OnlyBio stawia na kolejne innowacyjne produkty. Biorafinowany lewan z rzepaku – hit prosto z natury



OnlyBio od Laboratorium Naturella to polska marka naturalnych kosmetyków przeznaczonych do kompleksowej pielęgnacji ciała i włosów dorosłych oraz dzieci. Wszystkie produkty posiadają przynajmniej 99% składników pochodzenia naturalnego. Do tej pory były znane z faktu, że jako jedyne na świecie, zawierają myjącą, biorafinowaną surfaktynę z rzepaku. Tym razem gama produktów została wzbogacona o odżywki do włosów wykorzystujące innowacyjną substancję – biorafinowany lewan z rzepaku.

Biorafinowany Lewan z rzepaku – hit naturalności

Biorafinowany lewan z rzepaku to naturalna substancja wytwarzana przez mikroorganizmy podczas fermentacji pozostałości roślinnych. Wzmacnia włosy przez zespolenie ich struktury oraz absorbuje promieniowanie UV, szczególnie w zakresie UV-C, chroniąc przed degradacyjnym działaniem słońca.

Ponadto klinicznie udowodniono, że przyczynia się do nawilżenia skóry. Jest efektywnym zamiennikiem dla silnie nawilżającego kwasu hialuronowego. Hamuje utratę wody, która migruje ze skóry właściwej do warstwy rogowej naskórka. Lewan pobudza ludzkie fibroblasty odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny, przez co skóra pozostaje gładka, jędrna i elastyczna.

Ponadto stymuluje proliferację keranocytów, co poprawia koloryt i strukturę powierzchni skóry, nadając jej młodzieńczy i naturalny wygląd.

Ten naturalny biopolimer jest wszechobecny w królestwie roślin, gdzie służy jako rezerwuar energii, również zapewnia komórkom zwiększoną odporność na suszę i mróz. Mikroorganizmy natomiast wytwarzają lewan w celu zapewnienia ochrony przed wysuszeniem, oraz jako kleju służącego do umiejscowienia kolonii mikroorganizmów w środowisku sprzyjającym do rozwoju.

Mikrobiologiczny lewan to biopolimer powstający w wyniku enzymatycznej reakcji wiązania cukrów pochodzenia roślinnego. Unikalna kombinacja różnej wielkości cząsteczek lewanu wspomaga przenikanie substancji aktywnych do dalszych warstw naskórka, gdzie pobudzane do podziału są keranocyty oraz fibroblasty.

Małocząsteczkowy lewan, przenikając przez poszczególne warstwy, naskórka poprawia stan nawilżenia komórek wiążąc wodę, podczas gdy wysokocząsteczkowy lewan tworzy film na powierzchni skóry, zapobiegając w ten sposób utracie wody. Co warto podkreślić – lewan nie posiada substancji alergizujących wymienionych w 7 poprawce do Dyrektywy Kosmetycznej UE.

Jak go pozyskać – innowacyjna formuła

Laboratorium Naturella posiada własne centrum badawczo rozwojowe gdzie zatrudnieni specjaliści, z wieloletnim doświadczeniem, pracują nad procesem produkcji gotowych wyrobów, w których stosuje się innowacyjne i opatentowane rozwiązania. Najświeższym osiągnięciem jest użycie biorafinowanego lewanu z rzepaku.

Rzepak

Uprawiany w celach spożywczych, przez polskich plantatorów, rzepak spełnia unijne, ekologiczne normy. Dobór rzepaku odbywa się na podstawie oceny jakościowej, pisemnych deklaracji producentów dotyczących sposobów produkcji, certyfikacji oraz cyklicznych audytów.

Olej

Olejarnie, wytwarzają najwyższej jakości olej spożywczy, tłoczony na zimno, nierafinowany. Wytłoczyny (pozostałość po tłoczeniu)
Odpadem po tłoczeniu są świeże wytłoczyny rzepakowe, skupowane od wybranych starannie tłoczni. Każda partia wytłoczyn jest kontrolowana przez laboratorium przed dopuszczeniem do biorafinacji

Biorafinacja

Wytłoczyny wraz z dodanymi do nich wyselekcjonowanymi szczepami mikroorganizmów poddawane są procesowi biorafinacji, która polega na stałym mieszaniu wsadu w dodatniej temperaturze 27℃ w obecności tlenu.

Lewan

Mikroorganizmy wytwarzają lewan, który jest pozyskiwany od pozostałego wsadu poprzez proces odwrotnej osmozy i oczyszczanych naturalnymi rozpuszczalnikami.

Produkty – kosmetyki

Lewan – jest wykorzystywany w formulacji kosmetyków i środków czystości.
Pasza – Pozostałością po biorafinacji lewanu jest probiotyczna pasza dla zwierząt gospodarczych, stymulująca rozwój pozytywnych dla trawienia bakterii żołądkowych. Pierwszeństwo w zakupie paszy mają farmerzy uprawiający rzepak.
Nawóz – Wytwarzany przez zwierzęta gospodarcze naturalny nawóz jest wykorzystywany do użyźniania pól, na których będzie rósł rzepak.




Nowość od OnlyBio – formuła z użyciem biorafinowanego lewanu z rzepaku

Na bazie nowych osiągnięć naukowych Laboratorium Naturella powstały dwie odżywki do włosów dla dorosłych:

Wzmacniająca odżywka do włosów cienkich i normalnych

99,04 % składników pochodzenia naturalnego. Odżywka, która zadba o włosy, tak aby promieniały zdrowiem i pięknem. Ułatwi ich rozczesywanie, doda objętości, miękkości i puszystości bez obciążenia. Twoje włosy będą dopełniać i podkreślać urodę i zdrowy wygląd. Zastosowany jedynie w naszych produktach biorafinowany lewan z rzepaku wzmacnia włosy.

Fitosterole odżywiają i chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej ze słonecznika stymuluje wzrost włosów i je uelastycznia, przez co stają puszyste i miękkie.

Pojemność 250 ml, cena 33 zł

Odbudowująca odżywka do włosów suchych i zniszczonych

99,02 % składników pochodzenia naturalnego. Odżywka, która zadba o zdrowie i piękno włosów, które znów będą Twoją ozdobą. Odbuduje uszkodzenia, zamknie łuski, wzmocni również cebulki, nada odporności na łamliwość, miękkość i sprężystość bez obciążenia. Twoje włosy będą dopełniać i podkreślać urodę i zdrowy wygląd. Zastosowany jedynie w naszych produktach biorafinowany lewan z rzepaku wzmacnia włosy. Fitosterole odżywiają i chronią włosy przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej z sezamu regeneruje, wygładza i nabłyszcza.

Pojemność 250 ml, cena 33 zł

Odżywki nie zawierają parabenów, PEG, silikonów, parafin, wazeliny, olejów mineralnych, ftalanów, substancji petrochemicznych i zwierzęcych, barwników, syntetycznych kompozycji zapachowych, GMO. Produkty są wegańskie, testowane dermatologicznie, biodegradowalne.

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ