Zdrowe jelita, a rozpuszczalny błonnik



Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.

 

Złe odżywianie, siedzący styl życia, używki, toksyny czy zanieczyszczenia środowiska naturalnego mogą powodować odkładanie się w jelitach szkodliwych produktów przemiany materii, jak i namnażanie się grzybów, bakterii, pierwotniaków, czy robaków. Jednym ze skutków tego procesu są zaburzenia przemiany materii przejawiające się zaparciami, czyli nieprawidłową konsystencją stolca, jak i zbyt małą częstością wypróżnień. Osoby, które cierpią na zaparcia z wysiłkiem oddają stolec, często odczuwają również uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaburzenia te, mogą przyczyniać się także do powstania hemoroidów pociągających za sobą ból podczas wypróżniania, często połączony z krwawieniem.

Nieprawidłowe trawienie, a co za tym idzie, odkładanie się w jelitach niepożądanych substancji i mikroorganizmów, zwiększa ryzyko chorób zapalnych jelit. Można tu wyróżnić schorzenia wywoływane przez drobnoustroje (rotawirusy, Salmonella, gronkowce, grzyby), substancje toksyczne (metale ciężkie, pestycydy) czy takie, których przyczyny nie do końca są znane (choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Choroby zapalne jelit objawiają się bólami, biegunkami, zaparciami, gorączką czy ogólnie złym samopoczuciem.

Jelita nie pełnią jedynie funkcji trawiennej, gdyż odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Podstawowym elementem regulacji zarówno układu trawiennego, jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Osoby, które mają zaburzoną jej równowagę mogą być bardziej podatne na infekcje. Prawidłowa flora bakteryjna, odpowiada za fermentację niektórych składników pokarmowych, reguluje czynność jelit, bierze udział w produkcji biotyny, witaminy K i hormonów, a także stymuluje system odpornościowy do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych.

Istotnym elementem prawidłowej diety, wpływającym na układ trawienny jest błonnik, będący stałym składnikiem komórek roślinnych. Jest on mieszaniną dwóch form, nierozpuszczalnej i rozpuszczalnej w wodzie. Ta pierwsza forma, nie jest trawiona, w ogóle nie rozpuszcza się podczas obecności w naszym organizmie, a jej działanie jest czysto mechaniczne i zwiększające objętość treści przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego jest groch, fasola, warzywa liściaste czy produkty pełnoziarniste. Z kolei błonnik rozpuszczalny w wodzie przechodzi przez jelito kręte jako niestrawiona pozostałość, a następnie ulega fermentacji w okrężnicy, przy udziale bakterii.

Dodatkiem do żywności, który dostarcza organizmowi dużych ilości błonnika rozpuszczalnego jest, dostępny obecnie w Polsce, Psyllium Dr Popova. To forma naturalnego błonnika, który produkowany jest z oczyszczonych osłonek nasion indyjskiej Babki jajowatej (Plantago ovata). Firma pozyskuje produkt bezpośrednio z plantacji w Indiach, gdzie jest on stosowany od ponad 2000 lat. Preparat w przewodzie pokarmowym zamienia się w żel, zwiększając 40-krotnie swoją objętość, co pobudza ściany jelit do perystaltyki i wydalania. Poprawia więc pracę jelit, likwiduje zaparcia i uczucie wzdęcia. Zapewnia prawidłowe wypróżnienia m.in. dzięki temu, że poprzez swoje działanie oczyszczające i odblokowujące wydzielnicze komórki jelita oraz poprzez zwiększenie objętości treści jelita, wpływa na prawidłową konsystencję stolca.



Preparat oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających w nim toksyn, grzybów, bakterii, pierwotniaków oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki niemu następuje więc szybkie i sprawne usuwanie z naszego organizmu nie tylko niestrawionych resztek pokarmowych, ale i groźnych drobnoustrojów. Zmniejsza to ryzyko zapadalności na choroby zapalne jelit. Działanie oczyszczające i odtruwające polega także na ograniczeniu wchłaniania z przewodu pokarmowego złego cholesterolu (LDL).

Psyllium Dr Popova tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory bakteryjnej jelit, dzięki czemu wpływa na odporność organizmu. Chroni ściany jelit, a poprzez swoje działanie prebiotyczne wspomaga działanie fizjologicznej flory bakteryjnej i zapewnia prawidłowe wypróżnienia, bardzo często zaburzone przez działanie leków, używek czy toksyn. Istotne jest także działanie zmniejszające częstość infekcji intymnych, polegające na mechanicznej eliminacji grzybów z uchyłków jelita, zmniejszające ich ilość oraz utrudniające przenikanie do narządu rodnego.

Wiele pacjentek zgłaszających się do ginekologa skarży się na trudne dla nich do skonkretyzowania bóle podbrzusza. Często w takim przypadku, badanie ginekologiczne i ultrasonograficzne nie wykazuje odchyleń od normy, a dolegliwości spowodowane są zaburzoną pracą przewodu pokarmowego, skutkiem czego są zaparcia i wzdęcia. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego przy pomocy błonnika powoduje ustąpienie dolegliwości i poprawę samopoczucia eliminując potrzebę podawania leków.

Również kobiety ciężarne, często mają tego typu problemy. Regularne stosowanie błonnika zmniejsza ucisk wypełnionych jelit na ciężarną macicę, poprawiając samopoczucie pacjentki i dobrostan płodu. Część pacjentek stosujących doustne środki antykoncepcyjne, zgłasza dolegliwości ze strony wątroby oraz ma problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Systematyczne stosowane Psyllium, może w tym pomóc, regulując oddawanie stolca oraz ułatwiając odpływ żółci. Ponadto, preparat działa wspomagająco przy odchudzaniu, niezależnie od rodzaju stosowanej diety.

Psyllium należy stosować codziennie rano, na czczo, około 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. W tym celu powinno się w kubku ciepłej wody rozmieszać dwie łyżeczki preparatu i od razu wypić, gdyż gęstnieje chłonąc wodę i zwiększając swą objętość. Następnie należy popić dodatkowym kubkiem płynu. W szczególnie trudnych przypadkach, przez pierwsze kilka dni, można zastosować preparat dwa razy dziennie, przed śniadaniem i obiadem, pamiętając zawsze o przyjmowaniu dodatkowej ilości płynów. Maksymalna dawka dzienna wynosi 5 łyżeczek. Psyllium Dr Popova ma neutralny smak, można więc do wody, przed wsypaniem błonnika, dodać łyżeczkę miodu lub trochę soku.

Psyllium Dr Popova to bezpieczny dla organizmu produkt, który dostępny jest w formie proszku oraz tabletek i kapsułek. Nie zawiera glutenu oraz cukru, dlatego, bez dodatków, może być stosowany również w cukrzycy. Jest akceptowany jako składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Produkt ten nie wywołuje uczuleń i przyzwyczajenia, nie wchodzi też w interakcje z żadnymi lekami. Nie wywołuje biegunek, a nawet, pod kontrolą lekarza, może być stosowany w ich leczeniu. Nie należy go stosować u dzieci poniżej 3-go roku życia, a u dzieci starszych, do 12-go r.ż. należy skonsultować się z lekarzem.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ