Witamina C (kwas askorbinowy) na co jest najlepsza, dawkowanie, czy można przedawkować witaminę C?



Witamina C – kwas askorbinowy zwany także witaminą C lewoskrętną, jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna w przemianach metabolicznych u człowieka. Pełni ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Niedobór witaminy C może powodować krwawienie i owrzodzenie dziąseł, pękanie naczyń krwionośnych, wypadanie zębów, szkorbut, złe goje się ran, osłabienie, utratę apetytu, nadczynność gruczołu tarczowego, depresję oraz wiele innych groźnych dla nas dolegliwości.

Witamina C ma nie tylko ogromne zastosowanie w medycynie, równie duże ma w kosmetyce. Jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem zatrzymującym proces starzenia, wynika to z tego że witamina C jako przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się naszej skóry.

Dodatkowo witamina C zwiększ przyswajanie żelaza, odgrywa dużą rolę w syntezie hormonów, wspomaga odporność naszego organizmu, stymuluje wytwarzanie kolagenu (kwas askorbinowy jest potrzebny w reakcjach jakie zachodzą w aminokwasach), usuwa z organizmu metale ciężkie, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.

Oznaczanie kwasu askrobinowego w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacza.

E300 – kwas askorbinowy
E301 – askorbinian sodu
E302 – askorbinian wapnia
E303 – askorbinian potasu
E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E315 – kwas izoaskorbinowy (erytrobowy)
modanaurode.pl Witamina C kwas askorbinowy
Dawkowanie – Czy witaminę C można przedawkować?

modanaurode.pl Witamina C kwas askorbinowy

Tak jak niedobór witaminy C zarówno je nadmiar może być dla naszego organizmu niebezpieczny. Może wywoływać wymioty, nudności, dolegliwości żołądkowe, możemy również dostać wysypki.

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę, dla dzieci jest to dawka pomiędzy od 40 do 50mg na dobę. Nadmiar kwas askorbinowego wydalany jest z naszego organizmu z moczem.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta gdy prowadzimy aktywny tryb życia przy dużym wysiłku fizycznym. Gdy towarzyszy nam długotrwały stres, podczas chorób wirusowych, zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuję także podczas ciąży, podczas stosowania sterydów lub leków przeciwbólowych, przy nadczynności tarczycy, chorobach wrzodowych żołądka, cukrzycy oraz po przebytych chorobach i okresach rekonwalescencji.

Zwiększenie zapotrzebowanie na witaminę C mają również osoby palące oraz osoby nadużywające alkoholu (alkoholicy).




Dawkowanie – Czy witaminę C można przedawkować?

Tak jak niedobór witaminy C zarówno je nadmiar może być dla naszego organizmu niebezpieczny. Może wywoływać wymioty, nudności, dolegliwości żołądkowe, możemy również dostać wysypki.

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę, dla dzieci jest to dawka pomiędzy od 40 do 50mg na dobę. Nadmiar kwas askorbinowego wydalany jest z naszego organizmu z moczem.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta gdy prowadzimy aktywny tryb życia przy dużym wysiłku fizycznym. Gdy towarzyszy nam długotrwały stres, podczas chorób wirusowych, zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuję także podczas ciąży, podczas stosowania sterydów lub leków przeciwbólowych, przy nadczynności tarczycy, chorobach wrzodowych żołądka, cukrzycy oraz po przebytych chorobach i okresach rekonwalescencji.

Zwiększenie zapotrzebowanie na witaminę C mają również osoby palące oraz osoby nadużywające alkoholu (alkoholicy).

Oto tylko niektóre produkty posiadające witaminę C:

czarna porzeczka (182 mg) ,

liście pietruszki (177 mg),

papryka czerwona (144 mg),

jarmuż (120 mg),

chrzan (114 mg),

Bruksela (94 mg),

kalafior (69 mg),

szpinak (67 mg),

kapusta włoska (60 mg),

kiwi (59 mg),

cytryna 50 mg),

sok cytrynowy (50 mg),

kapusta czerwona (54 mg),

szczypiorek (41 mg)

Witamina C jest czynnikiem bardzo wrażliwym. Ulega zniszczeniu częściowemu lub całkowitemu pod wpływem: podwyższonej temperatury, zwykłe gotowanie niszczy ją w 50 – 75%, surówki nalezy przygotowywa©ć tuż przed spożyciem, gdyż witamina Cuwolniona z tkanek roślinnych ulega szybko utlenieniu, częściowo procesowi temu zapobiega dodanie do surówki tłuszczu, kwasu i soli,

modanaurode.pl -strefa-niskich-cen
Hospicjum Dziecięce w Warszawie

modanaurode.pl zdrowe zeby aparaty ortodontyczne implanty mostki
modanaurode.pl wszystko o pielegnacji wlosow
Witamina C w kosmetyce

Witamina C w kosmetyce jest niezwykle ważna i odgrywa naprawdę ogromną rolę. Przede wszystkim wygładza zmarszczki wspomaga elastyczność skóry, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV, zapobiega starzeniu się skóry.

Witamina C pomaga w walce z przebarwieniami skóry poprzez hamowanie produkcji melaniny, dodatkowo zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia skóry.

Redukuje wytwarzanie łoju, pomaga w zmniejszaniu się rozstępów, przyśpiesza gojenie ran oraz regeneracje naskórka.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ