Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?



#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów do stresowania się obecnie nie brakuje. Nietrudno nabawić się stresu informacyjnego – reakcji organizmu na nadmiar informacji. Czym się objawia i jak mu przeciwdziałać?

Każdego dnia jesteśmy bombardowani informacjami – nic dziwnego zatem, że coraz częściej mamy problem z ich przetworzeniem i interpretacją. Gdy dzieje się tak wiele, jak obecnie, nie mamy czasu na analizę, refleksję, niekiedy brakuje też umiejętności ich odpowiedniego zrozumienia – stąd tak wiele tzw. fake newsów.

Wtedy dopada nas stres informacyjny. Jest on formą stresu poznawczego, czyli zjawiska zbadanego w drugiej połowie XX wieku. Ma oczywiście związek z rozwojem źródeł informacji, w tym intensywnego rozpowszechnienia się mediów społecznościowych w ostatnich dwóch dekadach.

Powody do zmartwień

Jak się objawia? – Objawy somatyczne są podobne do klasycznej reakcji stresowej. Może to być sztywność ciała, napięcie, trudność w koncentracji, zaburzenia oddychania, np. niemożność złapania oddechu, ucisk w brzuchu, nierówna praca serca –
wymienia lek. Katarzyna Zydek-Świć, lekarz rodzinny, specjalistka medycyny stylu życia.

Niestety, na stres informacyjny jesteśmy narażeni wszyscy i to od ponad dwóch lat: najpierw niepokoiła nas pandemia COVID-19, później z przerażeniem obserwowaliśmy sytuację w Ukrainie, teraz stresujemy się podwyżkami cen i rosnącymi ratami kredytów. Nie zmniejszyły się także nasze codzienne niepokoje: o zdrowie bliskich, o pracę, stabilizację finansową, czy szczęście w relacjach. Czasem nawet tak prozaiczny powód jak organizacja dnia może być przyczynkiem do niemałego stresu.

Co z tym zrobić?

#Stres „codzienny” w połączeniu ze stresem informacyjnym mogą mieć już wyraźny, negatywny, wpływ na cały nasz organizm. Doprowadzać do osłabienia, powstawania stanów zapalnych, a nawet niszczyć neurony w mózgu, szczególnie w części odpowiedzialnej za emocje i pamięć.
Czy można temu zaradzić? Z pewnością tak – starając się wyeliminować przyczyny.

– Sposobów walki ze stresem może być wiele. Zacznijmy od stresu informacyjnego: tu na pewno warto dozować sobie newsy. Nieustające zamartwianie się, czy to wojną, czy sytuacją gospodarczą, jest niekorzystne dla zdrowia, a nie wiąże się w żaden sposób z działaniem. Racjonalizujmy to, co się dzieje, a także skupiajmy się na tym, co tu i teraz. Nie twórzmy negatywnych scenariuszy na przyszłość – radzi dr Katarzyna Zydek-Świć.




Na pewno dobrze poszukać w swoim życiu równowagi i harmonii: – Można zacząć od prostych ćwiczeń oddechowych, które są naprawdę skuteczne w przypadku objawów somatycznych stresu. Trening Schulza, mindfulness to sprawdzone sposoby na odzyskanie zdroworozsądkowego myślenia. Polecam także jogę, która znakomicie łączy dbanie o ciało i umysł – podsumowuje lekarz rodzinny.

Polskie odkrycie naukowe

Wiele dobrego w walce ze stresem przynieść może także suplementacja. Szczególnie w kontekście wzmacniania układów nerwowego i odpornościowego, które wyjątkowo silnie odczuwają skutki stresu. Odkryciem łódzkich naukowców z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego jest cząsteczka 1-MNA, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, chroniących nasz organizm przed atakami bakterii i wirusów oraz posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Jest to cząsteczka endogenna, czyli występująca fizjologicznie w organizmie człowieka. Nazywamy ją metabolitem witaminy B3, ponieważ powstaje na drodze przekształcania tej witaminy przez nasz organizm w niacynę. 60% niacyny przekształca się w 1-MNA. Jednak samo spożycie witaminy B3 nie zapewni właściwego poziomu endogennego 1-MNA.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ