Kulinarna przygoda na ulicach Europy



City break w jednej z europejskich stolic to dobry sposób na zamknięcie sezonu urlopowego. By wgryźć się w miejscowy klimat, warto podczas spaceru ulicami miasta rozejrzeć się za food truckiem serwującym lokalne specjały. Centrum lotnicze Sky4Fly.net prezentuje 5 ulicznych przysmaków, których musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w jednej z europejskich metropolii

Sky4Fly.net_KulinarnaprzygodanaulicachEuropy-0

Currywurst (Berlin)

W 1949 roku Herta Heuwer, właścicielka straganu z jedzeniem w Berlinie Zachodnim, po raz pierwszy podała smażoną kiełbasę wieprzową z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie składników, które otrzymała od stacjonujących w mieście żołnierzy brytyjskich: ketchupu, sosu Worcestershire i curry w proszku.

Tak narodził się jeden z najpopularniejszych niemieckich street foodów. Tradycyjny currywurst podaje się z bułką, ale równie popularna jest wersja z frytkami. Pierwotna receptura sosu przez lata ewoluowała i dziś dostępna jest w wielu wersjach smakowych. Currywurst to obowiązkowa pozycja streed foodowa podczas wizyty w Berlinie, gdzie prawdziwi fani tego dania mogą również wybrać się do Deutsches Currywurst Museum.

Sky4Fly.net_KulinarnaprzygodanaulicachEuropy-1

Cocido Madrileńo (Madryt)

Choć gęsta i pełna smaku potrawka cocido to przede wszystkim tradycyjne danie restauracyjne, można również natrafić na nią w wersji street foodowej. Danie składa się z mięs i kiełbas wieprzowych oraz warzyw długo duszonych w bulionie. Podawane jest z ciecierzycą i należy do najpopularniejszych potraw sezonu zimowego.

Jesień i zima w Madrycie potrafią dać się we znaki surową pogodą, która często zaskakuje turystów. Jeśli podczas zwiedzania miasta chłód i głód zaczną dawać ci się we znaki, rozejrzyj się za stoiskiem serwującym cocido. Danie z pewnością rozgrzeje cię i nasyci.

Sky4Fly.net_KulinarnaprzygodanaulicachEuropy-2

Crępes (Paryż)

Spacerując paryskimi uliczkami, co krok można napotkać stoiska serwujące pyszne francuskie naleśniki. Jeśli szukamy w Paryżu street fooda o lokalnym rodowodzie – crępes to doskonały wybór.

By skosztować najlepszych naleśników, dobrze rozejrzeć się za stoiskiem, które serwuje je na zamówienie, a nie odgrzewa z wcześniej przygotowanego stosu. Gdy już takie znajdziemy, możemy przebierać w rozmaitych słodkich lub wytrawnych nadzieniach oraz cieszyć się delikatnym smakiem cienkiego naleśnikowego ciasta.



Sky4Fly.net_KulinarnaprzygodanaulicachEuropy-3

Trapizzino (Rzym)

Rzym słynie z oszałamiającej różnorodności serwowanych tu dań ulicznych. Nad Tybrem, podobnie jak w całych Włoszech, króluje oczywiście pizza. Miejscowi kucharze prześcigają się przy tym w pomysłach na nowe wariacje na temat tradycyjnego włoskiego placka.

– Od niedawana coraz większą popularnością cieszy się trapizzino serwowane w jednym z lokali przy Via Giovanni Branca. Danie składa się z ciasta do pizzy uformowanego w trójkątną kieszeń wypełnioną nadzieniami przygotowanymi na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net. Trapizzino to idealna propozycja dla miłośników pizzy poszukujących nowych kulinarnych inspiracji.

Sky4Fly.net_KulinarnaprzygodanaulicachEuropy-4

Frytki (Bruksela)

Nie spróbować frytek belgijskich podczas wizyty w Brukseli, byłoby niewybaczalnym grzechem. Warto zamówić porcję, choćby tylko po to, by porównać oryginał z wersją, którą znamy z Polski.

W Belgii frytki smakują zawsze wyśmienicie, a serwuje się je z rozmaitymi sosami, od majonezu, sosu tatarskiego i ailloli, aż po ketchup z curry i chutney. Jeśli jakimś cudem należysz do osób, które nie przepadają za frytkami lub po prostu wolisz słodkie przekąski, zawsze możesz sięgnąć też po pyszne belgijskie gofry.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ