Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów



Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów na Thermomix od Samar Khanafer. Jeśli cynamon to do szarlotki, mięta najlepiej do lemoniady, a chilli do mięsa? Wcale tak nie musi być! Doskonałym tego przykładem są potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, w której aromatyczne zioła i przyprawy występują w często zaskakujących połączeniach, dodawane, osobno lub w formie charakterystycznych mieszanek, do dań głównych i deserów.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w zasadzie nie istnieje bez całego wachlarza wyrazistych ziół i przypraw, co w swojej najnowszej książce „Szafran, mięta i kardamon” potwierdza Samar Khanafer – w połowie Polka, w połowie Libanka, znawczyni kuchni arabskiej, blogerka i uczestniczka telewizyjnego kulinarnego show MasterChef. Część przepisów z jej książki dostosowanych zostało do przygotowania w urządzeniu Thermomix® i dostępnych jest także w ramach kolekcji przepisów na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® *.

Słynny kardamon i nieco tajemniczy sumak

W kuchni Bliskiego Wschodu nie brakuje kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, cynamonu czy anyżu. W szerokim wachlarzu przypraw z tego regionu szczególne miejsce zajmuje kardamon. Dzięki ostremu, korzennemu, ale też słodkiemu smakowi i cytrynowo-imbirowemu zapachowi, kardamon z powodzeniem sprawdza się jako element głównych dań, ale też wyrafinowanych deserów. W kolekcji przepisów na Thermomix® „Kuchnia Bliskego Wschodu II” od Samar Khanafer znajdziemy więc kardamonową chałwę w sam raz do kawy, delikatny, kardamonowy mus z chałwą, granatem i pistacjami, a także idealną do chrupiących bułeczek szybką konfiturę z cytrusów przyprawioną kardamonem.

Niezwykle ciekawą, ale też nieco tajemniczą przyprawą jest czerwono-bordowy sumak, pozyskiwany w wyniku zmielenia wysuszonych jagód dziko rosnącego krzewu sumaka. Stosowany często jako zamiennik cytryny ze względu na swój cierpki i kwaskowaty smak, sumak jest szczególnie doceniany za swoje antyoksydacyjne właściwości. Stanowi świetny dodatek do marynat i past, jak tuńczykowa pasta, którą według przepisu Samar Khanafer, przygotujemy z pomocą urządzenia Thermomix® w kwadrans.

Bliskowschodnie mieszanki

W kuchni Bliskiego Wschodu rzadko kiedy używa się pojedynczych przypraw i ziół. Dzięki stosowaniu od wieków połączeń kilku albo nawet kilkunastu różnych przypraw powstały specjalne, bliskowschodnie mieszanki, które decydują o niepowtarzalnym smaku doprawionych nimi potraw. Jedną z nich jest tradycyjna, arabska harrisa, czyli ostra pasta, której podstawą są ostre papryczki, czosnek i oliwa oraz wybrane zioła.

Domową harrisę możemy przygotować sami! Zadanie to ułatwi urządzenie Thermomix®, w którym dzięki funkcji rozdrabniania na bardzo wysokich obrotach oraz miksowania, połączymy wszystkie składniki zgodnie z oryginalną recepturą według Samar Khanafer. Będzie to pierwszy krok do przygotowania takich bliskowschodnich potraw jak krem z marchwi z harrisą i chrupiącą ciecierzycą czy kurczak w harrisie z szybkim sosem jogurtowo-miętowym.

Przygotowanie wszystkich bliskowschodnich smakołyków ułatwią nam nie tylko funkcje urządzenia Thermomix®, ale też możliwość tworzenia poprzez platformę Cookidoo® elektronicznej listy zakupów, z którą w wydrukowanej formie będziemy mogli udać się na zakupy.

*Thermomix jest partnerem wydania najnowszej książki Samar Khanafer “Szafran, mięta i kardamon”.




HARRISA

SKŁADNIKI:

– 10-12 papryczek chili świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
– gorąca woda (ilość do namoczenia papryczek)
– 3 ząbki czosnku
– ½ – 1 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– 2 łyżeczki kolendry, mielonej
– 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do przechowywania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s./ obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę, zmiksować 20 s./ obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno ze ścianek naczynia miksującego, zmiksować 10-15 s./ obr. 10. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Czosnek drobno posiekać.

3. Pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę dokładnie zblendować z czosnkiem. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ