Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu



Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy, zyskuje ono na smaku. Z czym więc je łączyć, by zjeść codziennie smaczne i zdrowe śniadanie oraz mające dobroczynny wpływ na naszą urodę?

Jesienne kanapki

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę C, która w okresie jesiennym rewelacyjnie wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników, potas – m.in. obniżający ciśnienie krwi, witaminę B1 i błonnik – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Po drugie, można go jeść na surowo, świetnie więc nada się do przygotowania z jego udziałem kanapek czy tostów. – Fenkuł w połączeniu z łososiem i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

– Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety.

jesienne warzywa owoce

Ciepłe kolory na talerzu

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia. Znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup krem bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A – zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń. – Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy np. podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce np. chleba Punpernikiel marki Haverland. Jest z pewnością mniej kaloryczna niż masło, dlatego szczególnie polecana jest osobom z problemami z krążeniem –mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.



Zdrów (i smaczny) jak rzepa

Czy mówiąc o zdrowej kanapce, komukolwiek nasuwa się na myśl rzepa? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to zmienić. To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie: można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie dodatku do kanapek.

Warto po nią sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ ma działanie przeciwłojotokowe.

Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego organizmu. – I na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami, rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też pożywnej energii – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które rewelacyjnie sprawdzą się w śniadaniowym menu na jesień. Jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatek z dodatkiem dobrego pieczywa będą źródłem wartościowych składników odżywczych i z pewnością przysłużą się naszej urodzie.

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i zmiana codziennych nawyków mogą skutecznie zmniejszyć uciążliwe objawy.…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów, które pozwalają ocenić stan zdrowia. Prawidłowe tętno ma…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna a alergie – jak sobie radzić w trudnym sezonie? 

Wiosna to wymagający czas dla alergików, ale odpowiednie leczenie, unikanie alergenów i…
CZYTAJ

Dlaczego odpowiednie tętno jest ważne dla zdrowia? Kiedy tętno staje się niebezpieczne? Jak rozpoznać tachykardię i na co zwrócić uwagę?

Tętno, czyli liczba uderzeń serca na minutę, jest jednym z podstawowych parametrów,…
CZYTAJ

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ