Zdrowe zęby – 6 produktów spożywczych groźnych dla zębów.



Zdrowe zęby – 6 produktów spożywczych groźnych dla zębów.

Karnawał trwa i jak się bawić, to się bawić na całego, jednak nie wszystko, co jemy jest dobre dla naszych zębów, a niektóre produkty mogą im nawet zaszkodzić. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać na zdrowe i pożywne, niestety, najczęściej mogą uszkodzić zęby.

Lekarze stomatolodzy przygotowali subiektywny ranking przekąsek i napojów, które trzeba jeść ze szczególną ostrożnością, jeżeli nie chcemy zaszkodzić swojemu uśmiechowi. Na szczęście żaden z tych produktów nie zniszczy zębów od razu, ale długotrwałe ich podjadanie może odbić się na stanie zdrowia naszej jamy ustnej.

Ważne jest, żeby jeść je rozsądnie i jak zwykle pamiętać o higienie jamy ustnej.  Jeżeli nie mamy pod ręką szczoteczki, co przecież rzadko zdarza się na imprezach, warto mieć szklankę niegazowanejwody mineralnej, żeby po każdej „problematycznej” przekąsce móc przepłukać usta. Zobaczcie, jakie niebezpieczeństwa czają się przy karnawałowym stole i bawcie się dobrze z szerokim uśmiechem na ustach.

1. Owoce suszone i kandyzowane – smaczna pułapka, suszone owoce są bardzo lepkie i łatwo przylegają do zębów, dostają się też w powierzchnie międzyzębowe, trudno je usunąć bez dokładnego szczotkowania, w dodatku posiadają ogromne ilości cukrów będących pożywką dla bakterii. – Nasze zęby nie przepadają za tego typu przekąskami, najlepiej je ograniczać, a jak bardzo je lubimy, to nie zapominajmy o dokładnym myciu zębów z użyciem szczoteczki o średniej twardości włosiu i nitki dentystycznej, żeby oczyścić każdy zakamarek – radzi dr n. med. Mariusz Duda – stomatolog z Duda Clinic w Katowicach.

2. Twarde cukierki i landrynki – od dziecka mama ci powtarzała, żebyś nie jadł tylu słodyczy, bo zepsują ci się zęby? No i jak zwykle miała rację! Ta przestroga jest wciąż aktualna. – Twarde cukierki i landrynki mają to do siebie, że trzeba je długo ssać, a tym samym cukier w nich zawarty stale i powoli dostarcza energii nie tylko naszemu organizmowi, ale również bakteriom w jamie ustnej powodującym próchnicę, dlatego lepiej ich unikać, a po ewentualnym spożyciu przepłukać usta niegazowaną wodą mineralną – ostrzega dr Duda.




Słodkie, gazowane napoje – to istny mix czynników niekorzystnych dla naszych zębów – bogate w cukry i kwasy ułatwiają rozwój szkodliwych bakterii, a do tego, dzięki swojej płynnej konsystencji wnikają w każdy zakamarek jamy ustnej, lepiej ich unikać lub wybierać napoje bezcukrowe, a najlepiej wodę mineralną albo zieloną herbatę.

Alkohol – bez niego nie obejdzie się pewnie żadna karnawałowa zabawa, jednak bywa zdradliwy, nie zawiera cukru, ale sam alkohol powoduje zmniejszenie wydzielania śliny, a jest ona konieczna do prawidłowego oczyszczania zębów i ich ochrony. Ślina, nie tylko rozrzedza i spłukuje kwasy i cukry, ale też zawiera przeciwciała będące pierwszą linią obrony przeciw bakteriom próchnicowym.

Kwaśne owoce i soki owocowe  – mimo, że bardzo zdrowe i korzystne dla naszego organizmu oraz dostarczają wielu witamin, to naszym zębom mogą zaszkodzić. Zawarte w nich kwasy i cukry proste są tym, co bakterie lubią najbardziej. –  Kwasy zmiękczają szkliwo, a kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego pamiętajmy, żeby po zjedzeniu owocu czy wypiciu soku nie myć od razu zębów tylko odczekać ok. 20 minut, bo zmiękczone szkliwo jest dużo bardziej podatne na uszkodzenia przez szczoteczkę do zębów – mówi dr Mariusz Duda.

Chipsy ziemniaczane – są twarde i zawierają cukry proste, mogą powodować uszkodzenia i krwawienie dziąseł, a do tego łatwo przylepiają się do powierzchni zębów skąd trudno je usunąć. Stają się pożywką dla bakterii próchnicowych przyczyniając się do rozwoju płytki nazębnej. Zamiast nich wybierajmy np. orzechy.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ