Crostini na trzy sposoby!
Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne. Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.
Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej prezentujemy trzy sposoby na wakacyjne crostini: z pesto, twarożkiem lub łososiem.
Crostini z łososiem
modanaurode.pl Crostini z łososiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Kremowy serek – 170 g
Wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
Posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.
Crostini z twarożkiem
modanaurode.pl Crostini z twarożkiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Twaróg półtłusty – ˝ kostki
Sól i pieprz
Świeża bazylia
Owoc granatu do dekoracji
Crostini z pesto
modanaurode.pl Crostini z pesto
Crostini z pesto
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy marki Quicker
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki.
Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.