Jak jeść mniej – 5 sztuczek
Walka z nadmiarem kilogramów często jest drogą przez mękę. Dlatego tak wielu osobom nie udaje się wytrwać w diecie lub postanowieniach związanych ze zdrowym trybem życia. – Tak naprawdę raz podjęta dieta musi trwać już zawsze, jeśli ma być skuteczna. Oprócz opracowanego indywidualnie jadłospisu warto wspomagać się dodatkowymi sposobami, które zmobilizują nas i pomogą wdrażać prawidłowe nawyki żywieniowe – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze.
- 1 Dzienniczek żywności
- Niewielki notes i długopis – tyle trzeba, by stworzyć codzienny dzienniczek żywności. Ważne jest, by prowadzić go skrupulatnie. Zapisujemy każdą porcję posiłku, wszystkie przekąski, bez względu na to czy są to dobre czy złe produkty żywnościowe. Notujemy również wszystkie spożywane płyny, zaznaczając czy były słodzone czy nie. Po kilku dniach przeglądamy wcześniejsze zapisy i analizujemy, które z przekąsek były zupełnie zbędne, niezdrowe. Ważne jest byśmy zaznaczali także godziny, o których poszczególne produkty pojawiły się w naszym menu. Na przykładzie dzienniczka możemy stworzyć jadłospis na kolejne dni. Jeśli np. w pracy o godzinie 10:00 sięgamy po drożdżówkę, zastąpmy ją owsianką, jogurtem z musli lub bananem i garścią orzechów. Dzięki notatkom dowiemy się, w których momentach najtrudniej zachować nam dietę i kiedy organizm domaga się dodatkowej dawki energii, a także które produkty musimy odrzucić.
- 2 Unikaj jedzenia z dużych opakowań
- Czasem ciężko ulec pokusie. Na stole pojawia się paczka ciastek, koło komputera kładziemy pudełko krakersów a do filmu bierzemy paczkę chipsów. Skupieni na pracy, filmie, grze, rozmowie nie zauważamy jak kolejne porcje jedzenia lądują w naszych żołądkach, zanim zorientujemy się, że pochłonęliśmy całe opakowanie.
- – Przede wszystkim w ogóle powinniśmy unikać sytuacji, w których jemy bezmyślnie, wykonując jednocześnie inne czynności. Celebrujmy posiłek. Je nie tylko nasz żołądek, ale także zmysły, zwłaszcza oczy. Skupmy się na jedzeniu, cieszmy nim i zwolnijmy. Ponieważ przed telewizorem lub komputerem jemy znacznie szybciej i więcej. Warto również porcjować jedzenie. Jeśli już nie możemy wytrzymać bez przekąsek, podzielmy je na tak małe porcje, żebyśmy nie pochłaniali od razu całości. W porcjowaniu pomogą nam woreczki śniadaniowe. Pamiętajmy również o zamiennikach. Chipsy można zastąpić prażonym musli lub orzechami, waflami ryżowymi lub chrupkami kukurydzianymi. Warto także wypróbować chipsy z selera, które są tanie i proste do przygotowania – podpowiada dietetyk, Agata Szmajduch.
- 3 Jedzenie tylko za stołem
- Wbrew pozorom szalenie ważne jest to, gdzie spożywamy posiłki. Powinniśmy ograniczyć się do stołu: kuchennego, kawiarnianego czy w jadalni, ale niech będzie to stół. Jedyny mebel, który kojarzyć nam się ma z jedzeniem. Jeśli podjadamy leżąc na sofie, siedząc w fotelu, przed komputerem czy w łóżku, to skupieni najczęściej na innych czynnościach nie kontrolujemy poziomu głodu i tego ile zjadamy. Często również w tych miejscach sięgamy po przekąski z nudów, dla zredukowania stresu, niż z faktycznej potrzeby zaspokojenia apetytu. Dlatego tak ważne jest, by posiłki powiązać nie tylko z odpowiednimi godzinami, ale także miejscem. Dodatkowych chwytem może być zastosowanie mniejszych talerzy. Optycznie będą wydawały się pełne, ale zmieści się na nich nieco mniejsza porcja.
- 4 Czego oczy nie widzą, tego żołądkowi nie żal
- Najprostszą metodą uniknięcia podjadania między posiłkami jest usunięcie z domu lub biura wszystkich przekąsek. Jeśli jednak jest to niemożliwe, spróbujmy schować z zasięgu wzroku wszystko to, co nas kusi. Pochowajmy przysmaki głęboko w szafach, aby nie „patrzyły” na nas i nie przyzywały do siebie. To samo dotyczy obiadów. Jeśli mamy tendencję do dokładek, nie stawiajmy garnków na stole, gdzie tylko jeden ruch dzieli nas od dołożenia na talerz kolejnej łyżki ziemniaków lub klopsików. Dużo lepiej sprawdzającą się metodą jest nakładanie całej porcji bezpośrednio na talerz.
- 5 Nie wyłamuj się
- Postaraj się nie robić odstępstw od diety. Im więcej ich będzie, tym trudniejsze stanie się przestrzeganie ustalonej diety. Jeden cukierek potrafi zrujnować cały misternie układany plan i tygodnie wyrzeczeń. Przestań się usprawiedliwiać: bo jestem na wakacjach, bo przyjechali znajomi, bo mam urodziny, bo się zmarnuje, bo mi smutno, bo teściowa się obrazi jak nie zjem.
- – Dieta jest sposobem na życie. Nie możemy przestrzegać jej przez tydzień, a w weekend wpaść do sieci fast foodów i zjeść potężny zestaw. Nie ma też nic gorszego niż głodzenie się i jedzenie na zmianę. Nie dość, że działania te nie przyniosą rezultatów, to może prowadzić do przybrania na wadze wskutek efektu jo-jo. Warto dobrać wraz z dietetykiem taki jadłospis, który nie będzie zbyt restrykcyjny i znaleźć potrawy dzięki którym zachowamy przyjemność jedzenia – kończy dietetyk z Instytutu FRAIS.
Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
Tagi
#chorobyserca
#koronawirus
#zdrowoismacznie
badania
badania laboratoryjne
beauty
cellulit
choroby serca
ciąża
covid-19
dieta
dziecko
fashion
fit
ginekologia estetyczna
gotowanie
hifu
kosmetyki
kulinaria
make up
makijaż
medycyna estetyczna
medycyna estetyczna zabiegi
moda
odmładzanie
pielęgnacja
przepisy
próchnica
sałatki
stomatolog
stomatologia
trendy
UNICEF
uroda
wegańskie potrawy
wege
wybielanie zębów
wypadanie włosów
włosy
zabiegi
zdrowie
zmarszczki
zmiany klimatyczne
zupy
zęby