Moda na Zdrowe odżywianie – Lekka odsłona makaronowych przysmaków



Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz częściej przywiązujemy wagę do tego co jemy. Czytamy etykiety, liczymy kalorie, poszukujemy wysmakowanych inspiracji na zdrowe dania. Dobór odpowiednich składników oraz znajomość zbilansowanej diety wymaga zdobycia wiedzy na temat wartości składników pokarmowych i ich zdrowych połączeń. Chcemy nakłonić Was do wykorzystywania dostępnej wiedzy, tak  aby  jeść makarony w zdrowej, lekkiej wersji.

Zdrowe węglowodany

Makaron składa się głównie z węglowodanów, pozostałe wartości to białko, tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Węglowodany złożone powinny stanowić do 80% dziennego spożycia, pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim m.in. dostarczają nam energii, regulują poziom glukozy we krwi, odpowiadają za uczucie głodu i sytości oraz korzystnie wpływają na motorykę jelit. Ilość węglowodanów oraz ich rodzaj istotnie oddziałuje na stan zdrowia człowieka. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii warto sięgnąć po makaron z pszenicy durum.

 Makaron z semoliny ugotowany „al dente”, na długo zaspokaja głód, ponieważ zawiera dużo skrobi – czyli węglowodanów złożonych, które są rozkładane w organizmie powoli i równomiernie. Taki makaron jest również dobrym źródłem witamin B1, B6, PP oraz kwasu foliowego. Ponadto dostarcza nam żelaza, magnezu oraz cynku – mówi Beata Szostak, ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

Na rynku dodatkowo znajdziemy makarony, w których składzie są prawdziwe jaja. Posiadają one cenne składniki odżywcze.

modanaurode.pl Fot. Międzybrodzki Makaron -warzywa JULIENNE

– Makarony ze świeżo wybijanych jaj dodatkowo zawierają pełnowartościowe białko. Niedzielny rosół z udziałem takiego makaronu jest niewątpliwie sycącą porcją energii – dodaje ekspert firmy Międzybrodzki Makaron.

Makaron w parze z…

Wiadomo, że pewne kombinacje składników na talerzu są korzystne, inne nie. Makarony, które połączymy z produktami roślinnymi, zwłaszcza ze świeżymi warzywami pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dzięki takim wariacją spożywamy większą ilości błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że makaron z odpowiednio dobranymi składnikami jest bardzo zdrowy . Niekorzystne mogą być natomiast nieodpowiednio dobrane dodatki. Chcąc jeść makaron w wersji light należy zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, olej oliwą, a ser tłusty serem chudym. Warto również łączyć  makaron z rybami, które są cennym źródłem kwasów OMEGA-3, jest to istoty składnik wpływający korzystnie na nasz układ krążenia.

Umiejętne łączenie jedzenia i dodawanie określonych przypraw nie jest jedynie kwestią smaku. Przyprawy z kolei bywają pomocne w poprawie trawienia i regulowaniu metabolizmu. Duża ilość ziół prowansalskich wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, podobnie jak grzyby i warzywa, które są naturalnym źródłem błonnika. Poświadcza to również popularna dieta śródziemnomorska składająca się z ryb, makaronu, warzyw i owoców.



Kulinarne inspiracje

Makaron z wstążkami z warzyw

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron wstążki – 250 g
  • Cukinia – 1 średnia sztuka
  • Marchewka – 2 średnie sztuki
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • Oliwa – ok. 20 ml
  • Sól, pieprz
  • Świeża natka pietruszki

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy paski z marchewki pomijając jej rdzeń
  • Z cukinii wycinamy środek i również wycinamy paski
  • Tak przygotowane warzywa wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez 2 minuty
  • Na talerz wykładamy makaron, posypujemy ziołami i na to wykładamy podgotowane warzywa

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ