Piękne i zdrowe włosy – jest na to sposób!



Olej musztardowy na włosy. Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

Gorczyca sarepska.

Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy. Nazwa rośliny nawiązuje do gorzkiego smaku jej nasion, za który odpowiada składnik o nazwie synalbina. Gatunek Brassica Juncea zwany jest gorczycą sarepską, kapustą sitowatą (sitową), a także ze względu na rejon naturalnego występowania, jak i upraw – musztardą indyjską, chińską lub azjatycką.

Olej musztardowy.

Olej musztardowy, zwany także olejem gorczycowy, jest naturalnym tłuszczem, tłoczonym z ziaren gorczycy, którym zawdzięcza intensywnie żółty kolor. Od dawna stosuje się go w Indiach, gdzie jest jednym z podstawowych, kuchennych składników. Jednak ze względu na skład i właściwości, jest nie tylko składnikiem przypraw i dodatkiem kulinarnym, ale także surowcem, z którego korzysta medycyna i kosmetyka.

Kwasy omega.

Olej musztardowy zawiera nienasycone kwasy Omega-3, Omega-6, jak i Omega-9, które budują wiele komórek w naszych organizmie. Mają wpływ również na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa. Ich zadaniem jest odbudowywaniu ubytków w strukturze włosów, dzięki czemu nadają im odporność np. na rozdwajanie końcówek. Dzięki kwasom omega włosy stają się nie tylko mocniejsze, ale i bardziej błyszczące.

Witaminy i minerały.

Pozostałe, cenne składniki, które znajdują się w oleju musztardowym to:

– witaminy: z grupy B, A, C, E, K, PP (niacyna) czy H (biotyna)

– minerały: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.

Również one odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry głowy i włosów.




Nawilża i odżywia.

Olej wytworzony z nasion gorczycy wykazuje działanie nawilżające, dzięki czemu pomaga zredukować przesuszenie włosów oraz utrzymać odpowiednią wilgotność i natłuszczenie. Odżywia włosy od cebulek aż po końcówki. Jednak jest pomocny również w natłuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry głowy.

Pobudza mikrokrążenie.

W przeciwieństwie do innych olejów, olej musztardowy rozgrzewa skórę, dzięki czemu pobudza krążenie krwi. Poprawia więc także mikrokrążenie skóry głowy i zwiększa przepływ krwi do mieszków włosowych. Wpływa to na polepszenie wchłaniania składników odżywczych i witamin, które zawarte są nie tylko w oleju musztardowym, ale i innych kosmetykach.

Stymuluje porost i zapobiega wypadaniu.

Olej musztardowy pobudza pracę cebulek włosowych i stymuluje porost włosów. Zawarte w nim: witamina A, żelazo i magnez – nie tylko sprawiają, iż rosną one szybciej, ale również polepszają ich kondycję. Włosy stają się mocniejsze, grubsze i bardziej zdrowe. Ze względu na pobudzenie krążenia, jak i dostarczanie ważnych składników odżywczych – regularne stosowanie tego oleju, nie tylko pobudzi wzrost nowych włosów, ale i zapobiegnie nadmiernemu wypadaniu.

Pozostałe zastosowania.

Kosmetyk ten stosowany jest na włosy również z powodu redukowania łupieżu. Łagodzi stany zapalne, jak i pomaga wyeliminować takie dolegliwości jak łuszczyca czy egzema. Dzięki olejowi musztardowemu, włosy są również zabezpieczone przed wpływem niekorzystnych warunków zewnętrznych.

Dla jakich włosów?

Olej musztardowy dostępny na marokosklep.com może być stosowany przez osoby których:

– zniszczone, przesuszone i łamliwe włosy wymagają regeneracji

– włosy zaczynają wypadać, np. z powodu niedostatecznej ilości składników odżywczych czy niekorzystnych warunków atmosferycznych

– z problemem rozdwajających się końcówek.

Olejowanie nim włosów wzmocni ich kondycję, wygładzi, a także nada im blask. Olej należy dokładnie wmasować w skórę głowy i nałożyć na pasma włosów. Pozostawić tak na minimum 1-2 godziny, a następnie zmyć delikatnym szamponem.

Produkt dostępny na: marokosklep.com

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ