np. cebula i szpinak lub kalafior
– Przyprawy: kmin rzymski, kurkuma, chili, sól
– Chłodna woda

Przygotowanie:

W niewielkim, głębokim garnku rozgrzej olej roślinny. Pakora najlepiej smaży się na głębokim oleju, więc zapewnij jej dużo swobody.
Podczas gdy rozgrzewa się olej, przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w pióra, a pozostałe warzywa w kostkę. Szpinak wystarczy poszarpać dłońmi na mniejsze kawałki.

Zawartość jednego opakowania Falafel MIXu (100g) wymieszaj w misce z warzywami. Ponieważ różnią się soczystością, powoli dolewaj do miski chłodną wodę, aż osiągniesz konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę nakładaj do rozgrzanego oleju przy pomocy łyżki – po kilka kuleczek za jednym razem. Przy optymalnej temperaturze oleju smażenie powinno potrwać ok. 2-3 minut. By zachować maksymalną chrupkość, świeżo usmażone kulki przed podaniem osusz lekko na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ