Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów



Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów na Thermomix od Samar Khanafer. Jeśli cynamon to do szarlotki, mięta najlepiej do lemoniady, a chilli do mięsa? Wcale tak nie musi być! Doskonałym tego przykładem są potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, w której aromatyczne zioła i przyprawy występują w często zaskakujących połączeniach, dodawane, osobno lub w formie charakterystycznych mieszanek, do dań głównych i deserów.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w zasadzie nie istnieje bez całego wachlarza wyrazistych ziół i przypraw, co w swojej najnowszej książce „Szafran, mięta i kardamon” potwierdza Samar Khanafer – w połowie Polka, w połowie Libanka, znawczyni kuchni arabskiej, blogerka i uczestniczka telewizyjnego kulinarnego show MasterChef. Część przepisów z jej książki dostosowanych zostało do przygotowania w urządzeniu Thermomix® i dostępnych jest także w ramach kolekcji przepisów na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® *.

Słynny kardamon i nieco tajemniczy sumak

W kuchni Bliskiego Wschodu nie brakuje kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, cynamonu czy anyżu. W szerokim wachlarzu przypraw z tego regionu szczególne miejsce zajmuje kardamon. Dzięki ostremu, korzennemu, ale też słodkiemu smakowi i cytrynowo-imbirowemu zapachowi, kardamon z powodzeniem sprawdza się jako element głównych dań, ale też wyrafinowanych deserów. W kolekcji przepisów na Thermomix® „Kuchnia Bliskego Wschodu II” od Samar Khanafer znajdziemy więc kardamonową chałwę w sam raz do kawy, delikatny, kardamonowy mus z chałwą, granatem i pistacjami, a także idealną do chrupiących bułeczek szybką konfiturę z cytrusów przyprawioną kardamonem.

Niezwykle ciekawą, ale też nieco tajemniczą przyprawą jest czerwono-bordowy sumak, pozyskiwany w wyniku zmielenia wysuszonych jagód dziko rosnącego krzewu sumaka. Stosowany często jako zamiennik cytryny ze względu na swój cierpki i kwaskowaty smak, sumak jest szczególnie doceniany za swoje antyoksydacyjne właściwości. Stanowi świetny dodatek do marynat i past, jak tuńczykowa pasta, którą według przepisu Samar Khanafer, przygotujemy z pomocą urządzenia Thermomix® w kwadrans.

Bliskowschodnie mieszanki

W kuchni Bliskiego Wschodu rzadko kiedy używa się pojedynczych przypraw i ziół. Dzięki stosowaniu od wieków połączeń kilku albo nawet kilkunastu różnych przypraw powstały specjalne, bliskowschodnie mieszanki, które decydują o niepowtarzalnym smaku doprawionych nimi potraw. Jedną z nich jest tradycyjna, arabska harrisa, czyli ostra pasta, której podstawą są ostre papryczki, czosnek i oliwa oraz wybrane zioła.

Domową harrisę możemy przygotować sami! Zadanie to ułatwi urządzenie Thermomix®, w którym dzięki funkcji rozdrabniania na bardzo wysokich obrotach oraz miksowania, połączymy wszystkie składniki zgodnie z oryginalną recepturą według Samar Khanafer. Będzie to pierwszy krok do przygotowania takich bliskowschodnich potraw jak krem z marchwi z harrisą i chrupiącą ciecierzycą czy kurczak w harrisie z szybkim sosem jogurtowo-miętowym.

Przygotowanie wszystkich bliskowschodnich smakołyków ułatwią nam nie tylko funkcje urządzenia Thermomix®, ale też możliwość tworzenia poprzez platformę Cookidoo® elektronicznej listy zakupów, z którą w wydrukowanej formie będziemy mogli udać się na zakupy.

*Thermomix jest partnerem wydania najnowszej książki Samar Khanafer “Szafran, mięta i kardamon”.




HARRISA

SKŁADNIKI:

– 10-12 papryczek chili świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
– gorąca woda (ilość do namoczenia papryczek)
– 3 ząbki czosnku
– ½ – 1 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– 2 łyżeczki kolendry, mielonej
– 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do przechowywania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s./ obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę, zmiksować 20 s./ obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno ze ścianek naczynia miksującego, zmiksować 10-15 s./ obr. 10. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Czosnek drobno posiekać.

3. Pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę dokładnie zblendować z czosnkiem. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ