Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!



Kuchnia orientalna to nie tylko kebab! Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna – dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food!

Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego – w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.

Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni w sieci restauracji orientalnych Amrit. Restauracje Amrit Oriental Food, z pośród których pierwsza z powstała w 2007 roku, na dobre już wpisały się w kulinarną mapę Warszawy i wciąż zyskują coraz szersze grono odbiorców. Załoga restauracji Amrit za sprawą swego kunsztu jest w stanie przekonać każdego, kto spróbuje orientalnych wiktuałów, że warto odkrywać bogactwa kulinarne Bliskiego Wschodu. Aby udowodnić tę tezę, szefowie kuchni sieci restauracji Amrit postanowili podzielić się jednym ze swoich sekretów – przepisem na cielęcinę z bakłażanem, który prezentujemy poniżej:




Cielęcina z bakłażanem

Składniki (4 porcje):

1 kg cielęciny
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średniej wielkości marchew
2 średnie ziemniaki
1 mały bakłażan
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut .
2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso – cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.
4. Odstawiamy.
5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!

Sprawdź menu amrit.pl

Joanna Bielas I.D.MEDIA

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ