Kolor ma znaczenie. Dobierz kostium do typu urody.



Idąc do sklepu, automatycznie sięgamy po kolory, w których czujemy się komfortowo. Nic w tym dziwnego. Często intuicyjne, lub z doświadczenia wynikającego z mierzenia, wiemy, że niektóre barwy nie są nam pisane. Wszystko zależy od typu urody. Wyróżnić można cztery podstawowe rodzaje: wiosnę, lato, jesień oraz zimę. Do każdego z nich dedykowane są inne kolory. Sprawdź, którą porą roku jesteś i dobierz kostium w odpowiednim kolorze.

 

Ciepła Wiosna

Od Pań o takim typie urody emanuje ciepło i delikatność.  Posiadają jasną cerę w kolorze kości słoniowej lub łagodnego złota. Kobiety często oblewają się rumieńcem, a na nosie i policzkach połyskują im drobne piegi. Oczy najczęściej są miodowe lub jasno brązowe. Jeśli występują zielone i niebieskie, to z domieszką szarości. Włosy również są w odcieniach miodowego blondu i brązu lub jasnego rudego.

Jaki kostium wybrać? Przede wszystkim w ciepłych kolorach. Urodę najlepiej podkreślą ciepłe odcienie szarości oraz morskiego błękitu. Pasować również będzie łososiowy, koralowy, brzoskwiniowy, turkusowy i granat. Dla Pań preferujących bardziej klasyczne kolory proponujemy jasny brąz, kremową biel, wanilię oraz kolor piasku. Unikać należy kontrastowych kolorów, a przede wszystkim bieli oraz czerni. Najlepiej jeśli kostiumy są jednobarwne. Dopuszczalne są wzory takie jak: kwiaty oraz groszki.

wiosna -granat Dobierz kostium do typu urody
wiosna - kremowa biel Dobierz kostium do typu urody
wiosna - morski błękit Dobierz kostium do typu urody



Pastelowe Lato

To Panie o chłodnych odcieniach cery. Może być zarówno porcelanowa jak i śniada, jednak zawsze z przebłyskiem szarości. Tęczówki jasne, w odcieniach niebieskiego, zielonego oraz brązu. Włosy najczęściej są w kolorze platynowego lub mysiego blondu.

Dla tego typu urody zarezerwowane są przede wszystkim pastele. Kostiumy można wybierać z szerokiej palety koloru, unikając wyrazistych i kontrastowych barw. Najlepszym wyborem będzie błękit morski, jasnoniebieski, złamana biel, róż oraz cytrynowy. Z ciemnych kolorów zamiast czerni, lepiej wybrać grafit.

lato - błękit morski Dobierz kostium do typu urody
lato - jasnoniebieski Dobierz kostium do typu urody
lato - cytrynowy Dobierz kostium do typu urody

Bursztynowa Jesień

Panie o jasnej cerze z tendencją do zaczerwienienia po opalaniu oraz ciemnej o oliwkowej poświacie to typ Jesieni. Cechą charakterystyczną jest duża ilość piegów. Oczy z reguły są brązowe, złote lub zielone. Włosy mogą być we wszystkich odcieniach rudego lub w kasztanowym brązie.

Najlepiej będą pasować stroje o przygaszonym ciepłym odcieniu. Z szczególnym naciskiem na złoty, brązowy, pomarańczowy, czerwony oraz beżowy. Świetnie sprawdzą się również zielone kostiumy, zarówno w odcieniu oliwkowym, jak i khaki. Należy unikać kontrastowych kolorów.

jesień - czerwony Dobierz kostium do typu urody
jesień - zielony Dobierz kostium do typu urody
jesień - bršz i pomarańcza Dobierz kostium do typu urody
jesień - bršzowy Dobierz kostium do typu urody

Wyrazista Zima

Ostry i wyrazisty wygląd to cecha charakterystyczna o zimowym typie urody. Cera jest śnieżnobiała i oliwkowa, bez widocznych znamion. Oczy zielone, niebieskie lub brązowe kontrastują się dzięki ciemnej oprawie. Włosy są naturalnie ciemnobrązowe lub czarne.

Dzięki wyrazistej urodzie, dopuszczalne jest eksperymentowanie z wieloma kolorami. W przypadku jednokolorowych kostiumów dobrze wybrać klasyczną biel lub czerń. Świetnie sprawdzą się również krwista czerwień, odcienie szarości, butelkowa zieleń lub bordowy. Panie zimy będą również dobrze czuć się we wzorach.

zima - czeriweń Dobierz kostium do typu urody
zima - bordowy Dobierz kostium do typu urody
zima - biały Dobierz kostium do typu urody

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ