Witamina C (kwas askorbinowy) na co jest najlepsza, dawkowanie, czy można przedawkować witaminę C?



Witamina C – kwas askorbinowy zwany także witaminą C lewoskrętną, jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna w przemianach metabolicznych u człowieka. Pełni ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Niedobór witaminy C może powodować krwawienie i owrzodzenie dziąseł, pękanie naczyń krwionośnych, wypadanie zębów, szkorbut, złe goje się ran, osłabienie, utratę apetytu, nadczynność gruczołu tarczowego, depresję oraz wiele innych groźnych dla nas dolegliwości.

Witamina C ma nie tylko ogromne zastosowanie w medycynie, równie duże ma w kosmetyce. Jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem zatrzymującym proces starzenia, wynika to z tego że witamina C jako przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się naszej skóry.

Dodatkowo witamina C zwiększ przyswajanie żelaza, odgrywa dużą rolę w syntezie hormonów, wspomaga odporność naszego organizmu, stymuluje wytwarzanie kolagenu (kwas askorbinowy jest potrzebny w reakcjach jakie zachodzą w aminokwasach), usuwa z organizmu metale ciężkie, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.

Oznaczanie kwasu askrobinowego w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacza.

E300 – kwas askorbinowy
E301 – askorbinian sodu
E302 – askorbinian wapnia
E303 – askorbinian potasu
E304 – estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E315 – kwas izoaskorbinowy (erytrobowy)
modanaurode.pl Witamina C kwas askorbinowy
Dawkowanie – Czy witaminę C można przedawkować?

modanaurode.pl Witamina C kwas askorbinowy

Tak jak niedobór witaminy C zarówno je nadmiar może być dla naszego organizmu niebezpieczny. Może wywoływać wymioty, nudności, dolegliwości żołądkowe, możemy również dostać wysypki.

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę, dla dzieci jest to dawka pomiędzy od 40 do 50mg na dobę. Nadmiar kwas askorbinowego wydalany jest z naszego organizmu z moczem.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta gdy prowadzimy aktywny tryb życia przy dużym wysiłku fizycznym. Gdy towarzyszy nam długotrwały stres, podczas chorób wirusowych, zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuję także podczas ciąży, podczas stosowania sterydów lub leków przeciwbólowych, przy nadczynności tarczycy, chorobach wrzodowych żołądka, cukrzycy oraz po przebytych chorobach i okresach rekonwalescencji.

Zwiększenie zapotrzebowanie na witaminę C mają również osoby palące oraz osoby nadużywające alkoholu (alkoholicy).




Dawkowanie – Czy witaminę C można przedawkować?

Tak jak niedobór witaminy C zarówno je nadmiar może być dla naszego organizmu niebezpieczny. Może wywoływać wymioty, nudności, dolegliwości żołądkowe, możemy również dostać wysypki.

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę, dla dzieci jest to dawka pomiędzy od 40 do 50mg na dobę. Nadmiar kwas askorbinowego wydalany jest z naszego organizmu z moczem.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta gdy prowadzimy aktywny tryb życia przy dużym wysiłku fizycznym. Gdy towarzyszy nam długotrwały stres, podczas chorób wirusowych, zakażeniach grzybiczych i bakteryjnych.

Większe zapotrzebowanie na witaminę C występuję także podczas ciąży, podczas stosowania sterydów lub leków przeciwbólowych, przy nadczynności tarczycy, chorobach wrzodowych żołądka, cukrzycy oraz po przebytych chorobach i okresach rekonwalescencji.

Zwiększenie zapotrzebowanie na witaminę C mają również osoby palące oraz osoby nadużywające alkoholu (alkoholicy).

Oto tylko niektóre produkty posiadające witaminę C:

czarna porzeczka (182 mg) ,

liście pietruszki (177 mg),

papryka czerwona (144 mg),

jarmuż (120 mg),

chrzan (114 mg),

Bruksela (94 mg),

kalafior (69 mg),

szpinak (67 mg),

kapusta włoska (60 mg),

kiwi (59 mg),

cytryna 50 mg),

sok cytrynowy (50 mg),

kapusta czerwona (54 mg),

szczypiorek (41 mg)

Witamina C jest czynnikiem bardzo wrażliwym. Ulega zniszczeniu częściowemu lub całkowitemu pod wpływem: podwyższonej temperatury, zwykłe gotowanie niszczy ją w 50 – 75%, surówki nalezy przygotowywa©ć tuż przed spożyciem, gdyż witamina Cuwolniona z tkanek roślinnych ulega szybko utlenieniu, częściowo procesowi temu zapobiega dodanie do surówki tłuszczu, kwasu i soli,

modanaurode.pl -strefa-niskich-cen
Hospicjum Dziecięce w Warszawie

modanaurode.pl zdrowe zeby aparaty ortodontyczne implanty mostki
modanaurode.pl wszystko o pielegnacji wlosow
Witamina C w kosmetyce

Witamina C w kosmetyce jest niezwykle ważna i odgrywa naprawdę ogromną rolę. Przede wszystkim wygładza zmarszczki wspomaga elastyczność skóry, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV, zapobiega starzeniu się skóry.

Witamina C pomaga w walce z przebarwieniami skóry poprzez hamowanie produkcji melaniny, dodatkowo zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia skóry.

Redukuje wytwarzanie łoju, pomaga w zmniejszaniu się rozstępów, przyśpiesza gojenie ran oraz regeneracje naskórka.

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający regularnym kontrolom antydopingowym, muszą ufać, że produkty, które…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ

Świadoma suplementacja sportowców – jakość, czystość, odpowiedzialność

Wybór suplementów diety, szczególnie w środowisku sportowym, odgrywa fundamentalną rolę. Sportowcy, podlegający…
CZYTAJ

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ