Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych



Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków? Przestań się martwić i poszukaj na półkach sklepowych tego, czego twój organizm potrzebuje, a co będzie dodatkowym źródłem wartości odżywczych. Podstawą zbilansowanej diety jest 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich możesz zastąpić sokami, również tymi w kartonowych opakowaniach1. Niemożliwe? A jednak!

Szybkie tempo życia sprawia, że szukamy rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dotyczy to także diety, która odpowiednio zbilansowana pomaga nam utrzymać dobrą kondycję organizmu i wpływa pozytywnie na samopoczucie. W dzisiejszych czasach wiele z tego, czego nasz organizm potrzebuje, znajdziemy na sklepowych półkach, trzeba jedynie wiedzieć, czego szukać.

Przykładem mogą być soki, które spożywane w rekomendowanych ilościach stanowią łatwe i szybkie uzupełnienie dawki witamin i składników mineralnych. Obalamy więc mity i przedstawiamy 5 faktów na temat soków, również tych w kartonowych opakowaniach.

FAKT #1 – SOK Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO JEST PRODUKTEM BOGATYM W WARTOŚCI ODŻYWCZE

Najwyższa pora wyjaśnić, co oznacza to pojęcie. Sok zagęszczony to sok, który został wyciśnięty z owoców i warzyw, a z którego następnie odparowano wodę. Po co? Żeby obniżyć koszty transportu. Dzięki temu możesz w przystępnej cenie kupić np. sok pomarańczowy czy grejpfrutowy – z owoców, których w Polsce nie uprawiamy. Po dostarczeniu do miejsca docelowego do soku zagęszczonego dodawane jest tylko tyle wody, ile wcześniej zostało jej odparowane. Dzięki temu soki powstałe z soku zagęszczonego nadal zawierają porównywalną ilość składników odżywczych co owoce i warzywa, z których powstały.

FAKT #2 – SOKI NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Sama nazwa „sok” widoczna na opakowaniu jest jasnym sygnałem, że powstał on tylko i wyłącznie z warzyw lub owoców, a więc naturalnych produktów. Obowiązujące przepisy2 zabraniają dodawania do soków konserwantów, słodzików, barwników oraz sztucznych aromatów, niepochodzących z warzyw lub owoców, z których soki zostały wyprodukowane. Są więc nie tylko wolne od sztucznych dodatków, ale zawierają także podobną do surowców, z których powstały, ilość witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych.

FAKT #3 – DŁUGI TERMIN PRZYDATNOŚCI SOKU DO SPOŻYCIA TO ZASŁUGA M.IN. PASTERYZACJI I OPAKOWANIA, A NIE KONSERWANTÓW

Dłuższy termin przydatności żywności do spożycia to wygoda i bezpieczeństwo, jednak niektórzy konsumenci błędnie zakładają, że jest to zasługa dodania do produktu konserwantów. Soki w kartonowych opakowaniach są pasteryzowane, czyli szybko podgrzewane, a następnie schładzane i rozlewane do opakowań w sterylnych warunkach.

Po co? Aby zachować wartości odżywcze przy jednoczesnym zniszczeniu drobnoustrojów i enzymów, prowadzących do naturalnego procesu psucia. Samo opakowanie kartonowe to dodatkowa ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wysoka temperatura. Pasteryzacja i opakowanie aseptyczne są więc dodatkową zaletą, dzięki której sok jest dłużej dostępny.




FAKT #4 – SOKI BEZ DODANYCH CUKRÓW

Obowiązujące prawo1 znów przychodzi nam z pomocą – do soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (glukozy, fruktozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego itp.) Tylko soki warzywne i owocowo-warzywne mogą zawierać cukier, ale na zasadzie przyprawy – jego małe ilości poprawiają smak.

FAKT #5 – 200 ML SOKU MOŻE BYĆ JEDNĄ Z 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców może być szklanka soku (ok. 200 ml). Dotyczy to także soków z soku zagęszczonego, również tych dostępnych w kartonowych opakowaniach. Zawierają one porównywalną ilość składników odżywczych, co surowce, z których powstały, są więc świetnym uzupełnieniem witamin, mikro i makroelementów.

Zbilansowana dieta, której podstawą jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, może wydawać się wyzwaniem, jednak produkty bogate w wartości odżywcze są na wyciągnięcie ręki. Dotyczy to nie tylko soków, ale i innych artykułów dostępnych w sklepach, których etykiety jasno wskazują, co znajduje się w środku.

1. Traczyk „Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie” (w:) Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, pod redakcją Mirosława Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2008 str. 79

2. Dyrektywa parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. (Dz.U. 2013 poz. 327)

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ