Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami
Nie masz pomysłu na szybkie, smaczne i syte śniadanie? Zobacz jak zrobić naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– Mleko czekoladowe OSM Piątnica 700 ml
– jajka 2 szt.
– mąka pszenna 2 szklanki
– śmietana słodka 36% np. OSM Piątnica 500 ml
– cukier puder 3 łyżki
– serek mascarpone 250 g
– świeże jagody 1 szklanka
– olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
1. Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
2. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Smacznego!