Chłodnik najlepszy na upały – zobacz przepis
W letnie, upalne dni szukamy ochłodzenia w każdej postaci, szczególnie wśród napojów i pożywienia. Zimne koktajle czy lody nie zastąpią nam jednak posiłku i nie zaspokoją głodu. Z kolei na gorące dania często nie mamy ochoty. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz proponuje sięgnąć po przepis na pyszny chłodnik.
Szef Kuchni Restauracji Spichlerz, Krzysztof Obliński, poleca chłodnik litewski. Jest to zupa podawana na zimno, która nie tylko doskonale chłodzi w gorące dni, ale także zapewnia uczucie sytości na długo.
Chłodnik litewski (przepis na 4 porcje)
Składniki:
Buraki 0,5 kg
Botwinka 1 pęczek
Rzodkiewka 1 pęczek
Szczypior 1 pęczek
Ogórek świeży 200 g
Jogurt naturalny 400 g
Koper ½ pęczka
Sok z ½ cytryny
2 jajka
Sól, cukier pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy.
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.