Przepis na pizzę, w wydaniu jakiego jeszcze nie znacie – Pizza z patelni
 
												Polacy pokochali włoską pizzę. Można śmiało powiedzieć, że to jedno z najczęściej zamawianych dań, ale także często przygotowywanych w domu, bo to idealna potrawa zarówno na spotkanie w większym gronie, jak i rodzinną kolację. Istnieją różne przepisy na ciasto – cienkie, grube, chrupiące, puszyste – każdy miłośnik znajdzie coś dla siebie. Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 lutego) przedstawiamy alternatywne sposoby jej wykonania, które z pewnością Was zaskoczą.
Wersja na szybko: pizza z patelni
#Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Warto spróbować!
Składniki:
Ciasto:
•	140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
•	90 ml letniej wody
•	1 łyżeczka suszonych drożdży
•	pół łyżeczki cukru
•	1,5 łyżki oliwy z oliwek
•	¼ łyżeczki proszku do pieczenia
•	duża szczypta soli
Sos pomidorowy:
•	5 łyżek passaty pomidorowej
•	½ łyżeczki suszonego oregano
•	½ łyżeczki czosnku
•	szczypta cukru
•	sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
•	ser mozzarella tarty Mlekpol
•	salami
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.
Tagi
 
				
				
			
		

















