Zdrowe jelita, a rozpuszczalny błonnik



Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.

 

Złe odżywianie, siedzący styl życia, używki, toksyny czy zanieczyszczenia środowiska naturalnego mogą powodować odkładanie się w jelitach szkodliwych produktów przemiany materii, jak i namnażanie się grzybów, bakterii, pierwotniaków, czy robaków. Jednym ze skutków tego procesu są zaburzenia przemiany materii przejawiające się zaparciami, czyli nieprawidłową konsystencją stolca, jak i zbyt małą częstością wypróżnień. Osoby, które cierpią na zaparcia z wysiłkiem oddają stolec, często odczuwają również uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaburzenia te, mogą przyczyniać się także do powstania hemoroidów pociągających za sobą ból podczas wypróżniania, często połączony z krwawieniem.

Nieprawidłowe trawienie, a co za tym idzie, odkładanie się w jelitach niepożądanych substancji i mikroorganizmów, zwiększa ryzyko chorób zapalnych jelit. Można tu wyróżnić schorzenia wywoływane przez drobnoustroje (rotawirusy, Salmonella, gronkowce, grzyby), substancje toksyczne (metale ciężkie, pestycydy) czy takie, których przyczyny nie do końca są znane (choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Choroby zapalne jelit objawiają się bólami, biegunkami, zaparciami, gorączką czy ogólnie złym samopoczuciem.

Jelita nie pełnią jedynie funkcji trawiennej, gdyż odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Podstawowym elementem regulacji zarówno układu trawiennego, jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Osoby, które mają zaburzoną jej równowagę mogą być bardziej podatne na infekcje. Prawidłowa flora bakteryjna, odpowiada za fermentację niektórych składników pokarmowych, reguluje czynność jelit, bierze udział w produkcji biotyny, witaminy K i hormonów, a także stymuluje system odpornościowy do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Istotnym elementem prawidłowej diety, wpływającym na układ trawienny jest błonnik, będący stałym składnikiem komórek roślinnych. Jest on mieszaniną dwóch form, nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej w wodzie. Ta pierwsza forma, nie jest trawiona, w ogóle nie rozpuszcza się podczas obecności w naszym organizmie, a jej działanie jest czysto mechaniczne i zwiększające objętość treści przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego jest groch, fasola, warzywa liściaste czy produkty pełnoziarniste. Z kolei błonnik rozpuszczalny w wodzie przechodzi przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość, a następnie ulega fermentacji w okrężnicy, przy udziale bakterii.

Dodatkiem do żywności, który dostarcza organizmowi dużych ilości błonnika rozpuszczalnego jest, dostępny obecnie w Polsce, Psyllium Dr Popova. To forma naturalnego błonnika, który produkowany jest z oczyszczonych osłonek nasion indyjskiej Babki jajowatej (Plantago ovata). Firma pozyskuje produkt bezpośrednio z plantacji w Indiach, gdzie jest on stosowany od ponad 2000 lat. Preparat w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel, zwiększając 40-krotnie swoją objętość, co pobudza ściany jelit do perystaltyki i wydalania. Poprawia więc pracę jelit, likwiduje zaparcia i uczucie wzdęcia. Zapewnia prawidłowe wypróżnienia m.in. dzięki temu, że poprzez swoje działanie oczyszczające i odblokowujące wydzielnicze komórki jelita oraz poprzez zwiększenie objętości treści jelita, wpływa na prawidłową konsystencję stolca.



Preparat oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających w nim toksyn, grzybów, bakterii, pierwotniaków oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki niemu następuje więc szybkie i sprawne usuwanie z naszego organizmu nie tylko niestrawionych resztek pokarmowych, ale i groźnych drobnoustrojów. Zmniejsza to ryzyko zapadalności na choroby zapalne jelit. Działanie oczyszczające i odtruwające polega także na ograniczeniu wchłaniania z przewodu pokarmowego złego cholesterolu (LDL).

Psyllium Dr Popova tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu. Chroni ściany jelit, a poprzez swoje działanie prebiotyczne wspomaga działanie fizjologicznej flory bakteryjnej i zapewnia prawidłowe wypróżnienia, bardzo często zaburzone przez działanie leków, używek czy toksyn. Istotne jest także działanie zmniejszające częstość infekcji intymnych, polegające na mechanicznej eliminacji grzybów z uchyłków jelita, zmniejszające ich ilość oraz utrudniające przenikanie do narządu rodnego.

Wiele pacjentek zgłaszających się do ginekologa skarży się na trudne dla nich do skonkretyzowania bóle podbrzusza. Często w takim przypadku, badanie ginekologiczne i ultrasonograficzne nie wykazuje odchyleń od normy, a dolegliwości spowodowane są zaburzoną pracą przewodu pokarmowego, skutkiem czego są zaparcia i wzdęcia. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego przy pomocy błonnika powoduje ustąpienie dolegliwości i poprawę samopoczucia eliminując potrzebę podawania leków.

Również kobiety ciężarne, często mają tego typu problemy. Regularne stosowanie błonnika zmniejsza ucisk wypełnionych jelit na ciężarną macicę, poprawiając samopoczucie pacjentki i dobrostan płodu. Część pacjentek stosujących doustne środki antykoncepcyjne, zgłasza dolegliwości ze strony wątroby oraz ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Systematyczne stosowane Psyllium, może w tym pomóc, regulując oddawanie stolca oraz ułatwiając odpływ żółci. Ponadto, preparat działa wspomagająco przy odchudzaniu, niezależnie od rodzaju stosowanej diety.

Psyllium należy stosować codziennie rano, na czczo, około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. W tym celu powinno się w kubku ciepłej wody rozmieszać dwie łyżeczki preparatu i od razu wypić, gdyż gęstnieje chłonąc wodę i zwiększając swą objętość. Następnie należy popić dodatkowym kubkiem płynu. W szczególnie trudnych przypadkach, przez pierwsze kilka dni, można zastosować preparat dwa razy dziennie, przed śniadaniem i obiadem, pamiętając zawsze o przyjmowaniu dodatkowej ilości płynów. Maksymalna dawka dzienna wynosi 5 łyżeczek. Psyllium Dr Popova ma neutralny smak, można więc do wody, przed wsypaniem błonnika, dodać łyżeczkę miodu lub trochę soku.

Psyllium Dr Popova to bezpieczny dla organizmu produkt, który dostępny jest w formie proszku oraz tabletek i kapsułek. Nie zawiera glutenu oraz cukru, dlatego, bez dodatków, może być stosowany również w cukrzycy. Jest akceptowany jako składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Produkt ten nie wywołuje uczuleń i przyzwyczajenia, nie wchodzi też w interakcje z żadnymi lekami. Nie wywołuje biegunek, a nawet, pod kontrolą lekarza, może być stosowany w ich leczeniu. Nie należy go stosować u dzieci poniżej 3-go roku życia, a u dzieci starszych, do 12-go r.ż. należy skonsultować się z lekarzem.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ