Piękne i zdrowe włosy – jest na to sposób!



Olej musztardowy na włosy. Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

Gorczyca sarepska.

Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy. Nazwa rośliny nawiązuje do gorzkiego smaku jej nasion, za który odpowiada składnik o nazwie synalbina. Gatunek Brassica Juncea zwany jest gorczycą sarepską, kapustą sitowatą (sitową), a także ze względu na rejon naturalnego występowania, jak i upraw – musztardą indyjską, chińską lub azjatycką.

Olej musztardowy.

Olej musztardowy, zwany także olejem gorczycowy, jest naturalnym tłuszczem, tłoczonym z ziaren gorczycy, którym zawdzięcza intensywnie żółty kolor. Od dawna stosuje się go w Indiach, gdzie jest jednym z podstawowych, kuchennych składników. Jednak ze względu na skład i właściwości, jest nie tylko składnikiem przypraw i dodatkiem kulinarnym, ale także surowcem, z którego korzysta medycyna i kosmetyka.

Kwasy omega.

Olej musztardowy zawiera nienasycone kwasy Omega-3, Omega-6, jak i Omega-9, które budują wiele komórek w naszych organizmie. Mają wpływ również na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa. Ich zadaniem jest odbudowywaniu ubytków w strukturze włosów, dzięki czemu nadają im odporność np. na rozdwajanie końcówek. Dzięki kwasom omega włosy stają się nie tylko mocniejsze, ale i bardziej błyszczące.

Witaminy i minerały.

Pozostałe, cenne składniki, które znajdują się w oleju musztardowym to:

– witaminy: z grupy B, A, C, E, K, PP (niacyna) czy H (biotyna)

– minerały: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.

Również one odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry głowy i włosów.




Nawilża i odżywia.

Olej wytworzony z nasion gorczycy wykazuje działanie nawilżające, dzięki czemu pomaga zredukować przesuszenie włosów oraz utrzymać odpowiednią wilgotność i natłuszczenie. Odżywia włosy od cebulek aż po końcówki. Jednak jest pomocny również w natłuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry głowy.

Pobudza mikrokrążenie.

W przeciwieństwie do innych olejów, olej musztardowy rozgrzewa skórę, dzięki czemu pobudza krążenie krwi. Poprawia więc także mikrokrążenie skóry głowy i zwiększa przepływ krwi do mieszków włosowych. Wpływa to na polepszenie wchłaniania składników odżywczych i witamin, które zawarte są nie tylko w oleju musztardowym, ale i innych kosmetykach.

Stymuluje porost i zapobiega wypadaniu.

Olej musztardowy pobudza pracę cebulek włosowych i stymuluje porost włosów. Zawarte w nim: witamina A, żelazo i magnez – nie tylko sprawiają, iż rosną one szybciej, ale również polepszają ich kondycję. Włosy stają się mocniejsze, grubsze i bardziej zdrowe. Ze względu na pobudzenie krążenia, jak i dostarczanie ważnych składników odżywczych – regularne stosowanie tego oleju, nie tylko pobudzi wzrost nowych włosów, ale i zapobiegnie nadmiernemu wypadaniu.

Pozostałe zastosowania.

Kosmetyk ten stosowany jest na włosy również z powodu redukowania łupieżu. Łagodzi stany zapalne, jak i pomaga wyeliminować takie dolegliwości jak łuszczyca czy egzema. Dzięki olejowi musztardowemu, włosy są również zabezpieczone przed wpływem niekorzystnych warunków zewnętrznych.

Dla jakich włosów?

Olej musztardowy dostępny na marokosklep.com może być stosowany przez osoby których:

– zniszczone, przesuszone i łamliwe włosy wymagają regeneracji

– włosy zaczynają wypadać, np. z powodu niedostatecznej ilości składników odżywczych czy niekorzystnych warunków atmosferycznych

– z problemem rozdwajających się końcówek.

Olejowanie nim włosów wzmocni ich kondycję, wygładzi, a także nada im blask. Olej należy dokładnie wmasować w skórę głowy i nałożyć na pasma włosów. Pozostawić tak na minimum 1-2 godziny, a następnie zmyć delikatnym szamponem.

Produkt dostępny na: marokosklep.com

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ