Dobry probiotyk, czyli jaki?



Zmniejszają ryzyko biegunek podczas antybiotykoterapii, pomagają uniknąć biegunki w podróży i zakażeń pochwy, łagodzą dolegliwości związane z zespołem jelita nadwrażliwego i chorobami zapalnymi jelit, a nawet pomagają schudnąć. Aby jednak kuracja probiotykiem była skuteczna, wybór preparatu nie może być dziełem przypadku, bo nie wszystkie bakterie probiotyczne mają jednakowe działanie.

Na aptecznych półkach znajdziemy mnóstwo preparatów probiotycznych. Różnią się między sobą nie tylko postacią (kapsułki, saszetki, krople) i ceną, ale także składem.

W różnych preparatach zawarte są różne szczepy bakterii. Powinniśmy wybrać probiotyk zawierający taki szczep bakterii, który ma udokumentowaną klinicznie działanie w tej konkretnej dolegliwości, która nas interesuje. Czyli jaki?

To pytanie najlepiej zadać lekarzowi, który zalecił zażywanie probiotyku. Nie musi rekomendować nam konkretnego preparatu, wystarczy aby podał łacińską nazwę szczepu bakterii, który powinien znaleźć się w jego składzie. Na przykład pałeczki rodzaju

Lactobacillus i drożdże probiotyczne Saccharomyces pomagają uniknąć biegunki podczas abtybiotykoterapii, pałeczki Lactobacillus plantarum 299v i Lactobacillus GG przynoszą ulgę w dolegliwościach związanych z zespołem jelita nadwrażliwego, jeszcze inne szczepy działają w chorobach zapalnych jelit.

Aby kuracja probiotykiem przyniosła oczekiwane efekty, trzeba brać go przynajmniej przez kilka tygodni. W przypadku gdy ma on zadziałać ochronnie podczas antybiotykoterapii, należy rozpocząć jego stosowanie równolegle z antybiotykiem i kontynuować jeszcze przez kilka tygodni po zakończeniu leczenia.




Bakterie probiotyczne muszą nie tylko dotrzeć do jelita jako żywe ale jeszcze się w nim zadomowić. Aby tak się stało powinniśmy zadbać także o dostarczenie substancji prebiotycznych, które stworzą przyjazne dla nich środowisko.

Takie działanie ma przede wszystkim błonnik, dlatego w codziennej diecie nie może brakować warzyw i owoców (szczególne działanie mają: pory, cebula, czosnek, banany), oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Można też kupić preparat (tzw. symbiotyk), który ma w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne, jaki substancje prebiotyczne.

Natomiast aby zapobiegać zaburzeniom flory bakteryjnej w przyszłości lepiej unikać węglowodanów prostych (np. słodycze) i produktów przetworzonych, gdyż zawarte w nich tłuszcze przemysłowe mają niekorzystny wpływ na florę bakteryjną.

Pożądane są natomiast naturalne kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) oraz jogurty probiotyczne (na opakowaniu powinna być informacja, że zawierają żywe kultury bakterii).

Jak rozpoznać dobry probiotyk?

Na opakowaniu preparatu powinna być dwuczłonowa łacińska nazwa określająca rodzaj i gatunek bakterii oraz złożona z liter i cyfr nazwa szczepu np. Lactobacillus brevis W37.

Ponadto warto zwrócić uwagę na ilość bakterii probiotycznych zawartych w jednej dawce. Ponieważ tylko 0,001–0,01% bakterii dociera do jelita, w kapsułce czy saszetce powinno ich być minimum 10 miliardów– ok. 1010 CFU (jednostek tworzących kolonię od ang. colony forming unit).

“Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.”

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ