Jak jeść mniej – 5 sztuczek



Walka z nadmiarem kilogramów często jest drogą przez mękę. Dlatego tak wielu osobom nie udaje się wytrwać w diecie lub postanowieniach związanych ze zdrowym trybem życia. – Tak naprawdę raz podjęta dieta musi trwać już zawsze, jeśli ma być skuteczna. Oprócz opracowanego indywidualnie jadłospisu warto wspomagać się dodatkowymi sposobami, które zmobilizują nas i pomogą wdrażać prawidłowe nawyki żywieniowe – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze.

  • 1 Dzienniczek żywności
  • Niewielki notes i długopis – tyle trzeba, by stworzyć codzienny dzienniczek żywności. Ważne jest, by prowadzić go skrupulatnie. Zapisujemy każdą porcję posiłku, wszystkie przekąski, bez względu na to czy są to dobre czy złe produkty żywnościowe. Notujemy również wszystkie spożywane płyny, zaznaczając czy były słodzone czy nie. Po kilku dniach przeglądamy wcześniejsze zapisy i analizujemy, które z przekąsek były zupełnie zbędne, niezdrowe. Ważne jest byśmy zaznaczali także godziny, o których poszczególne produkty pojawiły się w naszym menu. Na przykładzie dzienniczka możemy stworzyć jadłospis na kolejne dni. Jeśli np. w pracy o godzinie 10:00 sięgamy po drożdżówkę, zastąpmy ją owsianką, jogurtem z musli lub bananem i garścią orzechów. Dzięki notatkom dowiemy się, w których momentach najtrudniej zachować nam dietę i kiedy organizm domaga się dodatkowej dawki energii, a także które produkty musimy odrzucić.
  • 2 Unikaj jedzenia z dużych opakowań
  • Czasem ciężko ulec pokusie. Na stole pojawia się paczka ciastek, koło komputera kładziemy pudełko krakersów a do filmu bierzemy paczkę chipsów. Skupieni na pracy, filmie, grze, rozmowie nie zauważamy jak kolejne porcje jedzenia lądują w naszych żołądkach, zanim zorientujemy się, że pochłonęliśmy całe opakowanie.
  • – Przede wszystkim w ogóle powinniśmy unikać sytuacji, w których jemy bezmyślnie, wykonując jednocześnie inne czynności. Celebrujmy posiłek. Je nie tylko nasz żołądek, ale także zmysły, zwłaszcza oczy. Skupmy się na jedzeniu, cieszmy nim i zwolnijmy. Ponieważ przed telewizorem lub komputerem jemy znacznie szybciej i więcej. Warto również porcjować jedzenie. Jeśli już nie możemy wytrzymać bez przekąsek, podzielmy je na tak małe porcje, żebyśmy nie pochłaniali od razu całości. W porcjowaniu pomogą nam woreczki śniadaniowe. Pamiętajmy również o zamiennikach. Chipsy można zastąpić prażonym musli lub orzechami, waflami ryżowymi lub chrupkami kukurydzianymi. Warto także wypróbować chipsy z selera, które są tanie i proste do przygotowania – podpowiada dietetyk, Agata Szmajduch.



  • 3 Jedzenie tylko za stołem
  • Wbrew pozorom szalenie ważne jest to, gdzie spożywamy posiłki. Powinniśmy ograniczyć się do stołu: kuchennego, kawiarnianego czy w jadalni, ale niech będzie to stół. Jedyny mebel, który kojarzyć nam się ma z jedzeniem. Jeśli podjadamy leżąc na sofie, siedząc w fotelu, przed komputerem czy w łóżku, to skupieni najczęściej na innych czynnościach nie kontrolujemy poziomu głodu i tego ile zjadamy. Często również w tych miejscach sięgamy po przekąski z nudów, dla zredukowania stresu, niż z faktycznej potrzeby zaspokojenia apetytu. Dlatego tak ważne jest, by posiłki powiązać nie tylko z odpowiednimi godzinami, ale także miejscem. Dodatkowych chwytem może być zastosowanie mniejszych talerzy. Optycznie będą wydawały się pełne, ale zmieści się na nich nieco mniejsza porcja.
  • 4 Czego oczy nie widzą, tego żołądkowi nie żal
  • Najprostszą metodą uniknięcia podjadania między posiłkami jest usunięcie z domu lub biura wszystkich przekąsek. Jeśli jednak jest to niemożliwe, spróbujmy schować z zasięgu wzroku wszystko to, co nas kusi. Pochowajmy przysmaki głęboko w szafach, aby nie „patrzyły” na nas i nie przyzywały do siebie. To samo dotyczy obiadów. Jeśli mamy tendencję do dokładek, nie stawiajmy garnków na stole, gdzie tylko jeden ruch dzieli nas od dołożenia na talerz kolejnej łyżki ziemniaków lub klopsików. Dużo lepiej sprawdzającą się metodą jest nakładanie całej porcji bezpośrednio na talerz.
  • 5 Nie wyłamuj się
  • Postaraj się nie robić odstępstw od diety. Im więcej ich będzie, tym trudniejsze stanie się przestrzeganie ustalonej diety. Jeden cukierek potrafi zrujnować cały misternie układany plan i tygodnie wyrzeczeń. Przestań się usprawiedliwiać: bo jestem na wakacjach, bo przyjechali znajomi, bo mam urodziny, bo się zmarnuje, bo mi smutno, bo teściowa się obrazi jak nie zjem.
  • – Dieta jest sposobem na życie. Nie możemy przestrzegać jej przez tydzień, a w weekend wpaść do sieci fast foodów i zjeść potężny zestaw. Nie ma też nic gorszego niż głodzenie się i jedzenie na zmianę. Nie dość, że działania te nie przyniosą rezultatów, to może prowadzić do przybrania na wadze wskutek efektu jo-jo. Warto dobrać wraz z dietetykiem taki jadłospis, który nie będzie zbyt restrykcyjny i znaleźć potrawy dzięki którym zachowamy przyjemność jedzenia – kończy dietetyk z Instytutu FRAIS.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ