3 przyprawy na przeziębienie i nie tylko ! – Szczypta na rozgrzanie



Kiedy temperatura spada o kilka kresek poniżej zera nawet grube, wełniane swetry nie zawsze zdają egzamin. Receptą na skuteczne rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest na przykład odpowiednia dieta. Jednak w tym przypadku mity o zapotrzebowaniu na ciężkie i wysokokaloryczne posiłki odstawmy na bok. O wiele więcej ciepła dostarczą nam rozgrzewające przyprawy.

 

Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale również… paprykę, który sprowadził ją do Hiszpanii. W czasach dynastii Piastów, królewscy kucharze nie szczędzili kminku. Z kolei Rzymianie swoje dania sowicie doprawiali czosnkiem. Historia przypraw jest znacznie dłuższa, bo sięga 50 tysięcy lat p.n.e. Jako pierwsi ich właściwości lecznicze poznali mieszkańcy terenów dzisiejszych Chin.

Dzięki temu szybko stały się jednym z najbardziej pożądanych i elitarnych produktów. Dzisiaj są towarem powszechnie dostępnym i być może dlatego często zapominamy o ich wyjątkowych właściwościach. Tej zimy w naszej kuchni nie może zabraknąć trzech energetyzujących przypraw.

Nie tylko cukier krzepi – IMBIR

Można go dodać do kawy czy herbaty. Wzbogacimy nim również smak czerwonego wina, a sami przyjemnie się rozgrzejemy. Odrobina imbiru poprawi krążenie i sprawi, że nawet niskociśnieniowcy nie będą skarżyć się na zimne stopy i ręce.

To nie wszystkie zalety rośliny pochodzącej z Azji. Chroni ona przed zakażeniami układu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Bogata jest również w substancje przeciwzapalne. Można ją serwować nie tylko z napojami, ale również dodawać do mięs czy owoców.



Czerwona energia – PIEPRZ CAYENNE

Jest przy najmniej kilka powodów, dla których pieprz cayenne powinien znaleźć się w każdej kuchni. Przede wszystkim ma niebagatelny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ułatwia trawienie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie wspiera proces odchudzania. Z kolei nałożony na skórę pomaga na bóle reumatyczne czy zapalenie stawów. Co ciekawe, po spożyciu tej czerwonej przyprawy mózg wydziela więcej endorfin – źródła szczęścia i dobrego samopoczucia.

modanaurode.pl pieprz-cayenne przyprawy na przeziebienie

Słodkie antidotum  – KARDAMON

Starożytni Egipcjanie żuli jego nasiona, Rzymianie używali go jako perfumy, a Indianie stosowali go jako lek na otyłość. Kardamon, o którym mowa to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu i rośnie między innymi na Sri Lance, w Gwatemali czy w Tanzanii. Jego ciepły, kamforowo-cytrusowy smak pasuje do słodkich przekąsek. Szczególnie sprawdzi się w duecie z kawą, mlekiem, czekoladą czy dowolnym deserem.

Warto pokusić się o takie połączenie, bo kardamon ma wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia organizm, zapobiegania rozmnażaniu się wirusów, a podczas przeziębienia łagodzi kaszel. Polecany jest również osobom zmagającym się z kłopotliwymi niestrawnościami.

modanaurode.pl kardamon przyprawy na przeziebienie

Mogą być słodkie, ostre albo z nutką goryczy. Dodają wyrazistego aromatu i kuszą zapachem. Pomagają zwalczyć objawy przeziębienia, zapobiegać wielu dolegliwościom, poprawiać nastrój i skutecznie rozgrzewać.

Właściwości energetyczne oraz przeciwzapalne przypraw znali już nasi przodkowie kilka tysięcy lat temu. Dlatego tej zimy zróbmy porządne zapasy, a medyczne specyfiki zastąpmy zdrowszą alternatywą.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ