OnlyBio stawia na kolejne innowacyjne produkty. Biorafinowany lewan z rzepaku – hit prosto z natury



OnlyBio od Laboratorium Naturella to polska marka naturalnych kosmetyków przeznaczonych do kompleksowej pielęgnacji ciała i włosów dorosłych oraz dzieci. Wszystkie produkty posiadają przynajmniej 99% składników pochodzenia naturalnego. Do tej pory były znane z faktu, że jako jedyne na świecie, zawierają myjącą, biorafinowaną surfaktynę z rzepaku. Tym razem gama produktów została wzbogacona o odżywki do włosów wykorzystujące innowacyjną substancję – biorafinowany lewan z rzepaku.

Biorafinowany Lewan z rzepaku – hit naturalności

Biorafinowany lewan z rzepaku to naturalna substancja wytwarzana przez mikroorganizmy podczas fermentacji pozostałości roślinnych. Wzmacnia włosy przez zespolenie ich struktury oraz absorbuje promieniowanie UV, szczególnie w zakresie UV-C, chroniąc przed degradacyjnym działaniem słońca.

Ponadto klinicznie udowodniono, że przyczynia się do nawilżenia skóry. Jest efektywnym zamiennikiem dla silnie nawilżającego kwasu hialuronowego. Hamuje utratę wody, która migruje ze skóry właściwej do warstwy rogowej naskórka. Lewan pobudza ludzkie fibroblasty odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny, przez co skóra pozostaje gładka, jędrna i elastyczna.

Ponadto stymuluje proliferację keranocytów, co poprawia koloryt i strukturę powierzchni skóry, nadając jej młodzieńczy i naturalny wygląd.

Ten naturalny biopolimer jest wszechobecny w królestwie roślin, gdzie służy jako rezerwuar energii, również zapewnia komórkom zwiększoną odporność na suszę i mróz. Mikroorganizmy natomiast wytwarzają lewan w celu zapewnienia ochrony przed wysuszeniem, oraz jako kleju służącego do umiejscowienia kolonii mikroorganizmów w środowisku sprzyjającym do rozwoju.

Mikrobiologiczny lewan to biopolimer powstający w wyniku enzymatycznej reakcji wiązania cukrów pochodzenia roślinnego. Unikalna kombinacja różnej wielkości cząsteczek lewanu wspomaga przenikanie substancji aktywnych do dalszych warstw naskórka, gdzie pobudzane do podziału są keranocyty oraz fibroblasty.

Małocząsteczkowy lewan, przenikając przez poszczególne warstwy, naskórka poprawia stan nawilżenia komórek wiążąc wodę, podczas gdy wysokocząsteczkowy lewan tworzy film na powierzchni skóry, zapobiegając w ten sposób utracie wody. Co warto podkreślić – lewan nie posiada substancji alergizujących wymienionych w 7 poprawce do Dyrektywy Kosmetycznej UE.

Jak go pozyskać – innowacyjna formuła

Laboratorium Naturella posiada własne centrum badawczo rozwojowe gdzie zatrudnieni specjaliści, z wieloletnim doświadczeniem, pracują nad procesem produkcji gotowych wyrobów, w których stosuje się innowacyjne i opatentowane rozwiązania. Najświeższym osiągnięciem jest użycie biorafinowanego lewanu z rzepaku.

Rzepak

Uprawiany w celach spożywczych, przez polskich plantatorów, rzepak spełnia unijne, ekologiczne normy. Dobór rzepaku odbywa się na podstawie oceny jakościowej, pisemnych deklaracji producentów dotyczących sposobów produkcji, certyfikacji oraz cyklicznych audytów.

Olej

Olejarnie, wytwarzają najwyższej jakości olej spożywczy, tłoczony na zimno, nierafinowany. Wytłoczyny (pozostałość po tłoczeniu)
Odpadem po tłoczeniu są świeże wytłoczyny rzepakowe, skupowane od wybranych starannie tłoczni. Każda partia wytłoczyn jest kontrolowana przez laboratorium przed dopuszczeniem do biorafinacji

Biorafinacja

Wytłoczyny wraz z dodanymi do nich wyselekcjonowanymi szczepami mikroorganizmów poddawane są procesowi biorafinacji, która polega na stałym mieszaniu wsadu w dodatniej temperaturze 27℃ w obecności tlenu.

Lewan

Mikroorganizmy wytwarzają lewan, który jest pozyskiwany od pozostałego wsadu poprzez proces odwrotnej osmozy i oczyszczanych naturalnymi rozpuszczalnikami.

Produkty – kosmetyki

Lewan – jest wykorzystywany w formulacji kosmetyków i środków czystości.
Pasza – Pozostałością po biorafinacji lewanu jest probiotyczna pasza dla zwierząt gospodarczych, stymulująca rozwój pozytywnych dla trawienia bakterii żołądkowych. Pierwszeństwo w zakupie paszy mają farmerzy uprawiający rzepak.
Nawóz – Wytwarzany przez zwierzęta gospodarcze naturalny nawóz jest wykorzystywany do użyźniania pól, na których będzie rósł rzepak.




Nowość od OnlyBio – formuła z użyciem biorafinowanego lewanu z rzepaku

Na bazie nowych osiągnięć naukowych Laboratorium Naturella powstały dwie odżywki do włosów dla dorosłych:

Wzmacniająca odżywka do włosów cienkich i normalnych

99,04 % składników pochodzenia naturalnego. Odżywka, która zadba o włosy, tak aby promieniały zdrowiem i pięknem. Ułatwi ich rozczesywanie, doda objętości, miękkości i puszystości bez obciążenia. Twoje włosy będą dopełniać i podkreślać urodę i zdrowy wygląd. Zastosowany jedynie w naszych produktach biorafinowany lewan z rzepaku wzmacnia włosy.

Fitosterole odżywiają i chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej ze słonecznika stymuluje wzrost włosów i je uelastycznia, przez co stają puszyste i miękkie.

Pojemność 250 ml, cena 33 zł

Odbudowująca odżywka do włosów suchych i zniszczonych

99,02 % składników pochodzenia naturalnego. Odżywka, która zadba o zdrowie i piękno włosów, które znów będą Twoją ozdobą. Odbuduje uszkodzenia, zamknie łuski, wzmocni również cebulki, nada odporności na łamliwość, miękkość i sprężystość bez obciążenia. Twoje włosy będą dopełniać i podkreślać urodę i zdrowy wygląd. Zastosowany jedynie w naszych produktach biorafinowany lewan z rzepaku wzmacnia włosy. Fitosterole odżywiają i chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej z sezamu regeneruje, wygładza i nabłyszcza.

Pojemność 250 ml, cena 33 zł

Odżywki nie zawierają parabenów, PEG, silikonów, parafin, wazeliny, olejów mineralnych, ftalanów, substancji petrochemicznych i zwierzęcych, barwników, syntetycznych kompozycji zapachowych, GMO. Produkty są wegańskie, testowane dermatologicznie, biodegradowalne.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ