Jak szybko zbudować naturalną odporność organizmu?



Nadejście niskich temperatur, duże ich amplitudy, mniej słońca, to początek wystawiania na próbę naszej odporności.

Silny układ odpornościowy to zdrowie, a w przypadku infekcji, krótszy i łagodniejszy jej przebieg.

Przygotowania do okresu jesiennych spadków odporności organizmu powinniśmy zacząć już latem. Wtedy jednak najczęściej nie myślimy o takich sprawach, korzystając z pięknej aury, wypoczywając na urlopach. W tym roku jednak lato było dużo krótsze niż zwykle.

Słoneczne i ciepłe dni rozpoczęły się później niż w latach poprzednich i skończyły się zanim pojawiła się kalendarzowa jesień. Krócej mogliśmy ładować nasze akumulatory. To może mieć swoje konsekwencje. Zanim więc na dobre rozpocznie się sezon przeziębień, warto jeszcze podjąć możliwe środki zachowawcze.

Dieta rozgrzewająca

Gdy na dworze robi się chłodno powinniśmy naszą dietę dostosować do tej pory roku. Kiedy temperatura za oknem jest niższa niż w mieszkaniu, w naszym jadłospisie powinny dominować produkty neutralne i rozgrzewające. Na początek dnia warto rozgrzewać żołądek pijąc ciepłą wodę.

Nie wolno zapominać o śniadaniu, najlepiej na ciepło oraz używaniu rozgrzewających przypraw np.  świeżego imbiru, kardamonu, kurkumy, goździków, cynamonu. W naszej diecie nie może też zabraknąć pokarmów, takich jak kasza jaglana, gryczana, pieczywo z pełnej mąki, gorące i dobrze przyprawione zupy z tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Warto pamiętać, że mięso, nabiał z mleka krowiego, herbata z mięty czy owoce cytrusowe, to pokarmy działające wychładzająco na organizm.

Niedopuszczalne są też lody i mrożonki. Organizm musi dużo więcej energii przeznaczyć do ich ogrzania w procesie trawienia. A lepiej tę energię użyć do obrony przed infekcjami.



Witaminy i naturalne suplementy

W obecnym okresie ważne jest dostarczanie organizmowi witamin C i D. Witaminę C możemy znaleźć w kiszonej kapuście i innych kiszonych warzywach, natomiast witaminę D, nazywaną witaminą słońca, najlepiej dostarczać w postaci dobrych suplementów (np. D3 Witamina Słońca).

Normalnie jest ona wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych, ale organizm może ją magazynować najwyżej 2 miesiące. To dlatego, nawet po słonecznym lecie, już wczesną jesienią wiele osób może łapać infekcje.

modanaurode.pl - odpornosc organizmu

– Witaminę D z pokarmem możemy dostarczyć tylko w ok. 30% zapotrzebowania na nią. Dlatego też, powinna być stale suplementowana w okresie od września do maja.

Bardzo korzystnie wpływa na psychikę (antydepresyjnie), co w okresie braku słonecznych dni jest bardzo istotne. Dodatkowo ma naukowo udowodnione działanie antynowotworowe – mówi Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.

Dobroczynne właściwości wzmacniające organizm mają polifenole i flawonoidy. Możemy je znaleźć w domowej roboty sokach owocowych

z malin, jeżyn, czarnego bzu czy aronii oraz naturalnych suplementach diety zawierających aronię czy przefermentowany sok z owoców granatu.

Takie naturalne preparaty są często dodatkowo wzbogacone w odpowiednie witaminy i inne ważne dla zdrowia składniki (np. Granaimun zawierający składniki dla odporności: granat, czarny bez, cynk, selen i witaminę D) i można je nawet podawać dzieciom w wieku przedszkolnym. Wchłaniają się już w jamie ustnej i gardle, dzięki czemu pomagają utrzymać w zdrowiu nasze błony śluzowe.

W okresach wzmożonych zachorowalności pamiętajmy dodatkowo o naturalnych metodach hartowania organizmu, jak ruch na świeżym powietrzu. W tym okresie dostosowujmy go jednak do własnych możliwości, aby zbytnio nie nadwyrężać organizmu.

Nie przegrzewajmy mieszkań, aby błony śluzowe naszego układu oddechowego nie doświadczały zbyt dużej różnicy temperatur. Dbajmy też o odpowiednie obuwie zarówno w domu, jaki i na zewnątrz, gdyż przeziębienia są często następstwem zmarzniętych stóp.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ