Sylwestrowe menu dla każdego!



Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników – Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

 

Kuszące koperty szpinakowe 

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

 

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź – czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.

Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy

Sos_ziolowy

Składniki:

– Jogurt typu greckiego naturalny  ,,Piątnica”         200g

– majonez                                                                    3 łyżki

– koperek świeży                                                        ˝ pęczka

– natka pietruszki                                                       ˝ pęczka

– bazylia świeża                                                          ˝ pęczka

– zioła prowansalskie                                                 1 łyżeczka

– czosnek                                                                     1 ząbek

– sól, pieprz ziołowy do smaku

 

Wykonanie:

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Grecki_sos_tzatziki

Składniki:

– jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g            2 szt.

– ogórek świeży                                                                   300g

– koperek                                                                              1 średni pęczek

– czosnek                                                                              4 ząbki

– sól, pieprz, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Koperty_szpinakowe

Składniki:

– Masło Ekstra ,,Piątnica”                  1 łyżka

– szpinak mrożony                               500g

– czosnek                                             2 ząbki

– Śmietanka 30% „Piątnica”              2 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– Serek wiejski 200g „Piątnica”         1szt.

– ciasto francuskie                              1 opakowanie

– jajko                                                    1szt.

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Domowe trufle piernikowe

menu sylwestrowe Domowe_trufle_piernikowe




Składniki:

– 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– szczypta soli

– starta skórka z jednej pomarańczy

– 50 g łuskanych orzechów włoskich

– płaska łyżeczka przyprawy piernikowej

– kakao lub wiórki kokosowe

– 50 ml rumu

 

Wykonanie:

Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie.

Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum.

Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

 

Smacznego!

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ