5 sposobów na zdrowe dziąsła



Zdrowie naszych dziąseł jest bardzo istotne dla dobrego funkcjonowania całego organizmu. Zaniedbując je ryzykujemy stanami zapalnymi, paradontozą, utratą zębów, lecz nie tylko. Badania coraz częściej wskazują na związek chorób dziąseł z zawałem serca czy demencją. Nigdy nie jest jednak za późno, by o nie zadbać. Co robić dla ich zdrowia?

1 Szczotkuj regularnie.

To być może banał, ale te kilkanaście minut dziennie i profilaktyka to najlepsze, co możesz zrobić dla dziąseł. Odpowiednie szczotkowanie to podstawa, robiąc to w niewłaściwy sposób możemy sobie tylko zaszkodzić.

– Zęby szczotkujmy min. 2 razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku. Wykonujmy tą czynność za pomocą szczoteczki o miękkim włosiu, łagodnie, aczkolwiek dokładnie. Szczoteczkę trzymajmy pod kątem 45 stopni i ruchem wymiatającym od linii dziąseł – nie odwrotnie – ku dołowi myjmy zęby – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Jeśli nie mamy okazji umyć zębów, nośmy zawsze ze sobą pozbawione cukru gumy do żucia z ksylitolem lub butelkę wody mineralnej, co pozwoli zredukować nadmiar złych bakterii, przywrócić właściwe pH w jamie ustnej oraz odświeżyć oddech.

2 Nie zapominaj o nitkowaniu.Mimo że nić dentystyczną znajdziemy w każdej drogerii, większość z nas zębów nie nitkuje. To błąd i duże ryzyko. Niestety, nawet najlepsza szczoteczka nie dotrze do przestrzeni międzyzębowych i zakamarków, które powinny być oczyszczane nicią.

 

– Niedoczyszczone z nalotów i resztek jedzenia zęby oraz szczeliny międzyzębowe sprzyjają powstawaniu płytki nazębnej, następnie kamienia nazębnego, który uciska tkanki dziąseł oraz przyciąga bakterie, prowadzące do licznych dolegliwości.

Skutkiem jest nieświeży oddech, rozwój kieszonek przydziąsłowych, recesje dziąseł, ich stany zapalne, nadwrażliwość, a nawet najpoważniejsza choroba dziąseł, czyli paradontoza. Brak nawyku nitkowania może też sprzyjać próchnicy. Dzieje się to, gdy zalegające między zębami resztki prowadzą do ubytków trudno widocznych, występujących na krawędziach zębów stycznych – wyjaśnia periodontolog.

To jak ważne jest nitkowanie zębów potwierdzają badania. Wynika z nich jednoznacznie, że u osób,  które regularnie nitkują zęby rzadziej występują choroby serca, niż u osób, które nie nitkują wcale.

Jakie nici wybrać? Nici różnią się pod kątem materiału, z jakiego są wykonane, grubości oraz smaku. Dostępne są m.in. nici woskowane (lepiej poruszają się w szczelinach), niewoskowane (do stosowania po szczotkowaniu), zawierające fluor, wybielające, o smaku mięty itd.

3 Używaj płynu do płukania ust lub… kokosa.

Odpowiedni płyn do płukania pomoże zachować nie tylko świeży oddech, ale również utrzymać w ryzach bakterie w jamie ustnej. Najlepiej używać płynu do płukania o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych. Jeśli płyny z dodatkiem alkoholu ci nie służą, to znaczy nadmierne wysuszają lub podrażniają, zamiennie stosuj do płukania choćby olejek kokosowy.

Jedną łyżką oleju należy przez 10-20 minut płukać usta, ssać olej, a następnie wypluć. Zadziała podobnie jak nić dentystyczna, ponieważ wypłucze mikroby z zakamarków zębów oraz powierzchni dziąseł. Olejek posiada też cenny olejek laurynowy, który hamuje rozwój szczepów bakterii odpowiedzialnych za próchnicę, posiada właściwości łagodnie rozjaśniające zęby oraz odświeżające oddech.



  • 4 Ser na śniadanie, curry na obiad.
  • Jeśli lubisz ser, to masz ku temu kolejny powód. – Ser zjedzony pod koniec posiłku pomaga zwalczać bakterie, ponieważ wspomaga produkcję śliny, która stanowi dodatkową barierę ochronną oraz zawiera wapń, korzystny dla naszych zębów i kości. Odpowiednia dieta i produkty mogą redukować ryzyko odkładania się płytki nazębnej – zapewnia ekspert.

 

Korzystnym, aczkolwiek niedocenianym produktem będzie tutaj… curry. Przyprawa curry zawiera kurkumę, która ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Z kurkumy można zrobić również naturalną płukankę do ust, która pomaga utrzymać w zdrowiu nasze dziąsła. W badaniach u osób stosujących płukankę z kurkumą stężenie ilości bakterii w ślinie jest mniejsze, mają one również mniejszy wskaźnik płytki nazębnej.

Ze stosowania przypraw takich jak curry lub kurkuma powinny jednak zrezygnować osoby ze stanami zapalnymi dziąseł, nadżerkami i innymi zmianami błon śluzowych oraz przyzębia. Pikantne przyprawy mogą bowiem dodatkowo zaostrzyć ich dolegliwości i podrażnić jamę ustną.

5 Wizyta u dentysty!

Regularne wizyty u dentysty, najlepiej co 6 miesięcy powinny być naszym nawykiem. Warto pamiętać, że jedynie specjalista może z całą pewnością zdiagnozować rozwijające się schorzenia i wprowadzić niezbędną terapię.

– Na przeglądzie dentystycznym na bieżąco monitorujemy stan zębów i dziąseł pacjenta. W razie potrzeby usuwamy kamień nazębny za pomocą profesjonalnej higienizacji zębów. Higienistka stomatologiczna może udzielić instrukcji na temat poprawnej higieny uzębienia.

W przypadku kieszonek przydziąsłowych możemy wykonać kiretaż lub redukcję stanów zapalnych dziąseł za pomocą systemu Vector. W przypadku bardziej zaawansowanych przypadków np. paradontozy, bardzo pomocna jest cyfrowa sonda periodontologiczna PA-ON.

Badanie za jej pomocą umożliwia bardzo wczesne rozpoznanie chorób przyzębia, zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia, zaś gdy choroba postępuje – kontrolę przebiegu na każdym etapie terapii. Dbanie o zęby i dziąsła to inwestycja na całe życie, więc dbajmy o nie na co dzień, nie tylko od święta – mówi dr Stachowicz

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ