Crostini na trzy sposoby!



Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne. Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.

Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej prezentujemy trzy sposoby na wakacyjne crostini: z pesto, twarożkiem lub łososiem.
Crostini z łososiem
modanaurode.pl Crostini z łososiem
Składniki:

Bagietka lub ciabatta – 1 szt.

Olej rzepakowy marki Quicker

Kremowy serek – 170 g

Wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)

Posiekana natka pietruszki lub szczypiorek

Sól, pieprz
Wykonanie:

Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.
Crostini z twarożkiem
modanaurode.pl Crostini z twarożkiem
Składniki:

Bagietka lub ciabatta – 1 szt.

Olej rzepakowy marki Quicker

Twaróg półtłusty – ˝ kostki

Sól i pieprz

Świeża bazylia

Owoc granatu do dekoracji




Crostini z pesto
modanaurode.pl Crostini z pesto
Crostini z pesto

Składniki:

Bagietka lub ciabatta – 1 szt.

Olej rzepakowy marki Quicker

Czosnek – 3 ząbki

Świeża bazylia – 2 pęczki

Orzeszki piniowe – 3 łyżki

Starty parmezan – pół szklanki

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz
Wykonanie:

Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego marki Quicker, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki.

Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ