Dieta wysokobiałkowa dla sportowców – proteiny

Kulturyści, sportowcy i osoby pragnące zgubić zbędne kilogramy często stosują dietę wysokobiałkową. Białko jest bowiem głównym budulcem mięśni, a jego nadmiar, czyli to co nie zostało wykorzystane jako budulec tkanek, służy jako dodatkowe źródło energii.
Co ciekawe, proteiny zmniejszają apetyt, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich tych, którzy chcą schudnąć.
Najważniejsze aby dobrac odpowiednią dietę:
Tak jak każda dieta, również ta powinna być stosowana z rozsądkiem i wcześniejszym, odpowiednim przygotowaniem. Najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dobrym dietetykiem, który pomoże ułożyć indywidualne menu. Warto również zasięgnąć porady instruktorów pracujących na siłowniach, którzy podpowiedzą jakie suplementy białkowe przyjmować.
Jadłospis powinien zostać skrupulatnie przygotowany, najlepiej przez specjalistę. Stosowanie się do jego zasad oraz regularna aktywność fizyczna gwarantują optymalny przyrost masy mięśniowej, wyrobienie upragnionej sylwetki oraz utratę kilogramów. Pamiętajmy jednak, że jeśli wyeliminujemy z harmonogramu dnia ruch, niewykorzystane białko przemieni się w znienawidzoną tkankę tłuszczową

Układając menu należy zwrócić uwagę, aby dzienne spożycie białka wynosiło 2,5 grama na kilogram masy ciała. Jest to na tyle duża ilość, że praktycznie eliminuje z diety inne wartościowe produkty. Narażamy się wówczas na niedobór odpowiednich wartości odżywczych. Z tego względu warto przyjmować proteiny w suplementach. Dzięki temu unikniemy niedoboru witamin, mikro i makroelementów.

Niezwykle ważne jest również, aby pić duże ilości wody. Jest ona niezbędna zarówno w trakcie wysiłku fizycznego, jak i przy stosowaniu diety wysokobiałkowej, kiedy należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu.
Podkreślić trzeba również, że dieta ta jest całkowicie zakazana w przypadku osób mających problemy z nerkami.
Proteiny w diecie są niezbędne. Odpowiadają za szereg procesów zachodzących w naszym ciele. Dieta wysokobiałkowa maksymalizuje ich ilość w diecie, dzięki czemu osiągnąć można określony cel: zbudować pożądaną masę mięśniową, czy spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.
Powinna być stosowana rozważnie i odpowiedzialnie, aby nie zaszkodzić zdrowiu. Jeśli korzystać będziemy z niej mądrze zrealizujemy zamierzony plan.
Tagi
