Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu



Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy, zyskuje ono na smaku. Z czym więc je łączyć, by zjeść codziennie smaczne i zdrowe śniadanie oraz mające dobroczynny wpływ na naszą urodę?

Jesienne kanapki

Fenkuł, znany bardziej jako koper włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę C, która w okresie jesiennym rewelacyjnie wspiera pracę układu odpornościowego i hamuje rozwój wolnych rodników, potas – m.in. obniżający ciśnienie krwi, witaminę B1 i błonnik – odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Po drugie, można go jeść na surowo, świetnie więc nada się do przygotowania z jego udziałem kanapek czy tostów. – Fenkuł w połączeniu z łososiem i pomarańczą na toście to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia.

– Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety.

jesienne warzywa owoce

Ciepłe kolory na talerzu

Jesienią trzeba się rozgrzać. Dlatego poranny śniadaniowy talerz powinien obfitować w produkty, które będą nie tylko źródłem wartościowych składników odżywczych, ale też samym swoim wyglądem ocieplą jesienną aurę. Jednym z takich produktów jest dynia. Znana powszechnie jako główny składnik pysznych zup krem bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.

Sama w sobie dynia ma wszechstronne działanie. Jest niskokaloryczna i jednocześnie bogata w witaminy: B, PP i A – zbawienną dla zdrowej i promiennej cery, oraz w minerały: fosfor, potas i wapń. – Jeśli mamy więcej czasu, warto poeksperymentować z tym warzywem. Możemy np. podpiec wydrążony wcześniej i doprawiony ulubionymi przyprawami miąższ, który położony na ciepłej jeszcze grzance rozgrzeje z samego rana. Zawsze i wszędzie sprawdzi się też prosta pasta z dyni, papryki i czosnku na kromce np. chleba Punpernikiel marki Haverland. Jest z pewnością mniej kaloryczna niż masło, dlatego szczególnie polecana jest osobom z problemami z krążeniem –mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.



Zdrów (i smaczny) jak rzepa

Czy mówiąc o zdrowej kanapce, komukolwiek nasuwa się na myśl rzepa? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to zmienić. To intensywne w smaku warzywo ma bardzo wszechstronne zastosowanie: można z niego zrobić surówki, sałatki, ale też podawać duszone czy w formie dodatku do kanapek.

Warto po nią sięgnąć w przypadku częstych problemów z infekcjami, ponieważ działa antybakteryjnie, a także odkażająco i pobudzająco na pracę wątroby. Co najważniejsze, rzepa jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin, takich jak C, B1 i B2, PP, oraz potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ma też bardzo dobry wpływ na przetłuszczające się włosy i cerę, ponieważ ma działanie przeciwłojotokowe.

Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu, ponieważ jedzona regularnie bardzo dobrze wpływa na pracę całego organizmu. – I na dodatek jest łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się nie tylko jako np. sałatka z orzechami, rodzynkami i jogurtem naturalnym, ale też dodatek do kanapek. Starty korzeń rzepy na pierwszy rzut oka świetnie imituje twarożek. A w połączeniu z ciemnym Chlebem żytnim Haverland od firmy Dan Cake i sałatą będzie źródłem nie tylko niezbędnych witamin, ale też pożywnej energii – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które rewelacyjnie sprawdzą się w śniadaniowym menu na jesień. Jako dodatek do kanapek czy główny składnik sałatek z dodatkiem dobrego pieczywa będą źródłem wartościowych składników odżywczych i z pewnością przysłużą się naszej urodzie.

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ