Jak szybko zbudować naturalną odporność organizmu?



Nadejście niskich temperatur, duże ich amplitudy, mniej słońca, to początek wystawiania na próbę naszej odporności.

Silny układ odpornościowy to zdrowie, a w przypadku infekcji, krótszy i łagodniejszy jej przebieg.

Przygotowania do okresu jesiennych spadków odporności organizmu powinniśmy zacząć już latem. Wtedy jednak najczęściej nie myślimy o takich sprawach, korzystając z pięknej aury, wypoczywając na urlopach. W tym roku jednak lato było dużo krótsze niż zwykle.

Słoneczne i ciepłe dni rozpoczęły się później niż w latach poprzednich i skończyły się zanim pojawiła się kalendarzowa jesień. Krócej mogliśmy ładować nasze akumulatory. To może mieć swoje konsekwencje. Zanim więc na dobre rozpocznie się sezon przeziębień, warto jeszcze podjąć możliwe środki zachowawcze.

Dieta rozgrzewająca

Gdy na dworze robi się chłodno powinniśmy naszą dietę dostosować do tej pory roku. Kiedy temperatura za oknem jest niższa niż w mieszkaniu, w naszym jadłospisie powinny dominować produkty neutralne i rozgrzewające. Na początek dnia warto rozgrzewać żołądek pijąc ciepłą wodę.

Nie wolno zapominać o śniadaniu, najlepiej na ciepło oraz używaniu rozgrzewających przypraw np.  świeżego imbiru, kardamonu, kurkumy, goździków, cynamonu. W naszej diecie nie może też zabraknąć pokarmów, takich jak kasza jaglana, gryczana, pieczywo z pełnej mąki, gorące i dobrze przyprawione zupy z tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Warto pamiętać, że mięso, nabiał z mleka krowiego, herbata z mięty czy owoce cytrusowe, to pokarmy działające wychładzająco na organizm.

Niedopuszczalne są też lody i mrożonki. Organizm musi dużo więcej energii przeznaczyć do ich ogrzania w procesie trawienia. A lepiej tę energię użyć do obrony przed infekcjami.



Witaminy i naturalne suplementy

W obecnym okresie ważne jest dostarczanie organizmowi witamin C i D. Witaminę C możemy znaleźć w kiszonej kapuście i innych kiszonych warzywach, natomiast witaminę D, nazywaną witaminą słońca, najlepiej dostarczać w postaci dobrych suplementów (np. D3 Witamina Słońca).

Normalnie jest ona wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych, ale organizm może ją magazynować najwyżej 2 miesiące. To dlatego, nawet po słonecznym lecie, już wczesną jesienią wiele osób może łapać infekcje.

modanaurode.pl - odpornosc organizmu

– Witaminę D z pokarmem możemy dostarczyć tylko w ok. 30% zapotrzebowania na nią. Dlatego też, powinna być stale suplementowana w okresie od września do maja.

Bardzo korzystnie wpływa na psychikę (antydepresyjnie), co w okresie braku słonecznych dni jest bardzo istotne. Dodatkowo ma naukowo udowodnione działanie antynowotworowe – mówi Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.

Dobroczynne właściwości wzmacniające organizm mają polifenole i flawonoidy. Możemy je znaleźć w domowej roboty sokach owocowych

z malin, jeżyn, czarnego bzu czy aronii oraz naturalnych suplementach diety zawierających aronię czy przefermentowany sok z owoców granatu.

Takie naturalne preparaty są często dodatkowo wzbogacone w odpowiednie witaminy i inne ważne dla zdrowia składniki (np. Granaimun zawierający składniki dla odporności: granat, czarny bez, cynk, selen i witaminę D) i można je nawet podawać dzieciom w wieku przedszkolnym. Wchłaniają się już w jamie ustnej i gardle, dzięki czemu pomagają utrzymać w zdrowiu nasze błony śluzowe.

W okresach wzmożonych zachorowalności pamiętajmy dodatkowo o naturalnych metodach hartowania organizmu, jak ruch na świeżym powietrzu. W tym okresie dostosowujmy go jednak do własnych możliwości, aby zbytnio nie nadwyrężać organizmu.

Nie przegrzewajmy mieszkań, aby błony śluzowe naszego układu oddechowego nie doświadczały zbyt dużej różnicy temperatur. Dbajmy też o odpowiednie obuwie zarówno w domu, jaki i na zewnątrz, gdyż przeziębienia są często następstwem zmarzniętych stóp.

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ