Sekretny składnik Chlorelli CGF



Sport i zdrowy tryb życia to ostatnio popularne hasła. Superfoods, superdiets, oczyszczanie, trening, detoks… Łatwo zagubić się w ilości produktów i wychwalanych przez ich producentów zalet. Możemy wybierać wśród energetycznych batonów, detoksykujących napojów czy pobudzających shake’ów.  Niestety ich skład często odbiega od „zdrowego” a efekty używania ich nie są aż tak widoczne…

 

Co zrobić żeby zachować szczupłą sylwetkę, dostarczyć organizmowi energii a jednocześnie być zdrowym? Odpowiedzią są suplementy naturalne, których przedstawicielką niewątpliwie jest chlorella. Ta mała, słodkowodna alga nazywana multiwitaminą natury, wspiera nasz organizm i dostarcza mu wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Przepełniona nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, peptydami,  przeciwutleniaczami, pomaga w dbaniu o szczupłą sylwetkę a produkty z nią są świetnym dopełnieniem treningów.

Chlorella ma w sobie jeszcze jeden „sekretny” składnik. To hormon wzrostu (Chlorella Growth Factor), który wytwarzany jest podczas procesu fotosyntezy i pozyskiwany z jądra algi. CGF chroni materiał genetyczny ludzkich komórek, przyspieszając procesy naprawcze, a tym samym zwiększając zdolność komórek do samooczyszczenia i autonaprawy. (1)

Chlorella rośnie i rozmnaża się w zdumiewającym tempie. CGF wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla tej szybkiej regeneracji. Naukowcy ustalili, że CGF przechodzi intensywną fotosyntezę dla tego szybkiego wzrostu. Ta sama możliwość szybkiej regeneracji dzięki CGF może być przeniesiona do ciała poprzez stosowanie chlorelli.

 

Zalety CGF

Przede wszystkim CGF poprawia nasz układ odpornościowy i wspomaga ciało po odbytej chorobie lub ciężkich ćwiczeniach. (2)

  • CGF wspomaga zdrowy wzrost u dzieci.(3)
  • Jedną z jego najważniejszych funkcji jest umiejętność „naprawiania” tkanek. Zawarte w nim kwasy nukleinowe wpływają na procesy regeneracyjne, naprawiają komórki i odbudowują je. Przyśpieszają gojenie ran i pomagają przy stanach zapalnych a także przy odbudowie zniszczonej tkanki nerwowej.
  • Chlorella działa też detoksyzująco. Wyciąga z organizmu zalegające metale ciężkie (ołów czy rtęć) i toksyny. Zawarty w chlorelli chlorofil (który ma najwyższe stężenie wśród żyjących organizmów) „zasysa” toksyczne substancje i pozbywa się ich poprzez układ limfatyczny. Oczyszcza też wątrobę i wspomaga ją w detoksykacji organizmu.
  • Obniża poziom cukru w cukrzycy typu II, poziom złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi.
  • Stymuluje działanie ochronne na wątrobę.
  • Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, pod wpływem CGF rozmnaża się cztery razy szybciej, więc chlorella działa na florę jelitową jak prebiotyk.
  • CGF to także obrońca przed rakiem i przewlekłymi chorobami zwyrodnieniowymi. Wspomaga organizm podczas chemioterapii i stymuluje go do odbudowy.

 (1) Dr. Bob McCauley

(2) Immunopharmacology. 1997

(3) The 12th Japanese society for sanitation symposium



 

Chlorella bogata jest w witaminy z grupy B, chlorofil i żelazo, wspiera produkcję czerwonych krwinek, co przekłada się na wzrost mięśni. Zawarty w niej błonnik, zmniejsza uczucie głodu i świetnie wspomaga wszelkie diety. Chlorella odkwasza i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki, odpowiedzialna jest też za zmniejszenie magazynowania tłuszczu i wspomaganie pracy jelit.

Badania pokazują również, że chlorella posiada jedno z najwyższych stężeń kwasów nukleinowych DNA i RNA, które są odpowiedzialne za wzrost, odnowę i odbudowę komórek w naszym ciele. CGF przyspiesza wzrost tkanek w mikroorganizmach bez żadnych skutków ubocznych.

Dostarczanie sobie budulca w postaci dziennej dawki chlorelli, który opóźnia procesy starzenia a także wspiera nasz układ odpornościowy, z pewnością jest kluczem do dłuższego i zdrowego życia.

Chlorella – cena:

  • Tabletki 29,90 zł
  • Proszek 39,90 zł
  • Chlorella do kupienia w drogeriach Rossmann oraz sieci Piotr i Paweł.
  • Purella Food to naturalne produkty spożywcze najwyższej jakości, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych źródeł.
  • Purella Food. Enjoy Pure Life

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ