Zdrowe zęby – 6 produktów spożywczych groźnych dla zębów.



Zdrowe zęby – 6 produktów spożywczych groźnych dla zębów.

Karnawał trwa i jak się bawić, to się bawić na całego, jednak nie wszystko, co jemy jest dobre dla naszych zębów, a niektóre produkty mogą im nawet zaszkodzić. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać na zdrowe i pożywne, niestety, najczęściej mogą uszkodzić zęby.

Lekarze stomatolodzy przygotowali subiektywny ranking przekąsek i napojów, które trzeba jeść ze szczególną ostrożnością, jeżeli nie chcemy zaszkodzić swojemu uśmiechowi. Na szczęście żaden z tych produktów nie zniszczy zębów od razu, ale długotrwałe ich podjadanie może odbić się na stanie zdrowia naszej jamy ustnej.

Ważne jest, żeby jeść je rozsądnie i jak zwykle pamiętać o higienie jamy ustnej.  Jeżeli nie mamy pod ręką szczoteczki, co przecież rzadko zdarza się na imprezach, warto mieć szklankę niegazowanejwody mineralnej, żeby po każdej „problematycznej” przekąsce móc przepłukać usta. Zobaczcie, jakie niebezpieczeństwa czają się przy karnawałowym stole i bawcie się dobrze z szerokim uśmiechem na ustach.

1. Owoce suszone i kandyzowane – smaczna pułapka, suszone owoce są bardzo lepkie i łatwo przylegają do zębów, dostają się też w powierzchnie międzyzębowe, trudno je usunąć bez dokładnego szczotkowania, w dodatku posiadają ogromne ilości cukrów będących pożywką dla bakterii. – Nasze zęby nie przepadają za tego typu przekąskami, najlepiej je ograniczać, a jak bardzo je lubimy, to nie zapominajmy o dokładnym myciu zębów z użyciem szczoteczki o średniej twardości włosiu i nitki dentystycznej, żeby oczyścić każdy zakamarek – radzi dr n. med. Mariusz Duda – stomatolog z Duda Clinic w Katowicach.

2. Twarde cukierki i landrynki – od dziecka mama ci powtarzała, żebyś nie jadł tylu słodyczy, bo zepsują ci się zęby? No i jak zwykle miała rację! Ta przestroga jest wciąż aktualna. – Twarde cukierki i landrynki mają to do siebie, że trzeba je długo ssać, a tym samym cukier w nich zawarty stale i powoli dostarcza energii nie tylko naszemu organizmowi, ale również bakteriom w jamie ustnej powodującym próchnicę, dlatego lepiej ich unikać, a po ewentualnym spożyciu przepłukać usta niegazowaną wodą mineralną – ostrzega dr Duda.




Słodkie, gazowane napoje – to istny mix czynników niekorzystnych dla naszych zębów – bogate w cukry i kwasy ułatwiają rozwój szkodliwych bakterii, a do tego, dzięki swojej płynnej konsystencji wnikają w każdy zakamarek jamy ustnej, lepiej ich unikać lub wybierać napoje bezcukrowe, a najlepiej wodę mineralną albo zieloną herbatę.

Alkohol – bez niego nie obejdzie się pewnie żadna karnawałowa zabawa, jednak bywa zdradliwy, nie zawiera cukru, ale sam alkohol powoduje zmniejszenie wydzielania śliny, a jest ona konieczna do prawidłowego oczyszczania zębów i ich ochrony. Ślina, nie tylko rozrzedza i spłukuje kwasy i cukry, ale też zawiera przeciwciała będące pierwszą linią obrony przeciw bakteriom próchnicowym.

Kwaśne owoce i soki owocowe  – mimo, że bardzo zdrowe i korzystne dla naszego organizmu oraz dostarczają wielu witamin, to naszym zębom mogą zaszkodzić. Zawarte w nich kwasy i cukry proste są tym, co bakterie lubią najbardziej. –  Kwasy zmiękczają szkliwo, a kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego pamiętajmy, żeby po zjedzeniu owocu czy wypiciu soku nie myć od razu zębów tylko odczekać ok. 20 minut, bo zmiękczone szkliwo jest dużo bardziej podatne na uszkodzenia przez szczoteczkę do zębów – mówi dr Mariusz Duda.

Chipsy ziemniaczane – są twarde i zawierają cukry proste, mogą powodować uszkodzenia i krwawienie dziąseł, a do tego łatwo przylepiają się do powierzchni zębów skąd trudno je usunąć. Stają się pożywką dla bakterii próchnicowych przyczyniając się do rozwoju płytki nazębnej. Zamiast nich wybierajmy np. orzechy.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ