Zdrowe jelita, a rozpuszczalny błonnik



Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.

 

Złe odżywianie, siedzący styl życia, używki, toksyny czy zanieczyszczenia środowiska naturalnego mogą powodować odkładanie się w jelitach szkodliwych produktów przemiany materii, jak i namnażanie się grzybów, bakterii, pierwotniaków, czy robaków. Jednym ze skutków tego procesu są zaburzenia przemiany materii przejawiające się zaparciami, czyli nieprawidłową konsystencją stolca, jak i zbyt małą częstością wypróżnień. Osoby, które cierpią na zaparcia z wysiłkiem oddają stolec, często odczuwają również uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaburzenia te, mogą przyczyniać się także do powstania hemoroidów pociągających za sobą ból podczas wypróżniania, często połączony z krwawieniem.

Nieprawidłowe trawienie, a co za tym idzie, odkładanie się w jelitach niepożądanych substancji i mikroorganizmów, zwiększa ryzyko chorób zapalnych jelit. Można tu wyróżnić schorzenia wywoływane przez drobnoustroje (rotawirusy, Salmonella, gronkowce, grzyby), substancje toksyczne (metale ciężkie, pestycydy) czy takie, których przyczyny nie do końca są znane (choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Choroby zapalne jelit objawiają się bólami, biegunkami, zaparciami, gorączką czy ogólnie złym samopoczuciem.

Jelita nie pełnią jedynie funkcji trawiennej, gdyż odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Podstawowym elementem regulacji zarówno układu trawiennego, jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Osoby, które mają zaburzoną jej równowagę mogą być bardziej podatne na infekcje. Prawidłowa flora bakteryjna, odpowiada za fermentację niektórych składników pokarmowych, reguluje czynność jelit, bierze udział w produkcji biotyny, witaminy K i hormonów, a także stymuluje system odpornościowy do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Istotnym elementem prawidłowej diety, wpływającym na układ trawienny jest błonnik, będący stałym składnikiem komórek roślinnych. Jest on mieszaniną dwóch form, nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej w wodzie. Ta pierwsza forma, nie jest trawiona, w ogóle nie rozpuszcza się podczas obecności w naszym organizmie, a jej działanie jest czysto mechaniczne i zwiększające objętość treści przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego jest groch, fasola, warzywa liściaste czy produkty pełnoziarniste. Z kolei błonnik rozpuszczalny w wodzie przechodzi przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość, a następnie ulega fermentacji w okrężnicy, przy udziale bakterii.

Dodatkiem do żywności, który dostarcza organizmowi dużych ilości błonnika rozpuszczalnego jest, dostępny obecnie w Polsce, Psyllium Dr Popova. To forma naturalnego błonnika, który produkowany jest z oczyszczonych osłonek nasion indyjskiej Babki jajowatej (Plantago ovata). Firma pozyskuje produkt bezpośrednio z plantacji w Indiach, gdzie jest on stosowany od ponad 2000 lat. Preparat w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel, zwiększając 40-krotnie swoją objętość, co pobudza ściany jelit do perystaltyki i wydalania. Poprawia więc pracę jelit, likwiduje zaparcia i uczucie wzdęcia. Zapewnia prawidłowe wypróżnienia m.in. dzięki temu, że poprzez swoje działanie oczyszczające i odblokowujące wydzielnicze komórki jelita oraz poprzez zwiększenie objętości treści jelita, wpływa na prawidłową konsystencję stolca.



Preparat oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających w nim toksyn, grzybów, bakterii, pierwotniaków oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki niemu następuje więc szybkie i sprawne usuwanie z naszego organizmu nie tylko niestrawionych resztek pokarmowych, ale i groźnych drobnoustrojów. Zmniejsza to ryzyko zapadalności na choroby zapalne jelit. Działanie oczyszczające i odtruwające polega także na ograniczeniu wchłaniania z przewodu pokarmowego złego cholesterolu (LDL).

Psyllium Dr Popova tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu. Chroni ściany jelit, a poprzez swoje działanie prebiotyczne wspomaga działanie fizjologicznej flory bakteryjnej i zapewnia prawidłowe wypróżnienia, bardzo często zaburzone przez działanie leków, używek czy toksyn. Istotne jest także działanie zmniejszające częstość infekcji intymnych, polegające na mechanicznej eliminacji grzybów z uchyłków jelita, zmniejszające ich ilość oraz utrudniające przenikanie do narządu rodnego.

Wiele pacjentek zgłaszających się do ginekologa skarży się na trudne dla nich do skonkretyzowania bóle podbrzusza. Często w takim przypadku, badanie ginekologiczne i ultrasonograficzne nie wykazuje odchyleń od normy, a dolegliwości spowodowane są zaburzoną pracą przewodu pokarmowego, skutkiem czego są zaparcia i wzdęcia. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego przy pomocy błonnika powoduje ustąpienie dolegliwości i poprawę samopoczucia eliminując potrzebę podawania leków.

Również kobiety ciężarne, często mają tego typu problemy. Regularne stosowanie błonnika zmniejsza ucisk wypełnionych jelit na ciężarną macicę, poprawiając samopoczucie pacjentki i dobrostan płodu. Część pacjentek stosujących doustne środki antykoncepcyjne, zgłasza dolegliwości ze strony wątroby oraz ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Systematyczne stosowane Psyllium, może w tym pomóc, regulując oddawanie stolca oraz ułatwiając odpływ żółci. Ponadto, preparat działa wspomagająco przy odchudzaniu, niezależnie od rodzaju stosowanej diety.

Psyllium należy stosować codziennie rano, na czczo, około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. W tym celu powinno się w kubku ciepłej wody rozmieszać dwie łyżeczki preparatu i od razu wypić, gdyż gęstnieje chłonąc wodę i zwiększając swą objętość. Następnie należy popić dodatkowym kubkiem płynu. W szczególnie trudnych przypadkach, przez pierwsze kilka dni, można zastosować preparat dwa razy dziennie, przed śniadaniem i obiadem, pamiętając zawsze o przyjmowaniu dodatkowej ilości płynów. Maksymalna dawka dzienna wynosi 5 łyżeczek. Psyllium Dr Popova ma neutralny smak, można więc do wody, przed wsypaniem błonnika, dodać łyżeczkę miodu lub trochę soku.

Psyllium Dr Popova to bezpieczny dla organizmu produkt, który dostępny jest w formie proszku oraz tabletek i kapsułek. Nie zawiera glutenu oraz cukru, dlatego, bez dodatków, może być stosowany również w cukrzycy. Jest akceptowany jako składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Produkt ten nie wywołuje uczuleń i przyzwyczajenia, nie wchodzi też w interakcje z żadnymi lekami. Nie wywołuje biegunek, a nawet, pod kontrolą lekarza, może być stosowany w ich leczeniu. Nie należy go stosować u dzieci poniżej 3-go roku życia, a u dzieci starszych, do 12-go r.ż. należy skonsultować się z lekarzem.

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ