Otul się ciepłem barw, czyli kolory brązu, karmelu i pudrowego różu. W tych odcieniach będziesz wyglądać modnie



Jakie kolory są modne w sezonie jesiennym? Na tą odpowiedź przychodzi nam Dominika Bańczak, projektantka ANATAKI. Opowie nam o kolorach natury, które królują na pokazach jesiennych, jak i wiosennych.

Jesień jest to czas, który kojarzy nam się z różowymi, brązowymi i miodowymi kolorami oraz ze stylem rustykalnym czy retro. Co roku w tym okresie tworzymy minimalistyczną bazę, którą możemy urozmaicać kontrastowymi wariantami kolorów.



W bieżącym sezonie jesiennym brąz powrócił do łask i nie tylko w wydaniu klasycznym. Pojawiło się wiele interesujących odcieni tego koloru – od nasyconych czekoladowych, po jasne camelowe –
komentuje Dominika Bańczak, projektantka marki ANATAKA.

Szeroka gama odcieni stwarza projektantom nieograniczone możliwości w zestawianiu brązu z różnymi kolorami. Łódzka marka porusza się w zharmonizowanej palecie barw co nadaje kolekcji określony klimat, a klientkom ułatwia stylizowanie asortymentu z oryginalnymi dodatkami.

Dla tych klientek, które poszukują odważniejszych zestawień – produkty Anataki stanowią świetną bazę do eksperymentów kolorystycznych. Brąz w zależności od tonacji doskonale sprawdza się również w kontraście z wyrazistymi kolorami – mówi Dominika Bańczak.

Ubrania oferowane przez łódzką markę, jak sama projektantka zauważa, można stylizować na wiele sposobów. Wystarczy, że dodasz do nich kolorowe w charakterystyczne wzory dodatki, a dzięki nim urozmaicisz swoją stylizację. W ofercie ANATAKI znajdziecie produkty w wielu odcieniach brązu.

W naszej kolekcji jesiennej brąz pojawia się w wielu tonacjach – ciepłych i chłodnych, ciemnych i jasnych, nasyconych i lekko wypłowiałych. Proponujemy stonowane zestawy przyprawione zbrudzonym różem, cynamonem, beżem, off-white`m i niezastąpioną czernią. Miksujemy brązy z innymi odcieniami w różnorodnych wzorach – w kratach i pepitkach, czy w formach – żakardowych dzianinach swetrowych i w zwiewnych szyfonach –
dodaje Dominika Bańczak.

Cocoa brown czyli brąz, który jest trendem tej jesieni

Nowy sezon króluje w wiele kolorów nieokreślonych. Wywodzą się one z klasycznych odcieni, jednak pozostając ich jedynie pochodnymi. Modnym kolorem w tym okresie jest cocoa brown. Jest to odcień brązu przełamany kroplą czerwieni, dodatkowo lekko wypłowiały. Jest jednym z przodujących kolorów 2021 roku.

Podobają mi się te nieoczywiste, złamane barwy. Czasem można uznać je za spektakularne, ale dzięki temu unikalne i nieszablonowe. Wprowadzają do mody zawsze powiew świeżości i nowoczesności – jak zauważa Dominika Bańczak.




Bardzo szybko wpadł w łaski wszystkich fahionistek oraz instagramowych it-girls. Jego uniwersalność sprawia, że możemy nosić w monochromatycznym looku lub zestawić go z kontrastowymi kolorami.

Marka ANATAKA w jesiennej kolekcji zestawiła cocoa brown m.in. z pudrowym, lekko zbrudzonym różem. Barwy dobrze się wzajemnie dopełniają, ponieważ pochodzą z tej samej gamy kolorystycznej.

Nie jest to zestawienie spektakularne, ale bezpieczne i po prostu stylowe, a takiego często oczekują od nas klientki. Uniwersalność w kolorystyce ubioru również jest istotna – komentuje Dominika Bańczak.

Pudrowy róż jest ultrakobiecy i dodaje wdzięku okryciom wierzchnim. W ofercie marki ANATAKA znajdziecie oversize’owy kardigan w jasnym kolorze różu otulający twoją sylwetkę.

O marce ANATAKA:

Jesteśmy polską marką. Ubrania projektujemy w naszym biurze w Łodzi. Szyjemy je etycznie w lokalnych szwalniach. Tworzymy rzeczy głównie z polskich dzianin i tkanin pochodzących z Europy. Powstaliśmy w 2012 roku z chęci do robienia czegoś wyjątkowego i czystego w swych intencjach. Nasza marka narodziła się podczas rozmowy przyjaciółek – wspierających się i rozumiejących potrzeby kobiet silnych i nowoczesnych. Nazwa jest wyrazem kobiecego wsparcia. W wolnym tłumaczeniu oznacza „Ania chcę”, bo to właśnie Ania Banasiak, założycielka, miała marzenie, żeby stworzyć markę ponadczasową. Ubrania Anataki są tworzone przez kobiety dla kobiet.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ