Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!



Kuchnia orientalna to nie tylko kebab! Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna – dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food!

Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego – w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.

Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni w sieci restauracji orientalnych Amrit. Restauracje Amrit Oriental Food, z pośród których pierwsza z powstała w 2007 roku, na dobre już wpisały się w kulinarną mapę Warszawy i wciąż zyskują coraz szersze grono odbiorców. Załoga restauracji Amrit za sprawą swego kunsztu jest w stanie przekonać każdego, kto spróbuje orientalnych wiktuałów, że warto odkrywać bogactwa kulinarne Bliskiego Wschodu. Aby udowodnić tę tezę, szefowie kuchni sieci restauracji Amrit postanowili podzielić się jednym ze swoich sekretów – przepisem na cielęcinę z bakłażanem, który prezentujemy poniżej:




Cielęcina z bakłażanem

Składniki (4 porcje):

1 kg cielęciny
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średniej wielkości marchew
2 średnie ziemniaki
1 mały bakłażan
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .
2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.
4. Odstawiamy.
5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!

Sprawdź menu amrit.pl

Joanna Bielas I.D.MEDIA

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ