Dowiedz się jak ważną role pełnią tłuszcze w diecie dzieci i które z tłuszczy dają najwięcej korzyści



Dzieci jedzą zdrowo. Dowiedz się jak ważną role pełnią tłuszcze w diecie dzieci i które z tłuszczy dają najwięcej korzyści. Tłuszcze w diecie dzieci odgrywają bardzo istotną rolę. Są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i prawidłowego rozwoju malucha już od pierwszych dni życia. Tłuszcze są nośnikami witamin i doskonałym źródłem energii, a ich niedobór prowadzi do spadku odporności, zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego czy też zahamowania rozwoju intelektualnego. Niemowlęta otrzymują porcję niezbędnych tłuszczy wraz z mlekiem matki lub też z mlekiem modyfikowanym. Podczas rozszerzania diety malucha tłuszcze należy umiejętnie włączyć do przygotowywanych posiłków.

Intensywny rozwój dzieci

W ciągu pierwszych 12 miesięcy życia, niemowlę zwiększa swoją wagę urodzeniową nawet czterokrotnie. Intensywnie rozwija się mózg malucha, w którym w każdej sekundzie tworzą się aż trzy miliardy nowych połączeń neuronowych. Dziecko z dnia na dzień staje się większe, sprawniejsze i mądrzejsze; nabiera nowych umiejętności, chłonie świat i wchodzi w rozliczne interakcje z otoczeniem. Rozwija się w oczach.

Wszystkie te czynności i zmiany pochłaniają ogromne ilości energii, ta zaś – jak wiadomo – czerpana jest z pożywienia. Sama marchewka, brokuł i gotowany kurczaczek nie wystarczą, aby dziecko miało siłę intensywnie się rozwijać. Niezbędne są także tłuszcze, bez których organizm człowieka, a zwłaszcza małego człowieka, nie poradzi sobie już na poziomie komórkowym.

Zdrowy tłuszcz

Choć obiegowe opinie głoszą, że tłuszcz jest niezdrowy i w codziennej diecie należy go ograniczać, nie jest to prawda – a przynajmniej nie cała. Przede wszystkim zrozumieć należy, że są tłuszcze dobre i złe, czyli nasycone i nienasycone. O ile tłuszcze nasycone (zawarte w fast foodach, utwardzanych margarynach, sklepowych słodyczach ale również np. w produktach pochodzenia zwierzęcego) faktycznie nie powinny dominować w codziennej diecie, tłuszcze nienasycone są w niej jak najbardziej wskazane.

W diecie małego człowieka odpowiadają one m.in. za dostarczanie energii, budowę mózgu, komórek, siatkówki oka czy przyswajanie witamin A, D, E i K. Pełnią nie tylko rolę energetyczną, ale także budulcową i regulatorową.




Odpowiednio zbilansowana dieta odpowiada za prawidłowy rozwój intelektualny, emocjonalny i fizyczny dziecka – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego na całym świecie producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt.

Niemowlę, w którego diecie brakuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyswaja nowe umiejętności znacznie wolniej, ma także problemy z nauką mowy czy koncentracją. Z uwagi na bardzo intensywny rozwój dziecka w pierwszym roku życia, jego zapotrzebowanie kaloryczne a także ograniczoną możliwość przyjmowania pokarmów, niezbędne jest dodawanie do posiłków malucha odpowiedniego oleju. Olej taki powinien składać się z komponentów o bardzo wysokiej jakości – najlepiej z olejów zróżnicowanego pochodzenia.

Na rynku dostępne są produkty olejowe komponowane specjalnie z myślą o dzieciach i ich potrzebach. Godną polecenia jest na przykład mieszanka oleju rzepakowego, konopnego i słonecznikowego, ponieważ dobroczynne właściwości tych olejów wzajemnie się uzupełniają. Wybierając mieszankę olejową dla dzieci warto nie tylko zwrócić uwagę na odpowiednią kompozycję, ale także na to, aby oleje w niej użyte były pochodzenia ekologicznego i powstawały w procesie tłoczenia na zimno – dodaje ekspert Holle.

Porcja dla malucha

W pierwszych dwunastu miesiącach życia dziecka tłuszcze powinny dostarczać nawet do 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, dlatego rodzice muszę samodzielnie zadbać o odpowiednie proporcje tłuszczy, białka i węglowodanów. W przypadku najmniejszych dzieci, które przechodzą etap powolnego rozszerzania diety, łyżeczkę tłuszczu najlepiej zmieszać z potrawą mięsno-warzywną lub kaszką, by w ten prosty sposób przemycić niezbędne składniki odżywcze.

Łyżeczka oleju zawiera ok. 12-15 g tłuszczu – dzienne zapotrzebowanie malucha waha się w granicach 31-43 g.

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ